Astăzi 16 Iulie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

a

 
 
 

Moldova 19 Septembrie 2014, ora 09:32

Constantin Tănase: Anulăm alegerile? Mergem la referendum?

Marime Font

Cineva, care-și urmărește doar scopurile lui egoiste de a-și potoli setea bolnavă de mărire și parvenire, a aprins recent un nou focar al luptei pentru putere: organizarea, paralel cu alegerile parlamentare, a referendumul privind alegerea șefului statului de întreg poporul.

 Chipurile pentru că ar exista pericolul repetării blocajul constituțional la alegerea șefului statului. Fals, fiindcă, chiar dacă acest referendum ar fi necesar, el ar putea fi organizat mai târziu. Scopul adevărat al respectivei inițiative este devierea atenției societății de la problemele adevărate, transformarea alegerilor parlamentare într-un fel de plebiscit la care se răspunde DA sau NU. Ideea că actualul scrutin va fi un „referendum geopolitic” a mai fost recent strecurată în unele comentarii. Astfel, potrivit acestei idei, moldovenii pe 30 noiembrie vor trebui să răspundă la întrebarea „Moldova, încotro: spre Est sau spre Vest?”.

Societatea moldoveană nu va fi chemată la urne să dezbată programe de guvernare, ci răspundă la două întrebări capitale care vizează vectorul politicii externe – UE sau UV? - și forma de guvernământ – republică parlamentară sau prezidențială? Aici se cere făcută, fie și în fugă, o precizare: fără a suspecta poporul de prostie, crede cineva la modul serios că el e pregătit să răspundă în cunoștință de cauză la ultima întrebare? Știe oare poporul mai bine decât filozofii, sociologii, istoricii, juriștii ș.a.m.d. care e forma de guvernământ cea mai adecvată timpurilor pe care le trăim?
Evident, e vorba de un populism cinic, când „opinia poporului” e utilizată de politicieni pentru rezolvarea problemelor proprii. Dacă e vorba de consultarea poporului, atunci lui trebuie să i se pună întrebări simple și clare la care el poate răspunde fără a greși. De exemplu: Sunteți de acord (DA sau NU) ca pe listele electorale să figureze un ex-premier care a fost demis din funcție de către parlament pentru acte de corupție?
Este limpede că moldovenilor le se întinde o cursă. După 30 noiembrie ei ar putea să se întrebe, cu mintea lui de pe urmă: Păi, fraților, dar noi ce-am avut – alegeri sau referendum?Bineînțeles, referendum! La care, printre altele, nu știu cum, pe neobservate, au fost aleși și 101 deputați…

P.S. Una din cele mai importante probleme care nu se discută în societate este calitatea morală și politică a corpului de deputați din actualul și viitorul legislativ. Ce notă merită actualii deputați? Sunt legați aceștia sau nu de acte de corupție? În loc să se răspundă la aceste întrebări nouă ni se propune un referendum. Riscăm astfel, ca și în viitorul parlament să aducem o garnitură de „slugi ale poporului” de o rară găunoșenie morală. Ca să ne facă legi, să ne pună biruri și să ne vorbească filozofie… (De la Eminescu citire).

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Iunie 2018, de Ana Gabor

Suntem din Basarabia

Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete. S-au împlinit 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Doza de cultură

Nimic nu relaxează omul mai mult decât o doză de cultură primită într-un spațiu necunoscut. E bine să ai parte și de o excursie, și de evenimente culturale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul unei „țări”

Cu ce putem compara Republica Moldova? Cu nimic viabil. Cu un fiasco total. Alegerile din Chișinău au spulberat și ultimele aparențe ale unei țări libere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De ce politicienii moldoveni nu zâmbesc?

Există în „Fiziologia provincialului în Iași” de Mihail Kogălniceanu o intrare monumentală în subiect: „Deci începem. Scoateți-vă pălăriile și vă închinați. Provincialul intră în scenă”. 

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md