Actualitate

Condiţii mai bune în grădiniţa din satul Târnova, Edineţ, una dintre cele 933 de instituţii preşcolare din Moldova, renovate cu susţinerea României

Din grantul românesc de peste 2.43 milioane de lei şi contribuţia localităţii de peste 410 mii lei a fost schimbat acoperişul grădiniţei, au fost instalate geamuri şi uşi noi, a fost renovat sistemul de încălzire şi cel de canalizare, au fost renovate blocurile sanitare şi blocul alimentar, s-au instalat cazane pentru prepararea apei calde şi a fost procurat mobilier nou pentru toate cele 4 grupe de copii.

Printre oaspeţii de onoare la eveniment au fost Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, directoarea adjunctă a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Liuba Cuzneţova, şi 3 deputaţi ai Parlamentului de la Bucureşti, membri ai Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Bogdan Rodeanu, Daniel Popescu şi Marius Budăi.

Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României: „Suntem onorați astăzi să fim aici, în Târnova, o comună foarte tânără, o comunitate cu foarte mulți copii, care pune pe primul loc din câte văd și din câte simțim, educația lor. Suntem onorați să fim aici și să aducem mesajul de bună credință și de ajutor al Guvernului României și al României în sine. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și transmitem salutul nostru și semne de încurajare pentru ceea ce va urma pe viitor, sprijin constant și ferm din partea României pentru Republica Moldova”.

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Susţinerea pe care o acordăm Republicii Moldova demonstrează că România face ceea ce promite, și a promis că vă va fi alături pe parcursul dvs. european. Dacă nu putem să vă ajutăm să vă integrați mâine în Uniunea Europeană, am reușit să vă aducem o parte de Europă aici, pentru că tot ce s-a făcut în această grădiniţă este la standarde europene”.

De asemenea, Ambasadorul României a remarcat contribuţia Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) la implementarea programului de renovare a grădiniţelor. „Aș dori să adresez mulțumiri partenerilor noștri, care ne-au fost aproape pentru a duce la bun sfârșit un astfel de program și, în primul rând, FISM-ului, pentru că de fiecare dată ne-ați fost parteneri serioși, întotdeauna v-ați asumat cu responsabilitate această sarcină și întotdeauna ați livrat totul la termen”, a declarat Daniel Ioniţă în timpul evenimentului.

Liuba Cuzneţova, directoare adjunctă a Fondului de Investiţii Sociale din Moldova: „26 de milioane de euro investiți în această țară, în grădinițele noastre au oferit, de fapt, o speranță pentru mii de copii şi părinți, care își duc zilnic copiii la grădiniţă și se bucură de ceea ce văd, de condițiile în care copiii lor vor crește și capătă încredere în viitor. Mulțumesc poporului român, Guvernului României, pentru această donație. Din numele FISM, vreau să vă aduc garanții că fiecare bănuț donat pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova ajunge la beneficiari”.

Per total, în raionul Edineţ, de fondurile alocate din grantul românesc au beneficiat 30 de grădiniţe, suma totală a lucrărilor efectuate şi bunurilor achiziţionate depăşind 14,5 milioane de lei.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Instituţia selectată pentru implementarea şi gestionarea programului este Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

În Program au fost incluse 933 de grădiniţe din toate raioanele Moldovei, iar 832 dintre acestea deja au fost renovate în ultimii 2 ani.
FISM este o instituție creată acum 20 de ani, cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *