Politică

Condiţia PCRM pentru a susţine candidatura Nataliei Gherman la funcţia de preşedinte

Dacă până mai ieri se punea problema CÂND şi CUM va fi ales preşedintele ţării, după ce luni, 29 august, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că la funcţia de preşedinte ar trebui propusă o femeie, au fost reluate discuţiile de acum câteva luni referitor la candidatura Nataliei Gherman pentru acest post.

Pentru Mihai Ghimpu, desemnarea unei femei la funcţia de preşedinte ar soluţiona criza politică din ţară. Acesta nu a precizat la cine se referă, însă cu siguranţă nu este vorba de Zinaida Greceanâi, candidatura din partea lui Vladimir Voronin (PCRM) la preşedinţie. „Eu nu pot să susţin o doamnă, cu toate că poate e deşteaptă, frumoasă, dacă ea împărtăşeşte ideologia veche, comunistă, sovietică, o ideologie care a distrus conştiinţa naţională, care ne-a ţinut în mizerie şi sărăcie. Aşa că, în cazul dat, nu îmbrăţişez toate femeile”, a declarat pentru PRO TV liderul PL.

Anterior, mai mulți analişti politici au vehiculat ideea candidaturii Nataliei Gherman, iar pe rețeaua de socializare Facebook a fost creat și un grup al susţinătorilor viceministrului de Externe la funcţia de preşedinte, format din peste o mie de persoane, atât tineri cât şi lideri de opinie. Analistul Nicolae Negru este de părere că Natalia Gherman este un posibil candidat. „A fost ambasador în perioada guvernării comuniste, apoi, tot atunci a fost numită viceministră de Externe. În perioada guvernării AIE a fost numită, din nou, viceministră de Externe. Aceasta înseamnă că dânsa se bucură de încredere atât din partea AIE, cât şi din partea PCRM”, a declarat Negru.

Să vedem însă care este părerea doamnelor din politica moldovenească referitor la o posibilă candidatură a Nataliei Gherman la funcţia de şef al statului.

Liliana Palihovici: Există mai multe persoane care ar merita funcţia de preşedinte

„Aş susţine o femeie la funcţia de preşedinte, fie că este vorba de Natalia Gherman, fie de altă femeie. Natalia Gherman este o femeie foarte competentă, o profesionistă, îşi cunoaşte foarte bine meseria, merită să fie aleasă preşedinte, aşa cum ar merita mulţi alţii în R. Moldova, atât femei, cât şi bărbaţi. Dacă ar fi existat votul direct al populaţiei, preşedintele ar fi fost ales demult”, a declarat vicepreşedintele parlamentului din partea PLDM, Liliana Palihovici.

Cu toate acestea, Liliana Palihovici precizează că „PLDM nu a înaintat încă nicio candidatură la funcţia de preşedinte”.

Valentina Buliga: Mi-aş dori să se respecte totuşi Acordul AIE

„Nu sunt deputat ca să votez, dar atât în funcţia de preşedinte al ţării, cât şi în cea de premier aş agrea o femeie curajoasă. Mi-aş dori însă ca Acordul Alianţei să fie respectat, cu toată stima şi respectul pentru femei”, precizează ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie din partea PDM, Valentina Buliga.

„Îmi place să respect angajamentele. Dacă liderii Alianţei s-au angajat într-un proces de dezvoltare a ţării, atunci când au semnat Acordul de constituire a AIE, înseamnă că au gândit, au chibzuit, au analizat… Mi-ar plăcea să se respecte angajamentele luate în cadrul acestui Acord”, îşi explică poziţia Valentina Buliga, adăugând că pe viitor ar saluta alegerea unei femei în calitate de şef al statului.

Amintim că şi jurnalistul român Cristian Tudor Popescu a scris un editorial în care aprecia calităţile de diplomat, dar şi de politician ale Nataliei Gherman.

„Frazele acestea (ref. la discuţiile din cadrul Trilateralei Washington-Paris-Tokyo) au fost rostite într-o perfectă engleză british, cu nobleţe şi demnitate, fără ostilitate, dar ferm, de o blondă. Inteligentă, fără umbră de kitsch pe ea, cât se poate de vie şi liberă în exprimare, dar cenzurată de bun simţ. Se numeşte Natalia Gherman, este viceministru de Externe al Moldovei şi negociator-şef al noului acord de colaborare cu UE. Fiica fostului preşedinte Mircea Snegur, dacă vă mai amintiţi. Luările ei de cuvânt au fost cele mai aplaudate de cotoşmanii cărunţi ai Americii, Europei şi Asiei-Pacific, personaje ale căror gesturi valorează nu vrei să ştii câte milioane de euro bucata”, menţiona editorialistul din România.

Credeţi că alegerea Nataliei Gherman în funcţia de preşedinte a R. Moldova ar rezolva criza politică?

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *