Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Comentariu 4 Septembrie 2014, ora 06:44

Marime Font

„Experții media” de la API manipulează opina publică. Hoțul strigă: „Prindeți hoțul!”

Recent, Asociația Presei Independente (API) a lansat un „RAPORT DE MONITORIZARE (nr.2) a instituțiilor mass-media privind prezentarea subiectelor de interes public major pentru stabilirea posibilelor tendințe de manipulare informațională”, perioada mai-iulie 2014, realizat în cadrul proiectului „Promovarea jurnalismului obiectiv și creșterea nivelului de educație în domeniul mass-media a locuitorilor din regiunile Moldovei”.

Au fost supuse monitorizării TIMPUL, Ziarul Național, Komsomolskaia Pravda v Moldove (versiunile online); Moldova 1, Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV (versiunea online), Pro TV, TV 7. Presa online: Omg.md, Jurnal.md.
Printre principalele subiecte monitorizate în perioada 1 mai - 31 iulie 2014 s-au numărat disensiunile din interiorul Partidului comuniștilor (2-8 iunie, 16-22 iunie şi 7-13 iulie 2014) și embargoul introdus de Federaţia Rusă la importul de fructe şi conserve din Republica Moldova (21-28 iulie 2014).

Potrivit API „datele monitorizării în perioada 1 mai - 31 iulie 2014 au scos în evidenţă anumite tendinţe de manipulare informaţională din partea unor instituţii mass-media în reflectarea subiectelor de interes public”, iar „unele mass-media au filtrat informaţia, pentru a nu-i pune în lumină proastă pe anumiţi protagoniști (de exemplu, Prime TV, Publika TV, TIMPUL)”.


Primul caz analizat: embargoul introdus de Federația Rusă la importul de fructe și conserve din RM.

Citim în Raportul de monitorizare: „Versiunea online a publicaţiei TIMPUL a preluat la 27 mai 2014 o știre de pe site-ul Agora.md care anunţă protestele de a doua zi. Ziarul revine a doua zi cu un material sumar, preluat de pe Jurnal. md. Deși face referire la sursă, ziarul schimbă cifrele privind numărul protestatarilor, menţionând că la protest ar fi participat circa o sută de persoane (în ştirea de pe Jurnal.md se spune de aproximativ 2000), iar din imagini este evident că în piaţă au fost mai mult de o sută de persoane”.

Iată de fapt ce scria TIMPUL din 28 mai 2014: „Peste o sută de fermieri au protestat astăzi, 28 mai, în Piața Marii Adunări Naționale”. Cunoaște oare domnul Petru Macovei, că circa înseamnă - cam, aproximativ, iar peste - mai mult decât? Circa, poate însemna și mai puțin de o sută, iar peste – numai mai mult decât o sută! Așadar, cine manipulează, stimate „coleg”?!

Al doilea caz „analizat” se referă la tensiunile/disensiunile din PCRM și la declarațiile a doi foști fruntași ai acestei formațiuni: Mark Tkaciuk și Grigore Petrenco. „Concluzia” dlui Macovei, seamănă mai mult cu verdictul unui procuror cumpărat decât cu o constatare a unui expert independent: „… se poate afirma că TIMPUL a manipulat informaţia, filtrând conţinutul declaraţiilor astfel încât să nu-l pună în lumină negativă pe Vladimir Plahotniuc, dar și încercând să transfere accentul de pe acuzaţii”.

Așadar, se poate afirma… Dar se poate și nu… Nu-i așa, stimate, „coleg”? Depinde de cine și ce scop îți fixează…

Autorul raportului se arată deranjat de faptul că TIMPUL „nu a preluat de pe acelaşi portal Hotnews.md și materialul în care erau formulate pe scurt principalele teze expuse de Mark Tkaciuk la conferinţa de presă, între care și acuzaţiile că rebelii din interior ar fi adepţii lui Vladimir Plahotniuc.” Abordarea este mai mult decât interesantă: reiese că TIMPUL „a manipulat” prin omisiune nepreluând și nepopularizând tezele lui Tkaciuk. La acest subiect consider necesar să-i amintesc „colegului” P. Macovei câteva detalii.

1. Am scris în repetate rânduri care este poziția noastră față de felul cum se înțelege la noi, de către unii „experți media” gen P. Macovei și analiști politici problema pluralismului politic. În presa noastră, sub acest pretext nobil, forțele ostile statului RM promovează o înverșunată campanie de demantelare a democrației și intereselor noastre naționale.

2. După multașteptata instaurare a „democrației” din 2009, agenda publică a RM fost dominată de campanii propagandistice antistatale și antinaționale, care, de fapt, ei au substituit informarea. Vă amintesc, stimate „coleg”, despre celebrul război al raiderelor, declanșat de o persoană politică pentru care, simt, că aveți anumite simpatii. Vă amintiți cum apără acest personaj Banca de Economii de raideri, ca în final să constatăm cu totul altceva… Vă amintiți de războiul contra „păpușarului” și de afirmația că „țara nu va ajunge pe mâna lui Plahotniuc”, ca mai apoi să-și ceară scuze în cel mai umilitor și descalificant mod să apară „scuzele de rigoare”? Vă amintiți, dle Macovei, despre ampla campanie de manipulare pentru „depolitizarea” instituțiilor, ca mai apoi să auzim cu totul altceva? Lista poate continua. Anume din aceste considerente, TIMPUL a decis ca la reflectarea evenimentelor politice, să se refere la esența acestora. Revenind la subiectul crizei din PCRM, potrivit convingerii noastre, motivul de bază al acesteia este viziunea diferită asupra viitorului geopolitic al Moldovei în cadrul anumitor grupări din PCRM. Sau poate nu avem dreptul să avem o asemenea convingere?! Vă indemn, domnule P. Macovei, să urmăriți atent versiunea video a briefingului dlui Tkaciuk și veți vedea că esența mesajului sau viza opțiunii pentru Uniunea Vamală e în defavoarea integrării Europene. TIMPUL a informat cititorii săi despre evenimentul major care s-a produs: PCRM s-a scindat ca rezultat al neînțelegerilor referitoare la vectorul politic extern adoptat de liderul PCRM. La o distanță de două luni din momentul când a fost susținut briefingul dlui Mark Tkaciuk, vom contata că acesta este adevăratul eveniment care s-a produs și care va avea impact major nu doar asupra viitoarei campanii electorale, dar și asupra viitorului Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, ținând cont de experiența ultimilor ani, nu putem exclude că dl Tkaciuk va urma exemplul unui bun și vechi prieten de-al său și va veni cu scuze publice în două exemplare...

În ceea ce privește, acuzațiile aduse de autorii raportului că prin refuzul de a tiraja aberațiile unui tip excentric și dezechilibrat, cum este Grigore Petrenco, fac următoarea precizare: anul acesta, pe 14 septembrie, se vor împlini 13 ani de la lansarea ziarului TIMPUL. Atâta timp cât voi fi viu și voi putea ține pana în mână, indivizi ca Grigore Petrenco nu vor fi promovați pe paginile ziarului pe care l-am fondat și pe care îl conduc. Chiar dacă unii „experți notorii” în materie de standarde jurnalistice ne vor acuza de manipulare prin omisiune.

Și acum doar câteva întrebări despre așa-zisa „monitorizare”. De ce, vă întreb, nu a fost analizat modul cum reflectă presa războiul din Ucraina, care, mi se pare a fi un eveniment mai important, decât declarațiile unor maimuțoi politici de pe malul Bâcului? De ce nu a fost monitorizată presa de stat, plătită de la Buget? Cine a întocmit anume această listă de instituții media supuse monitorizării? Am senzația că acest „raport” care nu face distincție între „circa” și „peste” și care ne acuză de „nedifuzarea declarațiilor lui Tkaciuk și Petrenco”, este într-o anumită legătură cu viitoarea campanie electorală și reprezintă în sine o mare manipulare. Vom vedea cine va prelua falsurile din acest „raport” pentru a ne acuza de „manipulare”…

Pe final câteva detalii de ordin etic și moral deontologic. TIMPUL a refuzat să devină membru al API deoarece, opina mea e că presa sunt jurnaliștii care scriu, dar nu „experții media” care mereu au gravitat în preajma guvernării și care se pricep doar la „monitorizări”, „estimări”, „politici editoriale” etc., dar mai puțin sau chiar deloc la scris. La noi s-au plodit zeci de ong-uri care, pe hârtie, ne ajută, dar în realitate toacă milioanele obținute din granturi. Cât de deontologic și de profesionist este să acuzi o întreagă instituție de presă de „manipulare”, luând ca bază două subiecte de o relevanță discutabilă? Cât de etic și de moral este publicarea unor concluzii bazate pe falsuri, sau în cel mai bun caz, de o abordare partizană și superficială a subiectelor monitorizate?

În cap. V (RECOMANDĂRI GENERALE) API recomandă ca presa „să reflecte corect, imparţial și echidistant problemele abordate”, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), în calitate de garant al interesului public și de autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, ar trebui:

- să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă constant dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică…”. Bun sfat, considerăm însă că și finanțatorii proiectului API ar trebui să se autosesizeze și să asigure „informarea completă, obiectivă și veridică” a opiniei publice de către API (în frunte cu directorul Petru Macovei), dar nu manipularea ei, așa cum, din păcate, procedează API (în frunte cu directorul executiv Petru Macovei).

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)