Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 08:37
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 15:29

Consiliul Europei cere Moscovei să-i permită lui Navalnîi participarea la alegerile prezidențiale din Rusia

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei (Comitetul) a avut joi, 21 septembrie, o reuniune pe tema neexecutării de catre Rusia a deciziilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), în „cazul Kirovles” și a recunoscut că autoritățile din Federația Rusă continuă să încalce drepturile liderului opoziției Alexei Navalnîi.

În special, Comitetul a constatat că autoritățile ruse au încalcat flagrant dreptul la o justitie echitabila a lui Navlnîi, deoarece cazul sau a fost trimis spre rejudecare la aceeași instanță care a emis anterior sentința ce a fost anulată.
Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei are un rol-cheie în sistemul organismelor Consiliului Europei, fiind autorizat să vorbească și să ia decizii în numele organizației. În plus, o alta funcție importantă a sa este monitorizarea punerii în aplicare a deciziilor CEDO.

În opinia Comitetului, Rusia nu a respectat decizia CEDO din februarie 2016, care a declarat că verdictul în „cazul Kirovles” împotriva lui Alexei Navalnîi și Petr Ofițerov a încălcat dreptul reclamantului la un proces echitabil. CEDO a admis apoi ca decizia instanței ruse, conform căreia Navalnîi a fost condamnat în 2013 la cinci ani de închisoare cu suspendare este nedreaptă și a hotărât că autoritățile ruse ar trebui să anuleze condamnarea.Cu toate acestea, în Rusia, după reexaminarea dosarului de catre aceeași instanță, despre care s-a spus ca nu fost capabila sa asigure un proces echitabil, Navalnîi și Ofițerov au fost gasiti din nou vinovati și i-au condamnat la cinci ani de inchisoare cu suspendare și o amendă de 500.000 ruble.

De asmenea, Serviciul de presă al Comitetului a facut apel la Moscova să ia măsuri pentru a permite lui Navalnîi sa candideze la alegerile prezidențiale din 2018, pentru că, în conformitate cu legislația din Rusia, dosarul penal în „cazul Kirovles“ reprezinta acum un obstacol în calea înregistrării candidaturii sale pentru alegerile prezidentiale.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul