Sport

Conducatorul gimnasticii europene a fost insultat la Chisinau

Presedintele Uniunii Europene de Gimnastica (UEG), grecul Dimetrios Dimiteropoulos, a efectuat o vizita la Chisinau, pentru a face cunostinta cu starea de lucruri din activitatea probelor de gimnastica, practicate in R. Moldova. Dimiteropoulos a insistat sa viziteze cele doua sali specializate din capitala unde se antreneaza gimnastii moldoveni de toate varstele si a constatat o stare alarmanta de lucruri.

Daca la Liceul-internat republican cu profil sportiv pregatirea sportivilor se realizeaza in conformitate cu regulamentele internationale, atat cat permite inventarul extrem de vechi (fabricat in anul 1987), apoi la Clubul sportiv „Speranta” practicarea gimnasticii reprezinta un pericol real pentru sanatate. Presedintele UEG a ramas socat de cele vazute si a opinat ca, in asemenea conditii, fiecare sportiv nu este ocolit de riscul accidentarilor.
Cu cateva ore inaintea plecarii din republica, Dimetrios Dimiteropoulos a sustinut o conferinta de presa, fiind insotit de antrenoarea Galina Caras, presedintele forului republican de profil, unica persoana din R. Moldova care figureaza la Uniunea Europeana de Gimnastica ca reprezentant oficial al gimnasticii moldovenesti.

Germania investeste 15 milioane de euro! Iar R. Moldova?

La intalnirea cu presa, oaspetele elen a criticat dur autoritatile sportive din R. Moldova, acuzandu-le ca nu acorda atentie dezvoltarii infrastructurii: „Ceea ce am vazut aici este o tragedie, o rusine. Inventarul de gimnastica este extrem de uzat. Nimeni in Europa nu se mai antreneaza la asemenea aparate. Utilajul a fost achizitionat in timpurile sovietice, si are o vechime de aproape 30 de ani. La ce se uita si cu ce se ocupa conducatorii vostri sportivi? Eu am pierdut darul vorbirii cand am intrat in salile voastre”, a opinat Dimiteropoulos.
„Situatia in gimnastica sportiva este destul de grava, a confirmat Galina Caras. Se atesta o stare penibila de lucruri cand antrenorii sunt lasati sa se descurce cu fortele proprii. Suntem afectati si de situatia economica dificila. Antrenorii pleaca din R. Moldova. Aceasta realitate a fost vazuta pe viu si de conducatorul UEG”.
Raspunzand la o intrebare privind sansele moldovenilor de a obtine un loc premiant la competitiile internationale, Dimetrios Dimiteropoulos a adus un exemplu care trebuie sa puna pe jar intreg sistemul national de administrare a sportului: „Autoritatile germane investesc in gimnastica un buget anual de 15 milioane de euro. Au cel mai modern inventar, de ultima generatie. Si in anii 2007-2008 nu au obtinut nicio medalie. Voi nu aveti nici bani, nici o baza materiala, dar doriti medalii!?”.
Ceea ce nu este in stare sa faca statul se va stradui sa realizeze forul european al gimnasticii sportive, a promis Dimiteropoulos. Edilul UEG deja a facut o lista a inventarului necesar care va fi adus in R. Moldova in anul urmator.

  1. Mai multi presedinti decat medalii
     
  2. Vizita presedintelui Uniunii Europene de Gimnastica la Chisinau a coincis cu un conflict regretabil persistent in gimnastica autohtona. In urma cu cateva luni, mai multi antrenori si sportivi au decis sa o inlature pe Galina Caras din fruntea Federatiei Moldovenesti de Gimnastica, fara insa a fi inregistrata o alta institutie abilitata la Uniunea Europeana de specialitate.

Nu avem bani, nu avem inventar, nu avem performante, dar avem in schimb cinci federatii de gimnastica, condusa de o a sasea, care se numeste Uniunea Federatiilor de Gimnastica.
Vasile Cerbusca a fost ales presedinte al UFG din R. Moldova in decembrie 2007. In favoarea candidaturii sale au votat si toti cei cinci presedinti ai federatiilor nationale de gimnastica ritmica (Veaceslav Mamciurenco), gimnastica sportiva (Iurie Tiomnii), aerobica (Viorel Cornei), trambulina (Anatol Milevschi), acrobatica (Valentin Reus), care, desi nu au nicio tangenta cu reprezentantii presei, au fost totusi invitati la intalnirea cu oaspetele elen. De altfel, incercand sa-si remarce prezenta in sala, unul din invitati l-a enervat la culme pe Dimiteropoulos, intrebandu-l daca a venit in R. Moldova ca persoana fizica sau in calitate de presedinte al unui for european.
Astfel, conducatorul UEG a parasit Chisinaul cu impresii nu tocmai bune, insa a promis sa revina in luna iulie, cu oferte concrete pentru solutionarea crizei din gimnastica autohtona.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *