Cultură

Constantin Andreev – omul care misca lucrurile inainte

Sunt oameni carora li se potriveste de minune proverbul „Omul sfinteste locul”. Unul dintre acestia este Constantin Andreev, directorul Editurii „Universul”, care a implinit venerabila varsta de 70 de ani.

S-a nascut pe 27 noiembrie 1939 in satul Ustia, raionul Criuleni. In 1963 a absolvit Facultatea de Istorie si Filologie a Universitatii de Stat din Moldova. Activeaza in calitate de profesor si director de studii la scolile din satele Costesti si Peresecina, iar dupa serviciul militar este angajat la una dintre cele mai prestigioase publicatii ale timpului – saptamanalul „Cultura”: lucrator literar, sef de sectie, redactor-sef.

A detinut functiile de redactor-sef (director adjunct) la Studioul „Moldova-film”, redactor-sef al revistei „Pedagogul”, sef al Sectorului de presa al CC al PCM, redactor-sef al ziarelor „Cuvantul” si „Moldova Suverana”, iar din luna octombrie 2001 si pana in prezent este directorul Editurii „Universul”. Potrivit directorului adjunct Boris Mihalache, odata cu venirea lui Constantin Andreev, la intreprindere s-au schimbat multe lucruri in bine: editura a fost inzestrata cu tehnica moderna, performanta, au fost majorate salariile angajatilor (in prezent salariul mediu depaseste 4500 de lei), s-a consolidat colectivul de poligrafisti, iar in 2003, la 70 de ani ai „Universului”, a fost restabilit muzeul tipografiei.

Aici au fost tiparite colectia Eminescu a Editurii „Gunivas” in opt volume (2001), operele alese ale lui Ion Druta si multe alte valori literare importante, fapt pentru care, la editia din 2008 a Salonului International de Carte organizat la Chisinau, editura a fost distinsa cu Premiul „Coresi”. La „Universul” vad lumina tiparului majoritatea ziarelor si revistelor din R. Moldova, inclusiv Cotidianul National TIMPUL.

Personalitate de o cumsecadenie rara, Constantin Andreev este, cu adevarat, un om al timpului care misca lucrurile inainte. Cu ocazia aniversarii sale, TIMPUL ii doreste multa-multa sanatate si noi succese in activitatea prodigioasa pe care o desfasoara de-a lungul anilor. La multi ani, domnule director!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *