Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:27
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2017, ora 09:05

Conducerea Găgăuziei nu mai vrea să fie „etichetată” ca PRO-RUSĂ

Marime Font

Lozincile cu privire la apropierea de Rusia în edificarea relațiilor cu partenerii occidentali, au constituit, ușurel fie spus, fundalul nu chiar cel mai potrivit. De aceea decizia de a se abstractiza de ele a fost una previzibilă și rezonabilă. Dar cât de mult se va menține pragmatismul puterii găgăuze în exercițiu?

---

Găgăuzia își modifică imaginea și se debarasează de etichetele geopolitice. În opinia Bașcanului Irina Vlah, pentru a obține succese economice, trebuie să fii la fel de deschis pentru toți partenerii. După cum demonstrează practica, imaginea înrădăcinată de ,,autonomie pro-rusă” vine tot mai mult în contradicție cu acțiunile practice.
---


Dezicerea de geopolitică

Irina Vlah a sonorizat ideea de renunțare la geopolitică în cadrul conferinței economice ,,Macro-2017: Moldova în anul 2030”, care și-a ținut lucrările vinerea trecută la Chișinău. Vorbind despre criza economică din țară, ea a nominalizat ca unică ieșire din situație atragerea maximă a investițiilor și a dat de înțeles fără echivoc că aceasta este posibil doar în cazul unei politici externe pragmatice.

,,Pentru a realiza un succes economic, Moldova urmează să-și regândească propria situație și să se dezică de geopolitică. Este necesar un nou model economic, bazat pe atragerea maximă a investițiilor, inclusiv pe seama realizării proiectelor investiționale interstatale”, și-a exprimat încrederea Irina Vlah.

Ea s-a referit în acest context la exemplul pozitiv al Autonomiei găgăuze. ,,Găgăuzia se abstractizează de vectorul de politică externă. Ea este deschisă la toate cele 360 de grade și este disponibilă să colaboreze cu toate țările și cu toți agenții economici, care sunt dispuși să dezvolte economia regiunii”, a declarat Bașcanul.

Tema politicii externe în programul electoral al Irinei Vlah, pe care l-a prezentat alegătorilor regiunii la începutul anului 2015 constituia chestiunea nr. 1. Înainte de a relata alegătorilor despre planurile sale în vederea dezvoltării economiei, culturii, de edificare a relațiilor sale cu puterea centrală, candidata Irina Vlah a descris în mod amănunțit, cum va dezvolta ea ,,parteneriatul strategic” cu Rusia.

Unul dintre sloganurile campaniei electorale a viitorului Bașcan a fost: ,,A fi împreună cu Rusia este în puterile noastre!” Această deviză, care crea un câmp larg pentru fantezie și apela la emoții, așa și nu a fost tradusă în viață. Ocupând funcția de conducător al Autonomiei, Irina Vlah a început să promoveze o politică pragmatică, fără a se limita la condiționalități și limite geopolitice.

,,Partenerii strategici” în cifre

Colaborarea cu Rusia a evoluat, într-adevăr, destul de activ. Timp de doi ani și jumătate au fost realizate multe proiecte, în cadrul cărora autonomia a beneficiat de cadouri în formă de zeci de unități de mijloace tehnice speciale, de utilaj medical, cărți și alte mărfuri cu caracter umanitar. Totodată, este destul de dificil de a evidenția Federația Rusă în calitate de partener strategic principal. În orice caz, dacă ar fi să judecăm în funcție de volumul de asistență, adică de partenerii, care i-au acordat Găgăuziei mai multă atenție.

O confirmare a acestui lucru putem găsi în darea de seamă a Direcției generale a relațiilor externe a Găgăuziei cu privire la bilanțul colaborării autonomiei cu partenerii externi în anul 2016. Astfel, volumul ajutorului umanitar primit de la Rusia a constituit 24 mln 392 mii de lei. Turcia i-a acordat un ajutor în sumă de 21 mln de lei. Iar Uniunea Europeană, care a fost plasată de autorii dării de seamă pe ultimul loc, a investit în autonomie 5 mln de euro, adică aproape de cinci ori mai mult decât ,,partenerul strategic”.

În ultimul timp, activitatea cu donatorii externi s-a intensificat considerabil. Pe lângă Bașcan a fost creat un Consiliu coordonator special pentru repartizarea ajutorului extern. La ultima ședință a acestei structuri, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, a fost prezentat un spectru larg de organizații și țări, care acordă sprijin în dezvoltarea autonomiei găgăuze. În comunicatul oficial de presă de la acea ședință au fost menționate Agenția TICA (Turcia), organizațiile USAID (SUA), FISM (Fondul de Investiții Sociale din Moldova), GIZ (Germania), Rotary Club, OSCE, ONU, precum și reprezentanții ambasadelor străine.

Pragmatismul de până la alegeri

Este evident faptul că geopolitica, care și-a jucat rolul său în alegeri, s-a dovedit a fi nepotrivită în administrare. Lozincile cu privire la apropierea de Rusia în edificarea relațiilor cu partenerii occidentali, au constituit, ușurel fie spus, fundalul nu chiar cel mai potrivit. De aceea decizia de a se abstractiza de ele a fost una previzibilă și rezonabilă. Dar cât de mult se va menține pragmatismul puterii găgăuze în exercițiu?

Peste un an va fi dat startul unei noi campanii electorale și ispita de a beneficia de ,,cartea pro-rusă” va fi destul de mare. Majoritatea candidaților, la sigur, nu se vor abține ca să nu aplice acest procedeu. Dacă va decide să se includă în lupta pentru cel de-al doilea mandat, Irina Vlah se va pomeni într-o situație delicată. Orice tentativă de a scutura praful de pe tema ,,partenerului strategic” va provoca reacția concurenților, care îi vor aminti, cum ea, cu un an în urmă, ,,se distanța de geopolitică”. Dar aceasta nu oferă niciun fel de garanții, că Vlah nu ,,se va răzgândi”. Și te-ai mira dacă se va modifica conținutul general al cursei electorale, în care capitala Rusiei va fi amintită nu arareori. Cu toate acestea, declarația ei, potrivit căreia tema vectorului extern se situează în Găgăuzia pe planul al doilea, poate constitui începutul unei discuții serioase în societatea găgăuză și a reevaluării orientărilor obișnuite.

Veaceslav Craciun, Comrat
IPN.MD 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:04

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Preotul Ghenadie Valuță care a intrat din nou în vizorul opiniei publice după ce pe internet au fost postate imagini foto și video cum dânsul târa pe traseul spre Anenii Noi un câine legat de mașina sa, este unul dintre finanțatorii lui Igor Dodon. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:00

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:34

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 23 iulie, începând cu ora 07:30, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:04

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Declarația de averea a ministrei Justiției a apărut mai târziu în spațiul public, față de cea a colegilor săi din Guvernul condus de prim-ministra Maia Sandu. Potrivit documentului semnat la 19 iulie, Olesea Stamate a obținut anul trecut, împreună cu soțul său, un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 15:11

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

În data de 21 iulie a.c., Gheorghe Mazurașu, reprezentantul partidului pro-prezidențial „Slujitorul poporului” (Sluga naroda), a fost ales deputat al poporului din Ucraina de către 27,04% din alegătorii circumscripției „românești” nr. 203 –...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:30

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

Preotul Ghenadie Valuța agățat cu un lanț de mașina sa un câine, pe care l-a târât mai mulți kilometri pe asfalt. Cerem tragerea la răspundere a acestui sadic în conformitate cu legea (3 ani privațiune de libertate cu executare) și lipsirea pe viață de dreptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:13

Raport preliminar de evaluare a promisiunilor electorale făcute de 46 deputați aleși în circumscripțiile uninominale (CU) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:06

Vinetele oferă multe beneficii pentru sănătate. Acestea au puține calorii, fiind ideale pentru slăbit. În plus, vinetele îmbunătățesc circulația și conțin antioxidanți. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:02

Procuratura infirmă declaraţiile ministrului afacerilor interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:55

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

Două persoane au fost reţinute, astăzi, de către CNA şi procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor, operate la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport (DETS) din capitală. Este vorba despre inginerul divizier de la DETS Râşcani şi reprezentantul unui agent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:51

Șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Postică, a depus astăzi cerere de demisie din funcție. Acesta a decis să plece din sistem după 25 de ani de activitate și spune că se va implica în continuare în activități...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:46

Laptele de capră este consumat de un număr mic de persoane, chiar dacă acesta reprezintă o alegere mult mai sănătoasă, comparativ cu laptele de vacă. Puține persoane știu că laptele de capră are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze o mulțime de boli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:35

Timp de aproape 150 de ani, blugii au fost cea mai dinamică piesă vestimentară – practic orice persoană deține măcar o pereche. Pe cât de versatili și populari sunt, pe atât de neprietenoși sunt cu mediul, deoarece industria producătoare de jeanși este una dintre cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:31

Bașcanul Irina Vlah intenționează să ceară Parlamentului să modifice mai multe prevederi din Legea Procuraturii care vizează numirea procurorilor în Găgăuzia. Aceasta a pregătit deja o inițiativă legislativă în acest sens și a trimis-o la examinare în Adunarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:24

Ţi s-a întâmplat vreodată să parchezi maşina în grabă pentru a ajunge undeva rapid şi să uiţi apoi unde ai parcat? Foarte mulţi oameni se confruntă cu această problemă, iar Google Maps vine în ajutorul lor cu o funcţie importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:19

Astfel că, în data de 19 iulie curent, către ora 17:45 un avion de mici dimensiuni a traversat sectorul trasnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene în regiunea satului Camarovca. Ulterior, în jurul orei 18:05, avionul a dispărut de pe radare în regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:18

Nu mai puțin de 11 milioane de perechi de încălțăminte sport vor fi realizați de Adidas cu ajutorul plasticului aruncat în oceanele lumii. Inițiativa va avea avea beneficii importante pentru curățenia apelor.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Iulie 2019, ora: 11:54

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

O inițiativă legislativă a fost anunțată, astăzi, de deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 11:35

Petele de cerneală nu sunt deloc ușor de eliminat. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi prețioase pentru a salva hainele favorite ale copilului tău. Dacă micuții tăi merg la școală, probabil te-ai întrebat deja cum să scoți petele de cerneală de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:54

 Odată cu canicula care ne pândește ziua, vin și țânțarii care ne fac nopți albe. O rețetă simplu de preparat acasă, care are drept ingredient principal bicarbonatul, te ajută să scapi de ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:53

Un avocat din Indonezia și-a scos cureaua de la pantaloni și pe neașteptate s-a repezit spre judecători, lovindu-i cu putere, în momentul în care aceștia citeau verdictul într-un proces civil intentat clientului său. Momentul șocant a fost surprins de camerele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:45

Un moldovean de 35 de ani a murit după ce a căzut de a căzut de la etajul trei al unui cămin. Tragedia s-a produs în prima jumătate a zilei de 19 iulie, în jurul orei 11.00,într-un sat din Sankt-Petersburg, Rusia, scrie echipa.md, cu referire la presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)