Editorial

Confirmare

Dintre ceilalți participanți, pe scriitorul islandez Sjón așteptam de multă vreme să îl văd, pentru că e – nu e de mirare – unul din poeții care îmi plac foarte mult. Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) este romancier, dramaturg, poet şi textier și s-a născut în 1962 la Reykjavík, Islanda. Romanele sale au fost traduse în zeci de limbi și au apărut și în România. Este autorul multor texte ale cântecelor celebrei artiste Björk.

Pe lângă toate acestea, merită să amintim că a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier.
Un scriitor de un succes incontestabil, pe care – desigur – orice cititor se bucură să îl poată asculta fără să își pună întrebări despre ce fel de om este, pentru că nu contează acest aspect. Dacă e un scriitor excelent, e destul. Dar totuși nu am putut să nu remarc modestia acestui scriitor. O modestie care m-a uimit și care mi-a confirmat a mia oară că oamenii incredibili, cu adevărat talentați, nu pot fi altfel. Cei care au motive certe de mândrie, au – în realitate – o modestie direct proporțională cu talentul lor.

M-am gândit foarte des la acest aspect. Ori de câte ori am întâlnit oameni colosali. Cum e și artistul român Silviu Oravitzan, cum e Harry Tavitian, cum e Sjón, cum sunt mulți scriitori români (de aici sau de peste Prut), prieteni mai noi sau mai vechi. Întâlnind oameni ca ei mă gândesc tot mai des că această modestie, deși continuă să uimească, e adevăratul garant al calității. Poate mă înșel, poate nu.

Oricum, aveți posibilitatea să comandați de pe elefant.md cel puțin o carte în română semnată de Sjón și tradusă de Anca Baicoianu. Ultima dată când verificasem Ochii tăi m-au văzut, apărut la editura Niculescu, se epuizase deja, dar încă puteți găsi Vulpea albastră, publicată de Polirom.
Vulpea albastră este o poveste deosebită, dintr-o lume aparte, cu un umor fascinant, bine șlefuit. Frazarea e una extrem de aerisită, scurtă și clară, cum probabil doar la Hemingway mai întâlnim. M-a impresionat abilitatea, vizibilă și în poemele sale, de a cuprinde o lume în câteva cuvinte, deloc hiperbolice.

Dacă veți citi Vulpea albastră sunt sigură că veți avea răbdare să reapară în vânzări Ochii tăi m-au văzut, pentru că deși povestea se apropie de un subiect extrem de dur, cum e războiul, Sjón reușește să rămână la fel de inventiv și să uzeze de umor în cele mai neașteptate momente.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *