CONSOLIDĂM STATALITATEA MOLDOVENEASCĂ: Găgăuzii și-au tras o medalie dedicată referendumului ilegal din 2014

publicat în Actualitate pe 9 Ianuarie 2019, 15:42

 La inițiativa Bașcanului Irina Vlah, în autonomia găgăuză va fi emisă o medalie „în onoarea” aniversării a cinci ani de la referendumurile ilegale din februarie 2014 privind vectorul extern al dezvoltării și statutul amânat al Găgăuziei - transmite gagauzia.md.


 „Medalia” va fi acordată instigatorilor și participanților la procesul de organizare și desfășurare a plebiscitului din 2 februarie 2014. În mod logic, primele persoane care ar  trebuie „decorate”   ar fi  Igor Dodon, Irina Vlah și reprezentantul FSB-ul din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Amintim că la 2 februarie 2014 Irina Vlah împreună cu Igor Dodon a instigat populația din Autonomia Găgăuză să participe la un referendum ilegal privind „privind vectorul extern al dezvoltării”. Acțiunile celor doi au fost sprijinite de o campanie propagandistică masivă în mass media de la Moscova. Așa numitul referendum a fost a fost finanțat de către un milionar din Federația Rusă, experții considerând că în realitate, în spatele așa numitului „om de afaceri” se află serviciile speciale rusești.  În afară de susținerea financiară a desfășurării referendumului, autonomia a fost vizitată de un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse și jurnaliști care au avut misiunea de a internaționaliza acest subiect.

La 3 ianuarie 2014 judecătoria Comrat a anulat hotărârile Adunării Populare Găgăuze privind desfășurarea „referendumurilor”, iar mai apoi Comisia Electorală Centrală a declarat „referendumurile” drept ilegale, (invocând inclusiv faptul că scrutinului poate fi finanțată doar din bugetul de stat).

În pofida faptului că „referendumurile” au fost declarate ilegale de către instanța de judecată, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis în mod ilegal ca acestea să aibă loc.

Ca rezultat al instigărilor la separatism din partea Rusiei prin intermediul agenților săi de influență Igor Dodon și Irina Vlah, majoritatea găgăuzilor au votat pentru „proclamarea independenței” în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea.

Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în baza articolului 352 C.P. – Samavolnicia, care presupune exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar şi prin încălcarea ordinii stabilite, dacă s-au cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Soarta acestui dosar este necunoscută.

Amintim că România, UE și SUA au finanțat sute de proiecte in regiunea găgăuză a Republicii Moldova, în valoare de sute de milioane de dolari.

Timpul.md