Social

Continuă lupta cu gazul rusesc

La 100 km de Chișinău se află satul Țareuca. Și chiar dacă numărul populației nu depășește două mii de locuitori, satul a fost selectat pentru conectarea instituțiilor publice la sisteme termice pe biomasă. 

În ziua dării în exploatare a sistemului de încălzire, termometrul arăta 30 de grade Celsius. Mai mult, oficialii europeni au declarat că la iarnă în școală va fi la fel de cald, întrucât este vorba de una dintre cele mai moderne sisteme de încălzire. „Pare un pic ciudat să discutăm despre sistemul de încălzire la 30 de grade căldură. Probabil, vom reveni în decembrie ca să vă întrebăm cum vă simțiți”, a glumit Nicola Harrington-Buhay, reprezentant permanent PNUD în R. Moldova.

Ea a menționat că cel mai mult a impresionat-o în acest proiect, faptul că toți și-au unit eforturile pentru comunitate, copii și viitor, deoarece copiii simbolizează viitorul acestei țări. Nicola Harrington-Buhay a mai adăugat că locuitorii satului ar trebui să fie mândri, deoarece, prin această metodă de a folosi resursele locale, ei reprezintă un exemplu, atât pentru celelalte regiuni ale țării, cât și pentru alte țări. 

Resurse de biomasă chiar din comună


Astfel, începând cu luna noiembrie, instituția va fi încălzită cu ajutorul sistemului pe biomasă. Mai mult, peletele vor fi procurate chiar de la un producător din comună, care din anul trecut a pus pe roate o mică afacere de producere a peletelor și brichetelor. 

„De mai mulți ani avem o mică afacere de familie unde prelucrăm florile de plante aromatice și producem uleiuri, în rezultatul căreia se acumulează multe deșeuri vegetale. În acest mod, am decis să reutilizăm rămășițele vegetale și să le transformăm în biocombustibil. Dacă până acum ardeam deșeurile, poluam aerul și plăteam amendă, atunci, cu ajutorul utilajului necesar vom produce biomasă, și poate vom și câștiga din această afacere”, a relatat Andrei Gârlea, producător de pelete.

Reduceri de până la 50 la sută

Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în R. Moldova, Dirk Schuebel, a menționat că proiectul „Energie și Biomasă”, implementat împreună cu partenerii de la PNUD, este o istorie de succes. 

„Numai în raionul Rezina avem patru proiecte de acest gen, datorită cărora vom reuși să reducem costurile la încălzire pentru instituțiile locale. În contextul în care prețurile la agentul termic cresc vertiginos, este foarte important de a găsi modalități pentru a reduce cheltuielile. Sunt mulțumit să aud că datorită acestui proiect cheltuielile pot fi reduse cu până la 50 la sută. Astăzi nu putem testa acest proiect, pentru că avem un timp fantastic, dar sunt sigur că începând cu luna noiembrie vă veți bucura de avantajele acestui sistem de încălzire”, a declarat Dirk Schuebel. 

În școli se studiază „Energie și Biomasă”


În afară de aceasta, în toate școlile în care a fost implementat acest proiect, în curriculumul școlar a mai fost introdus un curs opțional „Energie și Biomasă”. Elevii se declară entuziasmați de acest obiect și spun că le place foarte mult. 

„Pentru școala noastră acest proiect, în primul rând, înseamnă bani economisiți, exploatarea resturilor din agricultură, întrucât suntem o țară agricolă. Este foarte interesant, căci aici studiem ce este biomasa, care sunt sursele și tipurile energiei regenerabile și neregenerabile, și care sunt avantajele, dar și dezavantajele energiei regenerabile, lucruri, care de altfel, sunt într-adevăr necesare pentru viitorul nostru”, a menționat Vitalie Dascăl, elev al clasei a VIII-a. 

Proiectul Energie și Biomasă în Moldova este un proiect de patru ani, care va fi implementat în perioada 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de peste 14 milioane de euro.

Până în martie 2013, Proiectul Energie și Biomasă a acoperit 26 de raioane și UTA Gagauz Yeri. Astfel, 119 comunități rurale din aceste regiuni au fost selectate să își conecteze instituțiile publice la sisteme termice pe biomasă alternative celor existente. În prezent, în 139 de școli, grădinițe și centre comunitare sunt instalate sau în proces de instalare la centrale moderne pe bază de biomasă cu sprijinul financiar al Proiectului Energie și Biomasă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *