Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Social 24 Octombrie 2016, ora 09:10    Din editia print

Contractul matrimonial – o măsură de siguranță sau un moft?

Marime Font

Foto: simbol

La baza căsătoriei trebuie să stea dragostea, nu interesele meschine. De această părere sunt mulți moldoveni și prin urmare, pentru o bună parte dintre ei, propunerea de a semna un contract matrimonial, înainte de căsătorie, este un act de trădare din partea partenerului. Cu replicile de genul „nu mai ai încredere în mine” sau „nu mă mai iubești”, mulți refuză să înceapă căsnicia știind că undeva, într-un sertar, se prăfuiește un document unde este stipulat negru pe alb cum vor fi împărțite bunurile în caz de divorț. 

De ce în societatea noastră există o frică față de un asemenea act și ce prevede cu exactitate un contract prenupțial, am încercat să aflu de la juriști, psihologi, dar și oameni simpli, care la un moment dat și-au pus această întrebare.  

În articolul 27 din Codul Familiei al R. Moldova se menționează că un contract matrimonial este un acord încheiat benevol între persoanele care doresc să se căsătorească sau între soţi. În acesta sunt determinate drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale cuplului în timpul căsătoriei sau în cazul desfacerii acesteia.

Răsfoind prin filele literaturii de specialitate, am aflat că actul respectiv a prins viață odată ce și-a făcut apariţia termenul de proprietate privată şi, respectiv, conceptul acumulării de către unii cetăţeni a unor proprietăţi mai mari, în comparaţie cu alții. În consecință, a început să se producă împărţirea populaţiei în bogaţi, săraci şi clasa medie. Dragostea, care nu are limite în spaţiu şi timp, produce căsătorii ale cetăţenilor din diferite categorii sociale. În rezultatul accentuării democraţiei şi egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, s-a majorat și numărul divorţurilor. Respectiv, în cazul destrămării căsniciei, bunurile acumulate de soţi în timpul căsătoriei, indiferent de contribuţia fiecăruia dintre ei, se împart în jumătate.

„Tu acum vii cu asemenea variante, dar ce-o să fie după căsătorie”

Datorită acestor prevederi legale, în rezultatul divorţului, soţul cu un statut social mai scăzut îşi măreşte patrimoniul, iar celălalt şi-l micşorează, deoarece venitul obţinut în timpul căsătoriei provine, de cele mai multe ori, din patrimoniul deţinut de soţul mai bogat. Prin urmare, din cauza acestor premise, au apărut persoane care simt nevoia să-și asigure întreg patrimoniul sau o parte din acesta în cazul destrămării căsniciei. 

Iulia este o domnișoară care peste două luni urmează să se căsătorească. Aceasta mărturisește că din momentul când au început discuțiile despre nuntă, tânăra i-a comunicat viitorului soț că ar dori să facă un contract matrimonial, iar bărbatul a fost de acord. Recent însă, partenerul său a acuzat-o că nu are încredere în el și că se gândește la divorț înainte ca familia să fie întemeiată.



Foto: simbol

„El îmi zice că „tu acum vii cu asemenea variante, dar ce o să fie după căsătorie?!” Situația de fapt e foarte simplă, părinții mi-au cumpărat un apartament de 70 metri pătrați, într-un bloc nou, dar acesta încă nu a fost dat în exploatare și respectiv voi primi documentele necesare după căsătorie. Prin urmare, semnarea unui contract matrimonial ar putea să mă asigure că nu voi rămâne fără nimic, în cazul unui divorț. Nu mă gândesc la faptul că familia noastră s-ar putea destrăma, dar vreau să fiu sigură. Nici nu știu cum să acționez, logodnicul meu consideră că nu-l iubesc”, susține dezamăgită chișinăuianca.

