Politică

Constantin Tănase: E nevoie de o „celulă de criză” care ar media conflictul dintre cele două tabere din PL

Pe 30 mai acest grup a participat la votarea noului guvern, obținând funcții în executiv și în legislativ. Astfel, indiferent de voința părților, PL s-a pomenit scindat în două tabere, una fiind la guvernarea, alta trecând în opoziție. Și după votarea noului guvern atacurile reciproce dintre aceste tabere nu au contenit, dimpotrivă, conflictul se adâncește și se cronicizează. Din situația creată, pe termen lung, nu are de câștigat nici tabăra lui M. Ghimpu, nici cea a lui I. Hadârcă, iar de pierdut avem cu toți pentru că adâncirea conflictului poate duce la dispariția PL de pe eșichierul politic moldovenesc.

S-a creat o situație de criză, care reclamă gestionarea ei urgentă. Învinuirile reciproce nu vor soluționa criza, ci vor aprofunda-o. Acum mai puțin contează cine e vinovat de cele întâmplate. În contextul politic și geopolitic actual mai importantă este păstrarea unității singurului partid proromânesc din R. Moldova, care este PL. Înțeleg foarte bine că nicio „celulă de criză” nu va împăca ușor părțile, dar altă soluție nu există: și tabăra lui M. Ghimpu, și cea a lui I. Hadârcă trebuie să înceteze atacurile și să se așeze la masa tratativelor. În politică nu există lucruri imposibile, când există voință politică. Dovadă e chiar votul din 30 mai: dacă PLDM și PD au reușit să se împace în numele unor obiectve comune, de ce să nu poată face același lucru deputații PL care până ieri au făcut parte din aceeași fracțiune și au aceleași principii doctrinare?
E adevărat, o parte a electoratului îl susține pe M. Ghimpu, altă parte – pe cei din grupul lui I. Hadârcă, dar cea mai mare parte nu se poate decide, nu se poate „rupe” între Ghimpu și Hadârcă. Aici e toată problema. Pentru ca această problemă să dispară, votanții și simpatizanții PL nu văd o altă soluție decât restabilirea unității acestui partid. Personal cred că acest lucru încă mai e posibil și de aceea le propun ambelor tabere să se așeze la masa negocierilor. Mă angajez, dacă M. Ghimpu și I. Hadârcă acceptă acest lucru, să inițiez constituirea unei „celule de criză”, formată din oameni ce se bucură de încrederea ambelor tabere care ar media acest conflict. Îi rog pe cititori să propună candidaturi în acest sens și să participe la aplanarea acestui conflict din PL, conflict din care au de câștigat doar neprietenii cauzei românești și europene din R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *