Ultima oră

Continuă campania de înregistrare la medicul de familie

Potrivit Liliei Onea, şefa Serviciului de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, alegerea liberă de către persoană a medicului de familie este principiul de bază a înregistrării populaţiei în instituţia medico-sanitară (IMS) primară, în baza căruia poate beneficia de asistenţă medicală primară achitată din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM).

Dreptul, dar şi obligaţia beneficiarului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de a se înregistra la medicul de familie sunt fixate în Legea ocrotirii sănătăţii şi Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, iar mecanismul de înregistrare este prevăzut în Regulamentul cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care este în aplicare al doilea an consecutiv.

Pentru 2010, Regulamentul stabileşte posibilitatea de a schimba IMS o dată pe an, cu excepţia persoanelor care pe parcursul anului şi-au stabilit locul de trai în altă localitate a Republicii Moldova, dar şi în alt sector al municipiului Chişinău decât în care au fost înregistrate anterior.

Lilia Onea a precizat pentru TIMPUL că Regulamentul specifică două modalităţi de înregistrare în IMS primare: înregistrarea primară şi schimbarea IMS primare. Astfel, modalitatea de înregistrare primară este aplicată în cazurile în care persoana nu a fost înregistrată anterior în una din IMS. Cea de-a doua modalitate, de schimbare a IMS, intervine în situaţiile când persoana optează pentru schimbarea medicului de familie şi/sau a IMS primare din diverse motive. Conform acestuia se permite înregistrarea persoanelor într-o singură IMS şi se recomandă înregistrarea la cea mai apropiată IMS unde persoana îşi are locul de trai.

De menţionat, în situaţiile când beneficiarul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală optează pentru serviciile medicului de familie din IMS ce deserveşte alt teritoriu decât cel unde îşi are locul de trai, acesta, conform regulamentului, va asigura deplasarea medicului de familie sau a asistentei medicale la locul de trai.

Totodată, în cazul în care persoana nu optează pentru un anumit medic de familie, acesta va fi desemnat de către persoanele abilitate din cadrul IMS până la completarea cererii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *