Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Dan Dungaciu 25 Februarie 2010, ora 17:51

Marime Font

Constitutia si stabilitatea de cimitir

„...orice stat este in drept, prin organul sau suprem care este Parlamentul, sa adopte orice lege. Comisia de la Venetia nu poate submina activitatea Parlamentului... Ei ne ajuta si noi le suntem recunoscatori...” (Mihai Ghimpu, presedinte interimar al RM)

„...orice stat este in drept, prin organul sau suprem care este Parlamentul, sa adopte orice lege. Comisia de la Venetia nu poate submina activitatea Parlamentului... Ei ne ajuta si noi le suntem recunoscatori...”
(Mihai Ghimpu, presedinte interimar al RM)

Intrebarea hamletiana a guvernarii de la Chisinau ramane aceeasi: modificarea Constitutiei sau alegeri anticipate? Inca nu exista un raspuns coerent si asumat unanim la aceasta intrebare, dar nici la urmatoarea: cat anume si ce anume ar urma sa se modifice? Dilema nu e noua, dar in ultima perioada au intervenit doua modificari semnificative, chiar daca nu la fel de benefice. Pe de-o parte, implicarea vizibila a Comisiei de la Venetia in disputa de la Chisinau. Pe de alta, declaratia recenta a liderilor AIE, care au afirmat ca orice decizie in acest sens va fi luata si asumata la unison.


Ce este Comisia de la Venetia?

Ideea principala care trebuie retinuta este ca aceasta comisie a Consiliului Europei e un organism consultativ. Oficial, se numeste Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, dar, datorita locatiei, este de obicei denumita Comisia de la Venetia. Necesitatea unei asemenea institutii a aparut in 1990, dupa prabusirea comunismului, intr-un moment in care nevoia de asistenta juridica a statelor din fostul lagar comunist era urgenta. Sarcina principala a comisiei e de a asista si consilia tarile individuale in materie constitutionala, dar acopera, de asemenea, si legislatii minoritare sau electorale. De pilda, Comisia a contribuit la realizarea primei Constitutii din Romania in 1991, dar a fost solicitata de statul roman si in ceea ce priveste legislatia maghiara privitoare la statutul ungurilor din afara frontierei. Procedura este standard: statele si organele Consiliului Europei depun cereri de avizare, iar Comisia se pronunta exclusiv din punct de vedere juridic.

Nu CAND, ci CUM!

Comisia de la Venetia nu are, prin urmare, nicio atributie politica, indiferent de situatia statului care ii solicita expertiza. Altminteri spus, nu se pronunta asupra oportunitatii politice a modificarilor de tip constitutional sau juridic din interiorul unui stat, pentru ca expertii Comisiei nu sunt nici sociologi, nici politologi. Adica, ea nu raspunde neintrebata (nesolicitata) si nu discuta semnificatiile (oportunitatile) politice ale unor gesturi juridice. Din aceasta perspectiva, prima vizita a reprezentantilor Comisiei la Chisinau a lasat un gust amar. In conferinta de presa comuna cu presedintele interimar Mihai Ghimpu, din 10 februarie 2010, presedintele acesteia, Gianni Buquicchio, a afirmat ca „ajustarile constitutionale mai pot astepta”, deoarece sarcina a politicienilor de la Chisinau este „iesirea din criza politica”. Asta inseamna gasirea unor solutii pentru alegerea presedintelui. Declaratia a starnit, pe buna dreptate, perplexitate. In primul rand, nimeni nu l-a intrebat pe Gianni Buquicchio despre situatia politica de la Chisinau, pentru ca - in mod firesc - nu are nici competente, nici atributii in acest domeniu, iar declaratiile despre momentul in care un stat trebuie sau nu sa purceada la modificari constitutionale sunt o depasire neinspirata de mandat. In al doilea rand, ideea apasat formulata de reprezentantul Comisiei, dupa care la Chisinau exista o „criza politica”, nu este deloc neutra, iar substratul ei politic ar fi trebuit sesizat si evitat de un membru al unui asemenea organism. Mai ales in conditiile in care lideri ai AIE s-au pronuntat, nu o data, ca ceea ce se petrece acum la Chisinau este expresia unei „crize constitutionale”.

Mai mult, chiar ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a afirmat explicit, si nu odata, ca „[noi] nu avem de a face cu o criza politica, dar cu una constitutionala, care la randul sau a generat o criza politica”. Din acest punct de vedere, uimirea presedintelui Mihai Ghimpu la conferinta comuna de presa - „nu am prea inteles ce a avut in vedere dumnealui” - este justificata. Cu atat mai mult cu cat, la 1 decembrie 2009, tocmai presedintele RM a decretat crearea unei Comisii pentru revizuirea Constitutiei, care intre timp a propus modificari semnificative. Iar Comisia de la Venetia a fost solicitata de catre Chisinau tocmai pentru a se pronunta asupra euroconformitatii eventualelor modificari legislative. Confuzia a fost sporita si de urgenta iesire la rampa a Reprezentantului Special al UE in RM, care a sustinut explicit punctul de vedere al Reprezentantului Comisiei de la Venetia. De aici interpretarea unora ca pozitia reprezentantului Comisiei ar fi, de fapt, si pozitia oficiala a UE. Afirmatie, evident, abuziva.

De la „stabilitate politica” la... „stabilitate constitutionala”

Nu este acum momentul sa reluam argumentele despre problemele structurale si punctuale pe care le are Constitutia RM in vigoare. Comisia pentru revizuirea Constitutiei, sustinuta politic de catre liderii AIE, a pus deja pe masa o serie de neajunsuri de fond care indica limpede ce trebuie schimbat si cat de grabnice sunt aceste modificari (blocajul in ceea ce priveste alegerea presedintelui e doar una dintre ele). In plus, expertii de la Chisinau au demonstrat deja inadecvarea Consitutiei RM la provocarile si cerintele integrarii europene. Chestiunea este insa alta. Urmarind ultimele dezbateri si sugestii (inclusiv externe) in legatura cu disputa constitutionala de la Chisinau, nu poti sa nu constati o confuzie de fond. Iar gandul te duce, deloc nostalgic, la argumentele utilizate abundent dupa primul tur al alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. In fond, pentru ce modifica un stat din spatiul nostru o constitutie sau un anumit tip de legislatie?

Raspunsul este evident: pentru a o face cat mai conforma cu legislatia europeana. Dar de ce nevoia unei asemenea conformitati? Din dorinta - iarasi! - clar exprimata de aceste state pentru integrarea, cat mai profund, in aceste structuri. Inclusiv obtinerea statutului de membru al UE. Prin urmare, daca cineva doreste cu adevarat sa ajute Chisinaul in demersurile sale europene, gesturile politice ale RM nu trebuie judecate dupa alte criterii decat dupa acesta. Alte criterii sunt incorecte si inoperante. Inclusiv - sau mai ales! - sacrosantul criteriu al... stabilitatii. Avertismentul „nu modificati Constitutia pentru ca puneti in pericol stabilitatea RM” este reiterarea situatiei de dupa alegerile din 5 aprilie! Atunci, in numele „sfintei” stabilitati, sfatuitori din interior sau din afara, inocenti sau mai putin inocenti, cereau actualilor lideri ai AIE sa faca totul pentru a evita reluarea alegerilor, inclusiv sa voteze condidatul la presedintie propus de Vladimir Voronin. Cei care faceau asta ieri, astazi trebuie sa recunoasca onest ca s-au inselat si ca, daca stabilitatea in numele careia pledau atunci s-ar fi realizat, ar fi fost o stabilitate de cimitir. Acum, lucrurile risca sa se petreaca dupa acelasi calapod. Numai ca cetatenii RM nu vor nici in cimitire politice, nici in cimitire constitutionale. Majoritatea acestora si liderii AIE, la unison, vor in UE. Si asta, cu orice mijloace. Inclusiv abandonarea, temporara, a unor iluzorii si periculoase stabilitati politice sau constitutionale.

Dan Dungaciu
d.dungaciu@gmail.com

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)