Actualitate

CONSULTĂRI la Cotroceni pe Legile Justiţiei. Klaus Iohannis: Nu doresc UN PACT cu partidele, ci să fiu MEDIATOR

15:45 Delegaţia ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

15:40 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis putea să joace până acum rolul de mediator, deoarece nu PSD a "alimentat ura".

"Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor", a spus Dragnea.

"Eu nu am vorbit de pact. Am înţeles că nici domnul preşedinte nu a vorbit de un pact. Dacă principiile pe care le-am prezentat azi vor fi însuşite de cineva, sigur că putem discuta, nu de un pact pe legile justiţiei, ci pe un acord care să refacă încrederea sistemului de justiţiei din România, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri în România. La un asemenea acord, tot timpul suntem gata să punem umărul. Nu putem pentru fiecare lege care se discută în Parlament să facem un acord politic. Preşedintele ne-a spus că nu a avut ideea unui pact."

PSD i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, şi 7 întrebări, pe care Dragnea nu a vrut să se le facă publice.

"A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că nu există nişte protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte", a declarat Liviu Dragnea.

"Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă, dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine, dacă ar vrea să ne dea răspuns", a mai spus Dragnea.

15:15 Delegaţia PSD a adus la Cotroceni un document ce prevede 10 principii pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept:

1. Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor

2. Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse.

3. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei.

4. Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie – atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

5. Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice.

6. Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au.

7. Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.

8. Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii.

9. Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile.

10. Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.

15:10 Delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

15:00 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înaintea consultările cu partidele politice că îşi doreşte să fie un mediator pentru partide, dar nu şi un pact cu vreunul dintre ele.

"Eu nu vreau niciun pact cu PSD, nu ştiu cuma a părut ideea, dar s-a înţeles greşit. Eu îmi doresc în consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD sau ALDE," a declarat Iohannis.

Preşedintele consideră că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pentru că, în forma actuală, prevederile nu sunt aplicabile.

"I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că ele în forma în care sunt valabile azi trebuie regândite şi modernizate, îmbunătăţite. E clar că aici obiectivul meu, cel puţin, e să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislatiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum, când au fost constant ignoratea avizele CSM.
Pe parte politică, avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legislaţia. Acele recomandări ale Comisiei de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări gândite pentru a ajuta România,” a mai spus preşedintele.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *