Economie

Contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom a fost prelungit cu încă un an

De asemenea, a fost semnat acordul adițional la Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova.

Formula de stabilire a preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova în 2016 nu a fost modificată. Aceasta este bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vînzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere. Celelalte condiţii contractuale de furnizare şi de tranzitare a gazelor naturale rămîn, de asemenea, neschimbate, precizează Ministerul Economiei.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, declarase anterior că „prețul gazelor nu va crește” în 2016. Republica Moldova achiziționează în prezent gaze naturale de la concernul Gazprom la preț de 204 dolari pentru mia de metri cubi, cu șase dolari mai puțin decît în trimestrul trecut.

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi a expirat la 31 decembrie 2011. De atunci contractul a fost prelungit consecutiv în următorii ani. Contractul din 2006 prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 pînă la circa 380 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în 2013.

Moscova condiţionează semnarea unui nou acord cu renunţarea la documentele semnate de către Republica Moldova în cadrul Tratatului Energetic European şi rezolvarea problemei datoriilor la gaz.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *