„Conflict transnistrean” sau Război de Independență?

publicat în Bună Dimineața pe 23 Iulie 2019, 09:38

Se apropie sărbătorile naționale. Pe 27 august se împlinesc 22 de ani de la declararea Independenței R. Moldova. 

Cu toate acestea regiunea de Est a R. Moldova, numită Transnistria, continuă să fie ocupată de Federația Rusă care nu dorește să-și retragă forțele militare. Pentru a nu-i supăra pe ruși noi (politicienii moldoveni și presa) continuăm să perpetuăm falsul istoric întitulat „conflictul transnistrean”. Ceea ce noi numim „conflict transnistrean” sau „conflictul armat de la Nistru” a fost în realitate un război de agresiune din partea Rusiei și un război de apărare din partea R. Moldova. Acest adevăr a fost probat în diferite documente naționale și internaționale. Astfel, așa-zisul „conflict transnistrean” a fost în realitate Războiul nostru de Independență, un război în care am vărsat sânge dar pe care l-am pierdut.
Când spunem „conflictul armat de la Nistru” trebuie neapărat să spunem și între cine a avut loc acest „conflict armat” și ale cui erau tancurile...

...De aici trebuie să pornim dacă dorim să ajungem la adevărul istoric. Putem explica (dar nu justifica) de ce politicienii de la conducere nu pot rosti acest adevăr, dar de ce nu-l rostim noi, societatea civilă - scriitorii, jurnaliștii, savanții, cadrele didactice, fermierii, muncitorii ș.a.m.d. Noi de ce ne împăcă cu minciuna și nu spunem răspicat: așa-zisul „conflict transnistrean” a fost în realitate Războiul nostru de Independență?  

ARHIVA TIMPUL
23.07.2013