Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Editorial 7 Mai 2012, ora 12:00    Din editia print

Marime Font

Conducerea RM faţă în faţă cu 200 de ani de ocupaţie rusească

Înţelegem că ziua de 16 mai 2012 (când se împlinesc 200 de ani de la tăierea în două a Ţării Moldovei de către Imperiul Rus) va pune într-o „situaţie delicată” guvernele de la Chişinău şi Bucureşti.

Haideţi astăzi să vorbim despre atitudinea guvernării de la Chişinău faţă de acest eveniment istoric.

PD, iar PLDM mai voalat, sunt pe poziţia Moscovei

Partidele din cadrul AIE-2 sunt aceleaşi din AIE-1 care acum doi ani au reacţionat diferit la decretul lui M. Ghimpu privind Ziua de 28 iunie 1940 şi la participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova. PD, iar PLDM mai voalat, s-au situat deschis pe poziţiile Moscovei. Atunci am înţeles cu oroare că, detronându-l pe Voronin, am scăpat de dracul, dar am dat peste tată-său. Poziţiile erau atât de diferite şi de încrâncenate, încât Alianţa ajunsese pe malul prăpastiei. Viziunile acestor partide nu s-au schimbat între timp, dimpotrivă, s-au „cristalizat şi nuanţat”, iată de ce este de aşteptat ca ziua de 16 mai a.c. să „sensibilizeze adânc” relaţiile dintre cei trei lideri. Falsele Casandre din dotarea unor partide din Alianţă au început deja să prezică reluarea ostilităţilor din sânul coaliţiei de guvernământ din cauza modurilor diferite ale lui Lupu, Filat şi Ghimpu de a aborda nu numai cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei, dar şi datele istorice legate de „eliberarea Basarabiei pe 28 iunie 1940”, valurile de deportări care au urmat după această „eliberare”, consecinţele celui de al Doilea Război Mondial ş.a.m.d.

Zâmbind sau plângând, va trebui să ne lămurim cu trecutul nostru

Nu numai elitele, dar şi societatea moldoveană educată în şcoala sovietică, în baza manualelor făcute de ruşi, este divizată în abordarea acestor subiecte. Partidele politice de la guvernare, dar şi cele extraparlamentare, (PCRM e un caz clinic, aparte) au şansa istorică de a o rupe, în sfârşit, cu trecutul şi de a declara în faţa întregii lumi ce a însemnat pentru noi, moldovenii, anul 1812 şi cei 200 de ani care au urmat. Zâmbind sau plângând, oricum cu trecutul nostru va trebui să ne lămurim şi să ne despărţim de el odată şi odată. Cu ocazia evenimentului, se preconizează o mare Conferinţă ştiinţifică internaţională organizată de Academia de Ştiinţe de la Chişinău (cu participarea Academiei de la Bucureşti). Noi am scris despre faptul că Guvernul Alianţei, condus de Filat, nu a dorit să se implice şi să sprijine financiar organizarea respectivei conferinţe. Organizatorii ei s-au descurcat totuşi. Astfel, conferinţa nu va beneficia de „înalte participări” de rang guvernamental. Cauza e clară: frica tradiţională faţă de ruşi a politicienilor moldoveni, la care se mai adaugă interesul politic foarte egoist legat de... electorat. Nu putem nega faptul că o bună parte („bună”, e un fel de a spune...) a electoratului Alianţei abordează anul 1812 cu ochii şi mintea ruşilor. Motivul e simplu: aşa a fost crescut şi educat.

Câte cepe degerate dă Rusia pe independenţa noastră

În mod normal, respectiva Conferinţă ar trebui să se desfăşoare sub înaltul patronaj al celor doi preşedinţi – T. Băsescu şi N. Timofti. Sau a celor doi premieri – V. Filat şi V. Ponta. Apropo, dacă concertul lui Julio Jglesias se va desfăşura sub înaltul patronaj al lui V. Filat, de ce nu s-ar bucura de aceeaşi onoare şi o conferinţă ştiinţifică internaţională dedicată unui subiect atât de important? Dacă ziua de 16 mai va trece fără implicarea autorităţilor (înalte) de la Chişinău şi Bucureşti, multe, foarte multe angajamente paneuropene de integrare a R. Moldova în spaţiul de valori occidental se vor dovedi a fi simple vorbe, simple promisiuni, exerciţii de demagogie. Statul R. Moldova nu poate avea viitor, dacă nu o rupe „spiritual” cu Rusia. Rusia, ca stat imperial, nu poate admite ca o fostă colonie a sa să devină ţară cu adevărat independentă. Câte cepe degerate dă Rusia pe independenţa noastră ne-am convins în timpul vizitei lui Rogozin, dar şi zilele acestea, când Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost încercuită cu panglica maronie rusească...

Ruşii trebuie să-şi ia armata acasă

R. Moldova este un stat care s-a născut „de nevoie”, fără o identitate clară, explicit formulată şi unanim acceptată. În chiar actul ei de botez - Declaraţia de Independenţă -, adevărata identitate românească a românilor moldoveni este mai mult sugerată. Înţelegem, atunci mai mult nu s-a putut. Dar astăzi? Din păcate, cele două decenii de existenţă a statului RM nu au adus mai multă claritate şi certitudine în identitatea moldovenilor. Din cauză că practic toate guvernările de la ’90 încoace au fost constituite din activişti ai vechii nomenclaturi sovietice şi comuniste, educaţi în spiritul fricii faţă de ruşi şi al urii de clasă faţă de „moşierii şi capitaliştii români”, tulburările identitare ale moldovenilor, în loc să fie eliminate, au fost aprofundate. Opt ani de regim comunist a însemnat un deceniu de coşmar antiromânesc; după căderea comuniştilor în 2009, Alianţa care a venit la putere nu a fost mai brează la capitolul „identitate”: articolul 13 stă falnic în Constituţia R. Moldova, ca Armata a 14-a rusească în Transnistria; bătălia pentru Istoria Românilor încă nu a fost câştigată de basarabeni; aspiraţiile proeuropene, conform sondajelor, se sting şi moldovenii sunt din nou măcinaţi de nostalgia uniunilor asiatice... Se întâmplă exact ceea ce doresc ruşii. Şi asta pentru că noi, moldovenii, nu ne-am lămurit cu propria noastră istorie. Când am văzut zilele acestea cum sute de ruşi tineri întindeau „panglica Sfântul Gheorghe” de sute de metri în centrul capitalei R. Moldova, în faţa clădirii Guvernului acestei ţări, am înţeles şi mai clar că elita politică de la guvernare nu va avea curajul să marcheze, împreună cu societatea civilă şi lumea academică, cei 200 de ani de la raptul imperial rus. Singurul gest moral, marcat de demnitate naţională şi statală, pe care ar trebui să-l facă pe 16 mai liderii politici ai R. Moldova este cel de a cere răspicat şi ultimativ de la ruşi ca aceştia să-şi ceară iertare de la moldoveni pentru anul 1812 şi să-şi retragă, fără condiţii, armata acasă. În caz contrar, R. Moldova va continua să rămână un teritoriu controlat de ruşi.

Care-i măsura adevărată a independenţei RM?

Asta şi este, de fapt, adevărata măsură a independenţei statului R. Moldova: oraşele noastre pline cu steaguri roşii şi bicolore, mii de metri de panglică maronie rusească, zeci de posturi de radio şi tv care emit non-stop în limba rusă pe teritoriul RM, chioşcuri burduşite cu ziare şi reviste în limba rusă, mii de tineri ruşi care termină în fiecare an liceele fără să cunoască limba oficială a statului, televiziuni „naţionale” care emit mai mult în limba rusă ş.a.m.d. Cât de orb trebuie să fii ca să nu observi că peste toate aceste anomalii pluteşte imaginea funebră a anului 1812?

Care e pericolul şi din care parte vine?

Propaganda rusească şi coloana a cincea a Rusiei la Chişinău emit zilnic semnale false de alarmă, chipurile, statalitatea R. Moldova e pusă în pericol de unioniştii moldoveni şi de către conducerea României. Pericolul pierderii independenţei RM vine însă din cu totul altă parte: nu de la presupusa „înghiţire” a RM de către România, ci de la impunerea unei identităţi false moldovenilor, consecinţa fiind transnistrizarea populaţiei băştinaşe. Moscova are suficientă experienţă în domeniu şi ştie că o ţară sfâşiată de dileme şi tulburări identitare este foarte uşor de controlat şi de stăpânit... Rusie beneficiază din plin de această... oportunitate şi după dispariţia URSS. Tristul jubileu de 200 de ani ar trebui să fie un prilej oferit de istorie pentru a ne lămuri cu Moscova în privinţa a ceea cine suntem şi ce vrem de la istorie...

...Se zice că despre istorie nu se poate vorbi la modul condiţional. De ce nu? Încercaţi să judecaţi istoria noastră modernă pornind de la întrebarea „Ce s-ar fi întâmplat cu noi, moldovenii, dacă ruşii în 1812 nu tăiau în două trupul Ţării lui Ştefan cel Mare?”. Încercaţi, cine vă poate interzice acest plăcut exerciţiu de imaginaţie? Ştiu, foarte mulţi spun că nu trebuie să ne concentrăm atâta asupra trecutului, că trecutul ne încurcă să ne mişcăm spre viitor. Aiureală. Noi, moldovenii, ne mişcăm atât de încet şi nesigur spre viitor fiindcă nu ne-am lămurit cu trecutul. Noi trebuie să ne lămurim cu trecutul, dar – fiţi atenţi! - de pe poziţiile şi interesele noastre, nu ale altora. Deocamdată atât. Să ne iubim Neamul, dacă nu dorim să-i supărăm pe străbunii de sub ierburile Patriei. 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)