Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 2 Martie 2017, ora 17:51

Conflictului înghețat de la Nistru și șansele dezghețării, dezbateri IPN

Marime Font

La 25 de ani de la Războiul pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, acesta este văzut de unii politicieni ca un război de agresiune a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova, care abia își proclamase independența. Alții însă consideră că această luptă a fost una fratricidă. Și deși majoritatea se pronunță pentru păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și continuarea negocierilor în formatul 5+2, există politicieni care consideră că acestea trebuie înghețate. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice cu tema: „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Viorel Cibotaru, președinte al Partidului Liberal Democrat, a declarat că problema transnistreană pentru el nu este doar una de cercetare sau politică, ci este una personală, pe motiv că a fost implicat în acțiuni istorice ale acestui conflict, care țin de rădăcinile, dezvoltarea, faza armată a acestui conflict, dar şi de încercarea de soluționare. Pentru el personal, spune politicianul, a fost absolut evident un război între Republica Moldova care abia își obținuse independența și încerca să o afirme, cu Federația Rusă și cu forțele armate ale Federației Ruse. Potrivit lui, chiar dacă din varii motive – istorice diplomatice sau de altă natură, unii utilizează noțiunea de conflict armat, pentru el personal, acesta a fost un război. În opinia sa, în prezent asistăm la un conflict politic între clasa politică de la Chișinău și elitele politice de la Tiraspol, iar faza de încheiere a conflictului nu poate fi anunțată decât de cei ce reprezintă interesele geopolitice.

Ana Guțu, președintă a Partidului Dreapta, a declarat că pe 2 martie 1992 a început un război de agresiune a Federației Ruse împotriva tinerii Republici Moldova. A fost exact în ziua în care Republica Moldova a aderat la ONU în calitate stat suveran și independent. Politiciana a mai spus că Acordul care a fost încheiat pe 21 iulie 1992, între președintele de atunci Mircea Snegur și omologul său rus Boris Elțin a fost un acord care legiferează staționarea Armatei a 14-a pe teritoriul Republicii Moldova și aceasta este cea mai mare greșeală care a fost comisă, din cauza că Rusia, în calitate de parte în conflict și stat agresor, în conformitate cu acest acord, este şi partea care asigură pace în zonă și aici apare marea contradicție. Potrivit ei, de fapt, Republica Moldova a pierdut acest război, fiindcă a fost impusă să cedeze o parte din teritoriul său și la etapa actuală Republica Moldova nu controlează acest teritoriu. În opinia sa, acesta conflict, astăzi le este la îndemână și administrației autoproclamate separatiste de la Tiraspol, dar și politicienilor de aici care au interese de business în zonă și nu este un secret pentru nimeni contrabanda care se face.


Vlad Batrîncea, deputat al Partidului Socialiștilor, consideră că acel conflict a fost unul fratricid, pentru că suntem un singur popor. Potrivit lui, acest conflict a fost generat atât clasa politică de pe ambele maluri ale Nistrului, care nu a putut oferi o soluție și un viitor foarte clar pentru ambele părți, cât şi prin implicare din afara țării, din mai multe părți. În opinia sa, pentru conflict poartă vina clasa politică de atunci,. Astăzi există un format 5+2 și nu este rău că sunt implicate puteri mari ale lumii, chiar este bine, însă problema este în relația dintre Tiraspol și Chișinău. În opinia sa, dacă va fi identificat un numitor comun și o formulă care să convină ambelor maluri ale Nistrului, conflictul poate fi soluționat.

Octavian Ţîcu, doctor în istorie, a spus că perspectiva istorică este mai flexibilă și permite o abordare mai de durată a acestui conflict. Acesta este văzut ca un episod al unei conflictologii ruso-română care persistă probabil din 1791, atunci când Imperiul Rus a atins frontiera Nistrului și a început să creeze fortăreața Tiraspol, care a devenit un punct de reper în strategiile imperiale ale Federației Ruse spre Balcani. În opinia sa, 1992 este o continuitate a ceea ce a fost în 1812 şi1940, pentru că este același scenariu care s-a desfășurat în dorința de a crea un cap de pod de influență asupra Balcanilor, asupra Țărilor Române, Constantinopolului etc.

„Am văzut la 1924 creată, mai degrabă instrumentalizată,o masă românească peste Nistru, denumită Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, care într-un context istoric foarte scurt a devenit centrul de atracție a politicilor sovietice de modelare a identității moldovenești, realizată la 2 august 1940 prin cuplarea cu Basarabia. Din punct de vedere istoric, cuplarea acestor două entități a creat o situație de incompatibilitate și a putut dura atâta timp cât Uniunea Sovietică exercita un control total asupra acestui teritoriu. Iar în condițiile de renaștere națională și a afirmării forțelor care au dorit proclamarea independenței, la începutul anilor 90, asistăm la acțiuni concrete ale Moscovei de a construi acest regim separatist care a deșănțat în Războiul de agresiune a Federației Ruse care la ora actuală ocupă militar partea de est a Republicii Moldova”, a notat istoricul.

Igor Boţan, expert permanent al proiectului, consideră că conflictul transnistrean, nu este eminamente unul etnic, ideologic sau religios, ci este unul emergent sau o consecință a destrămării Uniunii Sovietice, care a fost un imperiu ideologic. În opinia sa, pentru unii destrămarea a avut conotație foarte negative, fiind pentru unii paradisul pierdut, pentru alții a însemnat un nou început, și aici a fost motivul pentru care a apărut acest conflict, alimentat de greșelile clasei politice.

Expertul a menționat că pentru majoritatea cetățenilor din regiunea transnistreană, anume regiunea respectivă era prezentată ca ultimul bastion al Uniunii Sovietice, în sensul unei formule de rezistență împotriva destrămării. De altă parte a Nistrului, a existat valul entuziast de renaștere națională și aceste două percepții au fost folosite de către politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului, nu neapărat cu rea voință. Potrivit lui, au existat foarte multe fobii care până la urmă au adus la ceea ce numim noi azi conflict.

Eugeniu Nichiforciuc, deputat al Partidului Democrat, a declarat că programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova stipulează în mod univoc că reintegrarea țării este prioritatea sa. Potrivit lui, urmează a fi depuse toate eforturile pentru ca în viitor țara să fie reintegrată. În acest sens, funcționează platforme de comunicare, sunt organizate ședințe de lucru. Deputatul a menționat că poziția PDM și poziția pe care o reprezintă Guvernul este că Republica Moldova trebuie privită doar ca stat unitar cu un statut special pentru regiunea transnistreană. În opinia sa, este foarte important să existe un dialog permanent între cele două maluri ale Nistrului care în ultima perioadă se merge cu pași fermi înainte. Însă, cu părere de rău, spune parlamentarul, astăzi există politicieni care promovează federalizarea ţării.

Dezbaterile publice „Care sunt șansele dezghețării conflictului înghețat de la Nistru?”,constituie ediția a 71-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

 IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)