Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Actualitate 3 Iunie 2018, ora 14:44

Constrângeri pentru fermierii bogaţi şi alte bariere în calea dezvoltării agriculturii din Moldova

Marime Font

Terenurile fragmentate, accesul limitat la finanțare și cunoștințele limitate ale micilor producători de alimente se numără printre principalele constrângeri ale dezvoltării agriculturii autohtone, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Studiul FAO “Analiza carențelor lanțului valoric din Republica Moldova”, care prezintă date privind dezvoltarea lanțului valoric la nivel național, cu accent pe prune și fructe de pădure, este primul dintr-o serie de studii privind lacunele în dezvoltarea lanțului valoric și a mediului de afaceri pentru agricultorii din Europa și Asia Centrală.

Cum pot avea fermierii un acces mai facil pe pieţele externe

Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociații și cooperative de servicii pentru a îmbunătăți comercializarea produselor lor și pentru a avea acces la piețele internaționale.


"Soluția ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanța dintre fermele de același tip, conștientizarea insuficientă în rândul agricultorilor a avantajelor cooperării și lipsa accesului fermierilor la informația de pe piață", se arată în raportul, care oferă şi diferite metode de eliminare a acestor limitări.

Studiul oferă, de asemenea, sugestii privind unificarea și simplificarea legilor, în special cele care acoperă cooperativele și fragmentarea terenurilor, și recomandă guvernului să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi.

Astfel, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele de investiții pe termen lung, se afirmă în raport.

"Creditele de investiții în Republica Moldova sunt de obicei pe o perioadă de trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanțarea plantațiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalațiile de depozitare la rece", a declarat co-autorul studiului Pavel Kiparisov.

La aceasta se adaugă ratele dobânzilor sunt extrem de ridicate (peste 15%) şi excesul de cerințe privind garanțiile.

Simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor

Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor guvernamentale și sugerează ca aceste subvenții să fie acordate fermierilor înainte ca aceștia să investească banii proprii.

"Atunci când se acordă subvenții după investiție, numai fermierii bogați tind să le primească, deoarece își pot permite să-și investească singuri banii în producție", se afirmă în raport, .

La analiza lanțurilor de valori la producţia de prune și de fructe de pădure, studiul evidențiază importanța primordială a facilităților de procesare din apropiere și necesitatea unor facilități suplimentare pentru a efectua testarea genetică a materialului vegetal pentru a susține îmbunătățirea soiurilor. În plus, unitățile de cercetare universitare ar trebui să fie implicate în serviciile de extensie, sugerează studiul.

Studiul mai constată în Moldova afacerile agricole sunt instabile și, din cauza volatilității politice și economice, iar populația consideră astfel de afaceri riscante. Experţii FAO văd şi o serie de oportunităţi pentru extinderea afacerilor în agricultură, de exemplu în domeniul hranei pentru animale, dar constată că acest lucru nu se întâmplă deoarece costurile de producție sunt ridicate.

Autorii susţin că recomandările şi concluziile din raport vor ajuta Reprezentanța FAO în Republica Moldova în ghidarea programelor de dezvoltare, precum și în informarea altor organizații care operează în țară, cu privire la principalele activități de dezvoltare a lanțurilor valorice.

În plus, această analiză va fi utilizată ca punct de referință pentru proiectul FAO de doi ani "Consolidarea capacității micilor producători în producția de fructe de pădure", prin intermediul căruia se vor organiza ateliere de lucru pentru producătorii mici, ajutându-i să înțeleagă și să creeze un lanț de valori scurt pentru produsele lor.

Sursa: Mold-street.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:56

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 19:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:47

A fost sistat procesul de înstrăinare a companiei de asigurări „Moldasig”. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:32

O dietă bazată pe combinaţii haotice, fără să se ţină cont de un program echilibrat al meselor, conduce, în scurt timp, la declanşarea unui şoc toxic. Ignorând simptome banale ca roşeaţa, umflarea sau durerea, în timp, inflamaţiile ajung să se cronicizeze. Ca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:24

Trăim într-o societate, iar acest lucru ne face să depindem unii de alții într-o oarecare măsură. De aceea, cerem ajutorul celor din jur oricând avem nevoie și oferim, la rândul nostru, sprijinul necesar. Totuși, această relație de co-dependență poate, de cele...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 18 Iulie 2019, ora: 13:33

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

(DOC) Rezerva de aur a BNM este de 74 kilograme și 133 grame / Banca Națională a României are peste 100 de tone

Conform informațiilor de pe site-ul BNM.MD, rezerva de aur a Băncii Naționale este de 74 kilograme 133 grame nu de 9 kilograme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 13:10

Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlamentul Moldovei va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Această decizie a fost luată miercuri, la şedinţa fracţiunii.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)