Politică

Constituţia Republicii Moldova, comentată integral pentru prima dată

Astăzi a fost lansată culegerea „Constituţia Republicii Moldova. Comentariu”, scoasă de sub tipar cu sprijinul Fundaţiei germane „Hanns Seidel”, transmite Info-Prim Neo.

Grupul de lucru pentru editarea cărţii a fost alcătuit în special din membrii Consiliului ştiinţifico-consultativ de pe lângă Curtea Constituţională (CC). Unele articole din Constituţie au fost comentate de către teoreticieni, iar altele de practicieni. Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a comunicat, la evenimentul de lansare a lucrării, că acest comentariu este rezultatul eforturilor depuse atât de judecătorii CC, cât şi de comunitatea juridică în ansamblu. „Este un instrument important pentru politicieni. Actualitatea momentului a impus lansarea unei astfel de lucrări. Specialiştii vor avea la mână un material exhaustiv în sensul a tot mai multor discuţii despre modificarea Constituţiei”, a spus Alexandru Tănase.

Preşedintele CC a menţionat că legislaţia este un organism viu şi trebuie să corespundă realităţilor societăţii. „Chiar dacă va fi adoptată o nouă Constituţie, textul legii actuale va rămâne intact în proporţie de 80%, se vor modifica unele incoerenţe. Dar dacă politicienii nu vor acţiona cu bună credinţă, nicio Constituţie nu va fi pe măsură să acopere până la detalii golurile deja constatate”, a conchis Alexandru Tănase.

Spicherul Marian Lupu, prezent la lansare, a menţionat că această lucrare vine să aducă o valoare adăugată la interpretarea poziţiilor din Constituţie, cu o încărcătură informaţională importantă din punct de vedere juridic. Cartea este utilă nu numai pentru jurişti, ci şi pentru politicieni. „Ne vom ghida de aceste comentarii în activitatea noastră de mai departe. Lucrarea este importantă şi pentru persoanele care acum lucrează la amendamentele constituţionale sau chiar la o nouă redacţie a Legii supreme”, a spus oficialul. Legea supremă nu este un moft al politicienilor, ea nu se face pentru un an, nu pentru un om sau pentru un partid”, a mai spus Marian Lupu.

Christian Hegemer, directorul Institutului pentru Cooperare Internaţională al Fundaţiei „Hanns Seidel”, cu sediul la Munchen, a remarcat că anume Constituţia stă la baza tuturor formelor democratice de guvernare. Legea supremă a unui stat nu poate fi modificată după bunul plac, dar nici nu poate fi una statică. Ea trebuie să corespundă realităţilor timpului. Acest comentariu lansat este o completare a textului Constituţiei şi poate servi drept ajutor pentru juriştii moldoveni. Astfel de cooperări Fundaţia „Hanns Siedel” a mai avut cu Mongolia şi Maroc.

Autorii comentariului sunt: Boris Negru, Nicolae Osmochescu, Andrei Smochină, Corneliu Gurin, Ion Creangă, Victor Popa, Sergiu Cobăneanu, Veaceslav Zaporojan, Sergiu Ţurcan,Valeria Şterbeţ, Alexandru Armeanic şi Dumitru Pulbere. Lucrarea are 571 de pagini şi a fost tipărită în 500 de exemplare. La sfârşitul evenimentului, Curtea Constituţională şi Fundaţia „Hanns Siedel” au semnat un Memorandum de cooperarea pentru perioada următoare.

via Info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *