Ultima oră

Conflictul Greciei cu Macedonia, pe final

 "Numele de «Macedonia de Nord» figurează în cadrul unei astfel de soluţionări prevăzute" de Atena, a declarat Droutsas, potrivit textului unui interviu acordat unui cotidian grec, difuzat luni de Ministerul său.

Dacă premierul macedonean Nikola Gruevski "o respinge, va trebui să explice poporului său de ce îl privează de o perspectivă europeană", a adăugat Droutsas, a cărui ţară se opune, în aşteptarea găsirii unei soluţii, integrării Macedoniei în NATO şi deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

"Grecia vrea o soluţie şi o soluţie rapid. Putem ajunge (la un acord), dar trebuie ca Skopje să dea dovadă de voinţă politică", a adăugat Droutsas.

El a fost întrebat despre eventualitatea prezentării unei propuneri de soluţionare a disputei de către mediatorul ONU în acest dosar, Matthew Nimetz, care a efectuat o vizită la Skopje şi Atena la sfârşitul lui februarie.

Atena reiterase cu această ocazie că este de acord ca numele "să includă un element geografic", fără a face referire la numele Macedonia de Nord evocat în repetate rânduri de presa greacă.

Grecia a blocat din 1991 recunoaşterea internaţională a ţării cu care se învecinează sub numele de Macedonia, considerând că aparţine patrimoniului său. Noul stat a fost admis în 1993 în ONU sub numele provizoriu de "Fosta republică iugoslavă Macedonia (FYROM, în limba engleză)".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *