Astăzi 24 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 18:26
Abonamente

Comentariu 4 Septembrie 2014, ora 06:44

Marime Font

„Experții media” de la API manipulează opina publică. Hoțul strigă: „Prindeți hoțul!”

Recent, Asociația Presei Independente (API) a lansat un „RAPORT DE MONITORIZARE (nr.2) a instituțiilor mass-media privind prezentarea subiectelor de interes public major pentru stabilirea posibilelor tendințe de manipulare informațională”, perioada mai-iulie 2014, realizat în cadrul proiectului „Promovarea jurnalismului obiectiv și creșterea nivelului de educație în domeniul mass-media a locuitorilor din regiunile Moldovei”.

Au fost supuse monitorizării TIMPUL, Ziarul Național, Komsomolskaia Pravda v Moldove (versiunile online); Moldova 1, Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV (versiunea online), Pro TV, TV 7. Presa online: Omg.md, Jurnal.md.
Printre principalele subiecte monitorizate în perioada 1 mai - 31 iulie 2014 s-au numărat disensiunile din interiorul Partidului comuniștilor (2-8 iunie, 16-22 iunie şi 7-13 iulie 2014) și embargoul introdus de Federaţia Rusă la importul de fructe şi conserve din Republica Moldova (21-28 iulie 2014).

Potrivit API „datele monitorizării în perioada 1 mai - 31 iulie 2014 au scos în evidenţă anumite tendinţe de manipulare informaţională din partea unor instituţii mass-media în reflectarea subiectelor de interes public”, iar „unele mass-media au filtrat informaţia, pentru a nu-i pune în lumină proastă pe anumiţi protagoniști (de exemplu, Prime TV, Publika TV, TIMPUL)”.


Primul caz analizat: embargoul introdus de Federația Rusă la importul de fructe și conserve din RM.

Citim în Raportul de monitorizare: „Versiunea online a publicaţiei TIMPUL a preluat la 27 mai 2014 o știre de pe site-ul Agora.md care anunţă protestele de a doua zi. Ziarul revine a doua zi cu un material sumar, preluat de pe Jurnal. md. Deși face referire la sursă, ziarul schimbă cifrele privind numărul protestatarilor, menţionând că la protest ar fi participat circa o sută de persoane (în ştirea de pe Jurnal.md se spune de aproximativ 2000), iar din imagini este evident că în piaţă au fost mai mult de o sută de persoane”.

Iată de fapt ce scria TIMPUL din 28 mai 2014: „Peste o sută de fermieri au protestat astăzi, 28 mai, în Piața Marii Adunări Naționale”. Cunoaște oare domnul Petru Macovei, că circa înseamnă - cam, aproximativ, iar peste - mai mult decât? Circa, poate însemna și mai puțin de o sută, iar peste – numai mai mult decât o sută! Așadar, cine manipulează, stimate „coleg”?!

Al doilea caz „analizat” se referă la tensiunile/disensiunile din PCRM și la declarațiile a doi foști fruntași ai acestei formațiuni: Mark Tkaciuk și Grigore Petrenco. „Concluzia” dlui Macovei, seamănă mai mult cu verdictul unui procuror cumpărat decât cu o constatare a unui expert independent: „… se poate afirma că TIMPUL a manipulat informaţia, filtrând conţinutul declaraţiilor astfel încât să nu-l pună în lumină negativă pe Vladimir Plahotniuc, dar și încercând să transfere accentul de pe acuzaţii”.

Așadar, se poate afirma… Dar se poate și nu… Nu-i așa, stimate, „coleg”? Depinde de cine și ce scop îți fixează…

Autorul raportului se arată deranjat de faptul că TIMPUL „nu a preluat de pe acelaşi portal Hotnews.md și materialul în care erau formulate pe scurt principalele teze expuse de Mark Tkaciuk la conferinţa de presă, între care și acuzaţiile că rebelii din interior ar fi adepţii lui Vladimir Plahotniuc.” Abordarea este mai mult decât interesantă: reiese că TIMPUL „a manipulat” prin omisiune nepreluând și nepopularizând tezele lui Tkaciuk. La acest subiect consider necesar să-i amintesc „colegului” P. Macovei câteva detalii.

1. Am scris în repetate rânduri care este poziția noastră față de felul cum se înțelege la noi, de către unii „experți media” gen P. Macovei și analiști politici problema pluralismului politic. În presa noastră, sub acest pretext nobil, forțele ostile statului RM promovează o înverșunată campanie de demantelare a democrației și intereselor noastre naționale.

2. După multașteptata instaurare a „democrației” din 2009, agenda publică a RM fost dominată de campanii propagandistice antistatale și antinaționale, care, de fapt, ei au substituit informarea. Vă amintesc, stimate „coleg”, despre celebrul război al raiderelor, declanșat de o persoană politică pentru care, simt, că aveți anumite simpatii. Vă amintiți cum apără acest personaj Banca de Economii de raideri, ca în final să constatăm cu totul altceva… Vă amintiți de războiul contra „păpușarului” și de afirmația că „țara nu va ajunge pe mâna lui Plahotniuc”, ca mai apoi să-și ceară scuze în cel mai umilitor și descalificant mod să apară „scuzele de rigoare”? Vă amintiți, dle Macovei, despre ampla campanie de manipulare pentru „depolitizarea” instituțiilor, ca mai apoi să auzim cu totul altceva? Lista poate continua. Anume din aceste considerente, TIMPUL a decis ca la reflectarea evenimentelor politice, să se refere la esența acestora. Revenind la subiectul crizei din PCRM, potrivit convingerii noastre, motivul de bază al acesteia este viziunea diferită asupra viitorului geopolitic al Moldovei în cadrul anumitor grupări din PCRM. Sau poate nu avem dreptul să avem o asemenea convingere?! Vă indemn, domnule P. Macovei, să urmăriți atent versiunea video a briefingului dlui Tkaciuk și veți vedea că esența mesajului sau viza opțiunii pentru Uniunea Vamală e în defavoarea integrării Europene. TIMPUL a informat cititorii săi despre evenimentul major care s-a produs: PCRM s-a scindat ca rezultat al neînțelegerilor referitoare la vectorul politic extern adoptat de liderul PCRM. La o distanță de două luni din momentul când a fost susținut briefingul dlui Mark Tkaciuk, vom contata că acesta este adevăratul eveniment care s-a produs și care va avea impact major nu doar asupra viitoarei campanii electorale, dar și asupra viitorului Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, ținând cont de experiența ultimilor ani, nu putem exclude că dl Tkaciuk va urma exemplul unui bun și vechi prieten de-al său și va veni cu scuze publice în două exemplare...

În ceea ce privește, acuzațiile aduse de autorii raportului că prin refuzul de a tiraja aberațiile unui tip excentric și dezechilibrat, cum este Grigore Petrenco, fac următoarea precizare: anul acesta, pe 14 septembrie, se vor împlini 13 ani de la lansarea ziarului TIMPUL. Atâta timp cât voi fi viu și voi putea ține pana în mână, indivizi ca Grigore Petrenco nu vor fi promovați pe paginile ziarului pe care l-am fondat și pe care îl conduc. Chiar dacă unii „experți notorii” în materie de standarde jurnalistice ne vor acuza de manipulare prin omisiune.

Și acum doar câteva întrebări despre așa-zisa „monitorizare”. De ce, vă întreb, nu a fost analizat modul cum reflectă presa războiul din Ucraina, care, mi se pare a fi un eveniment mai important, decât declarațiile unor maimuțoi politici de pe malul Bâcului? De ce nu a fost monitorizată presa de stat, plătită de la Buget? Cine a întocmit anume această listă de instituții media supuse monitorizării? Am senzația că acest „raport” care nu face distincție între „circa” și „peste” și care ne acuză de „nedifuzarea declarațiilor lui Tkaciuk și Petrenco”, este într-o anumită legătură cu viitoarea campanie electorală și reprezintă în sine o mare manipulare. Vom vedea cine va prelua falsurile din acest „raport” pentru a ne acuza de „manipulare”…

Pe final câteva detalii de ordin etic și moral deontologic. TIMPUL a refuzat să devină membru al API deoarece, opina mea e că presa sunt jurnaliștii care scriu, dar nu „experții media” care mereu au gravitat în preajma guvernării și care se pricep doar la „monitorizări”, „estimări”, „politici editoriale” etc., dar mai puțin sau chiar deloc la scris. La noi s-au plodit zeci de ong-uri care, pe hârtie, ne ajută, dar în realitate toacă milioanele obținute din granturi. Cât de deontologic și de profesionist este să acuzi o întreagă instituție de presă de „manipulare”, luând ca bază două subiecte de o relevanță discutabilă? Cât de etic și de moral este publicarea unor concluzii bazate pe falsuri, sau în cel mai bun caz, de o abordare partizană și superficială a subiectelor monitorizate?

În cap. V (RECOMANDĂRI GENERALE) API recomandă ca presa „să reflecte corect, imparţial și echidistant problemele abordate”, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), în calitate de garant al interesului public și de autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, ar trebui:

- să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă constant dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică…”. Bun sfat, considerăm însă că și finanțatorii proiectului API ar trebui să se autosesizeze și să asigure „informarea completă, obiectivă și veridică” a opiniei publice de către API (în frunte cu directorul Petru Macovei), dar nu manipularea ei, așa cum, din păcate, procedează API (în frunte cu directorul executiv Petru Macovei).

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)