Politică

Condamnarea comunismului, un act politic necesar

Duminica, 17 ianuarie, s-a reunit in prima sedinta Comisia de condamnare a comunismului, dupa ce presedintele interimar al R. Moldova, spicherul Mihai Ghimpu, a semnat saptamana trecuta decretul privind infiintarea acesteia. Comisia a fost imputernicita sa analizeze aparitia, functionarea si impactul regimului comunist in perioada 1917-1990.

Istorici, juristi, lingvisti, filosofi si politologi, in total 30 de specialisti in materie, in frunte cu istoricul Gheorghe Cojocaru, vor studia amanuntit toate detaliile ce tin de fostul regim totalitar. Inainte de inceperea primei sedinte, Gheorghe Cojocaru a reiterat ca actiunea respectiva este un act politic necesar. „Actiunea autoritatilor este sustinuta de institutiile europene, ONG-uri si de societate in ansamblu. Este un punct de cotitura in distantarea de comunism”.

Pentru inceput, a fost pus in discutie regulamentul de activitate a comisiei, modul de aprobare a raportului final, care urmeaza sa fie facut public la 1 iunie 2010. „Comisia este independenta, iar membrii ei vor activa benevol. Avem nevoie doar de fonduri care ne-ar permite deplasarea la Moscova si Bucuresti pentru a confrunta arhivele de acolo”, a precizat pentru TIMPUL Mihai Tasca, secretarul comisiei. Potrivit lui, comisia va fi una independenta, isi va avea sediul in cadrul Facultatii de Istorie a USM si se va intruni o data pe luna.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *