Actualitate

Conducerea CNPF este audiată în Parlament. Carp: ,,Slavic sărea gardul, apoi bea ceai cu cineva”

Potrivit raportului, în anul 2020 s-a înregistrat o reducere pe segmentul secundar al pieței de capital iar volumul sumar al tranzacțiilor constituind 1,7 mlrd. lei (în scădere cu circa 3,6 mlrd. lei sau cu 68 la sută comparativ cu 2019).

 
Pe piața de asigurări, primele brute subscrise, care pe parcursul ultimilor ani au înregistrat o creștere relativ constantă, în 2020 au consemnat un declin, în special, cele provenite din vânzările de certificate ”Carte Verde”.

În sectorul de creditare nebancară, la situația din 31.12.2020, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau incluse 154 OCN în drept să desfășoare activități de creditare nebancară și 228 de asociații de economii și împrumut (AEÎ).

Volumul împrumuturilor acordate de OCN și AEÎ a constituit 10,6 mlrd. lei (în creștere cu peste 275 mil. lei comparativ cu 2019). „Sunt acuzații că CNPF nu și-a onorat atribuțiile și multe din aceste afirmații se bazează pe dezinformări publice, speculații.

Este absolut întâmplător ce s-a întâmpat în ultimele 72 de ore, este ecoul unei declarații din 20 august.

CNPF a luat o decizie prin care a cerut unei companii să scape de o restanță”, a declarat președintele CNPF, Valeriu Chițan.

„Ați invocat presiuni, dar nu ați spus cine. Deveniți cumva complici. Când se prăbușea piața nu invocați presiuni. Slavic sărea gardul, apoi bea ceai cu cineva”, l-a întrebat deputatul PAS Lilian Carp.

„Sunt lucruri care mai puțin se spun, posibil într-un viitor nu chiar îndepărtat. Documentați-vă ce a fost recent în incinta Parlamentului în rest, no comment”, a spus Chițan.

„Eu v-am votat, dar acum aveți întrebări provocatoare. Nu există companii off-shore printre acționarii asiguratorilor din RM. În privința lui Platon nu a fost și nu este acționar la vreo companie de asigurări. Nu neg că am avut discuții cu el. S-a prezentat ca consultant al investitorilor. După ce a fost eliberat, pretinde că e proprietar, dar în documente nu e”, a intervenit și vicepreședintele CNPF, Iurie Filip.

„Ați scris vreo plângere la poliție când a sărit gardul? Nu tolerați când se întâmplă asemenea cazuri”, a comentat Lilian Carp.

În opinia deputaților, raportul prezentat a fost prea optimist, în condițiile în care nivelul de îndatorare a populației crește, iar volumul creditelor neperformante de la organizațiile de microfinanțare s-a dublat.

„Raportul este prea optimist, lucrurile arată mult mai grave. Suntem vizitați zilnic de oameni care se plâng de abuzuri de la organizațiile de microfinanțare. Volumul creditelor neperformate s-a dublat. De ce aceste companii nu sunt sancționate, cu sistarea activității?”, a întrebat deputatul PAS Sergiu Lazarenco.

Șefii de la CNPF spun că aceste abuzuri țin de competența Agenției pentru Protecția Consumatorului.

„Raportul nu e optimist, e realist. Invocă probleme și soluții”, a spus Chițan.

„Petiții la CNPF în 2020 au fost o sută, iar în instanță – 400. Acest fenomen nu caracterizează sistemul în ansamblu. Da, există abuzuri, dar spuneți-mi în care domeniu nu există abuzuri”, a adăugat și vicepreședintele CNPF, Iurie Filip.

„Când spuneți că numărul litigiilor e mic, e o problemă de atitudine. Ați văzut vreodată acești oameni? Poate ați face mai mult. Lăsați această atitudine arogantă și dați dovadă de empatie”, a menționat deputatul PAS, Dan Perciun.

Sursa:jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *