Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2017, ora 09:05

Conducerea Găgăuziei nu mai vrea să fie „etichetată” ca PRO-RUSĂ

Marime Font

Lozincile cu privire la apropierea de Rusia în edificarea relațiilor cu partenerii occidentali, au constituit, ușurel fie spus, fundalul nu chiar cel mai potrivit. De aceea decizia de a se abstractiza de ele a fost una previzibilă și rezonabilă. Dar cât de mult se va menține pragmatismul puterii găgăuze în exercițiu?

---

Găgăuzia își modifică imaginea și se debarasează de etichetele geopolitice. În opinia Bașcanului Irina Vlah, pentru a obține succese economice, trebuie să fii la fel de deschis pentru toți partenerii. După cum demonstrează practica, imaginea înrădăcinată de ,,autonomie pro-rusă” vine tot mai mult în contradicție cu acțiunile practice.
---


Dezicerea de geopolitică

Irina Vlah a sonorizat ideea de renunțare la geopolitică în cadrul conferinței economice ,,Macro-2017: Moldova în anul 2030”, care și-a ținut lucrările vinerea trecută la Chișinău. Vorbind despre criza economică din țară, ea a nominalizat ca unică ieșire din situație atragerea maximă a investițiilor și a dat de înțeles fără echivoc că aceasta este posibil doar în cazul unei politici externe pragmatice.

,,Pentru a realiza un succes economic, Moldova urmează să-și regândească propria situație și să se dezică de geopolitică. Este necesar un nou model economic, bazat pe atragerea maximă a investițiilor, inclusiv pe seama realizării proiectelor investiționale interstatale”, și-a exprimat încrederea Irina Vlah.

Ea s-a referit în acest context la exemplul pozitiv al Autonomiei găgăuze. ,,Găgăuzia se abstractizează de vectorul de politică externă. Ea este deschisă la toate cele 360 de grade și este disponibilă să colaboreze cu toate țările și cu toți agenții economici, care sunt dispuși să dezvolte economia regiunii”, a declarat Bașcanul.

Tema politicii externe în programul electoral al Irinei Vlah, pe care l-a prezentat alegătorilor regiunii la începutul anului 2015 constituia chestiunea nr. 1. Înainte de a relata alegătorilor despre planurile sale în vederea dezvoltării economiei, culturii, de edificare a relațiilor sale cu puterea centrală, candidata Irina Vlah a descris în mod amănunțit, cum va dezvolta ea ,,parteneriatul strategic” cu Rusia.

Unul dintre sloganurile campaniei electorale a viitorului Bașcan a fost: ,,A fi împreună cu Rusia este în puterile noastre!” Această deviză, care crea un câmp larg pentru fantezie și apela la emoții, așa și nu a fost tradusă în viață. Ocupând funcția de conducător al Autonomiei, Irina Vlah a început să promoveze o politică pragmatică, fără a se limita la condiționalități și limite geopolitice.

,,Partenerii strategici” în cifre

Colaborarea cu Rusia a evoluat, într-adevăr, destul de activ. Timp de doi ani și jumătate au fost realizate multe proiecte, în cadrul cărora autonomia a beneficiat de cadouri în formă de zeci de unități de mijloace tehnice speciale, de utilaj medical, cărți și alte mărfuri cu caracter umanitar. Totodată, este destul de dificil de a evidenția Federația Rusă în calitate de partener strategic principal. În orice caz, dacă ar fi să judecăm în funcție de volumul de asistență, adică de partenerii, care i-au acordat Găgăuziei mai multă atenție.

O confirmare a acestui lucru putem găsi în darea de seamă a Direcției generale a relațiilor externe a Găgăuziei cu privire la bilanțul colaborării autonomiei cu partenerii externi în anul 2016. Astfel, volumul ajutorului umanitar primit de la Rusia a constituit 24 mln 392 mii de lei. Turcia i-a acordat un ajutor în sumă de 21 mln de lei. Iar Uniunea Europeană, care a fost plasată de autorii dării de seamă pe ultimul loc, a investit în autonomie 5 mln de euro, adică aproape de cinci ori mai mult decât ,,partenerul strategic”.

În ultimul timp, activitatea cu donatorii externi s-a intensificat considerabil. Pe lângă Bașcan a fost creat un Consiliu coordonator special pentru repartizarea ajutorului extern. La ultima ședință a acestei structuri, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, a fost prezentat un spectru larg de organizații și țări, care acordă sprijin în dezvoltarea autonomiei găgăuze. În comunicatul oficial de presă de la acea ședință au fost menționate Agenția TICA (Turcia), organizațiile USAID (SUA), FISM (Fondul de Investiții Sociale din Moldova), GIZ (Germania), Rotary Club, OSCE, ONU, precum și reprezentanții ambasadelor străine.

Pragmatismul de până la alegeri

Este evident faptul că geopolitica, care și-a jucat rolul său în alegeri, s-a dovedit a fi nepotrivită în administrare. Lozincile cu privire la apropierea de Rusia în edificarea relațiilor cu partenerii occidentali, au constituit, ușurel fie spus, fundalul nu chiar cel mai potrivit. De aceea decizia de a se abstractiza de ele a fost una previzibilă și rezonabilă. Dar cât de mult se va menține pragmatismul puterii găgăuze în exercițiu?

Peste un an va fi dat startul unei noi campanii electorale și ispita de a beneficia de ,,cartea pro-rusă” va fi destul de mare. Majoritatea candidaților, la sigur, nu se vor abține ca să nu aplice acest procedeu. Dacă va decide să se includă în lupta pentru cel de-al doilea mandat, Irina Vlah se va pomeni într-o situație delicată. Orice tentativă de a scutura praful de pe tema ,,partenerului strategic” va provoca reacția concurenților, care îi vor aminti, cum ea, cu un an în urmă, ,,se distanța de geopolitică”. Dar aceasta nu oferă niciun fel de garanții, că Vlah nu ,,se va răzgândi”. Și te-ai mira dacă se va modifica conținutul general al cursei electorale, în care capitala Rusiei va fi amintită nu arareori. Cu toate acestea, declarația ei, potrivit căreia tema vectorului extern se situează în Găgăuzia pe planul al doilea, poate constitui începutul unei discuții serioase în societatea găgăuză și a reevaluării orientărilor obișnuite.

Veaceslav Craciun, Comrat
IPN.MD 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)