„M-aș simți trădată”

Olga este o altă tânără din Capitală care în această toamnă urmează să joace la propria nuntă. Femeia spune că atât ea, cât și viitorul soț, nici n-au discutat despre un contract matrimonial, deoarece ambii sunt din familii suficient de bine asigurate financiar și nu au pentru ce să-și facă griji. „Eu consider că dacă iubești cu adevărat o persoană și ai încredere în ea, nu trebuie să te gândești la contracte, documente și tot felul de chestii. Mie nu mi-ar fi plăcut ca prietenul meu să-mi ceară să semnez un asemenea act - m-aș simți trădată. Ne împăcăm foarte bine și nu cred că vom ajunge la divorț”, se arată convinsă interlocutoarea mea.

Potrivit avocatului Igor Blanari, un contract matrimonial, în general, se aplică în familiile unde banii valorează mai mult decât interesele familiale. El susține că o bună parte dintre cetățenii moldoveni sunt din mediul rural și nici nu au auzit că există așa ceva. „Grijile lor sunt altele decât împărțirea averii. Familiile care au apelat la astfel de contracte, cred că le putem număra pe degete. Totuși, la fel ca și oricare alt contract, acesta își are susținerea legală. Astfel, el trebuie autentificat notarial, iar orice modificare se face doar prin acord reciproc. Părțile își stabilesc singure drepturile și obligațiile, dar bineînțeles că acestea nu pot conține clauze abuzive. Asemenea contract, numit și „de căsătorie”, poate fi încheiat atât până la nuntă, cât și oricând în timpul căsniciei”, susține juristul.

„Actul respectiv este pentru cei care „au grijă” să ajungă la divorț”

Totodată, avocatul a mai menționat că în lipsa unui astfel de document, bunurile cuplului se împart conform Codului Familiei. Prin urmare, averea care a aparţinut fiecăruia dintre soţi până la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre parteneri. „Lucrurile de uz personal (îmbrăcămintea, încălţămintea etc.), cu excepţia bijuteriilor de preţ şi altor obiecte de lux, sunt proprietate personală a soţului pe care le foloseşte, indiferent de timpul şi modul de dobândire. Totuși, dacă nu există o înțelegere între soți, atunci împărțirea bunurilor se face pe cale judecătorească, astfel, instanța hotărăște ce și cui revine. La bază sunt mai multe argumente: dacă au copii, cu cine vor trăi aceștia, unde, care este situația soților și un șir de alte aspecte”, a subliniat Blanari.


Igor Blanari, avocat

Juristul nu vede niciun avantaj atunci când cuplul semnează un contract matrimonial. „Actul respectiv este indicat mai mult celor care au „grijă” să ajungă într-un final la divorț și au drept scop obținerea unor foloase patrimoniale”, consideră acesta. „Nu cred că în cadrul unei familii are loc divizarea pe clase, cum se întâmplă în societate. În asemenea situații suferă cel mai mult copiii, deoarece părinții vor fi mereu preocupați să respecte obligațiile prevăzute de contract”.

„Nu vor să rănească partenerul sau partenera”

Psihologul Ana Niculăeș consideră că o căsătorie, teoretic, ar trebui să fie bazată pe încredere, însă atunci când îi propui partenerului un contract, îi transmiți mesajul că „eu nu am încredere în tine”. „Cred că mulți sunt încă romantici din fire și vor să creadă în dragoste, dar dragostea nu presupune un contract”, opinează cu ironie, specialista.


Ana Niculăeș, psiholog

La întrebarea de ce în străinătate semnarea unui contract matrimonial este o normă, iar în R. Moldova oamenii încă sunt sceptici în privința acestuia, Ana Niculăeș a răspuns că un rol important îl joacă tipul de societate din care face parte persoana. „În societăți individualiste e perceput mai deschis elementul de a avea în primul rând grijă de tine. Până la urmă, aceasta este valoarea contractului - de a te asigura pentru orice eventualitate. În țările cu o mentalitate colectivă însă, precum este R. Moldova, predomină grija față de celălalt. La noi persoanele care se căsătoresc nu propun un astfel de contract deoarece nu vor să rănească partenerul sau partenera”, a conchis psihologul.

Contractul lasă o amprentă în relație

Constantin Popa, un bărbat însurat din Chișinău, consideră că un contract matrimonial are dreptul la viață în orice familie, însă el prefera să nu aibă treabă cu un asemenea act. „Dacă aș fi fost burlac foarte bogat, m-aș fi gândit la acest lucru mai mult, dar așa nu m-am interesat foarte mult. Mereu există unele riscuri, iar un asemenea contract te-ar putea scăpa de bătăi de cap. Sunt unii care se căsătoresc doar cu un anumit scop, de aceea trebuie să fim precauți. Nu degeaba se spune că dragostea-i oarbă”, susține chișinăuianul. El mai consideră că semnarea unui contract matrimonial oricum lasă o amprentă în relație. Totuși, în cazul în care i s-ar fi propus să accepte un astfel de document, Constantin ar fi acceptat, însă în niciun caz o asemenea propunere n-ar veni din partea sa.

Tatiana Macovei, o tânără din R. Moldova care lucrează în Irlanda, este sigură că dragostea e un basm până vine vorba de bani. „Dacă în Moldova ideea contractului matrimonial este acceptată cu greu, în Vest aceasta are o tradiție de ani buni. Aici soții își partajează foarte clar bunurile – începând cu banii și terminând cu cele mai ciudate obiecte dobândite până la mariaj sau în timpul acestuia. Tradiția că băiatul vine cu casa, iar fata cu zestrea, e depășită deja. În ziua de azi, tinerii nu mai vor să-și amestece bunurile obținute în perioada căsniciei și astfel evită să le împartă în cazul unui divorț. Personal sunt pentru semnarea unui astfel de contract și nu cred că această dorință ar ciopli cumva din dragoste. Iubirea e frumoasă, dar păcat că la un moment dat trece”, conchide Tatiana. Ea a încheiat prin mențiunea că „a fi precaut nu este un defect, ci mai degrabă o calitate, pe care moldovenii nu prea o au”.

Nepopulare în rândul moldovenilor

Tatiana Ungureanu, președinta Uniunii Notarilor din R. Moldova, susține că în țara noastră nicio instituție nu monitorizează numărul de contracte matrimoniale înregistrate. „Această informație ați putea s-o obțineți doar de la fiecare notar în parte – ceea ce este destul de dificil. Cert este faptul că asemenea contracte sunt foarte puține la noi, iar înainte de căsătorie persoanele nu dau o mare importanță acestui document. Eu, spre exemplu, anul acesta am făcut doar un singur contract matrimonial, iar asta spune totul despre „popularitatea” lor în rândul moldovenilor”, a declarat notarul.


Foto: simbol

Pe lângă lipsa unei monitorizări, în R. Moldova nu există nici cercetări ştiinţifice naționale aprofundate în acest domeniu. În unele state, contractele matrimoniale sunt încheiate de majoritatea celor ce se căsătoresc. Aceasta, datorită faptului că în țările respective populaţia conștientizează importanţa actului respectiv pentru liniştea familiei. Potrivit juriștilor, consultați de TIMPUL, la noi cetăţenii sunt prea puțin informaţi despre priorităţile contractului matrimonial. Unii îl consideră fără sens şi inutil, iar cei care doresc să-l încheie simt lipsa unor consultaţii juridice profesioniste în domeniu și renunţă la încheierea acestuia, conformându-se realităţii.

Nu provoacă divorțul, ba chiar de multe ori îl exclude

Motivele de a nu încheia contracte matrimoniale sunt multe, dar specialiştii cred că cel mai important e faptul că tinerii însurăţei, dar şi părinţii acestora, nu cunosc ce este un contract matrimonial, cum se încheie şi care sunt efectele lui în cazul unui divorţ. Alţii, deşi cunosc prea bine ce este un contract matrimonial, nu cred că le este absolut necesar, deoarece sunt ferm convinşi de faptul că la baza căsătoriei lor stă dragostea şi nu alte interese.

Doctrinarii ruși A. S. Gasparean şi E. S. Atroxova au identificat câteva motive pentru care tinerii îndrăgostiţi apelează la contractul prenupțial: una dintre părţi are îndoieli în privinţa dragostei celeilalte și crede că cel din urmă încearcă să se folosească de bunurile sale sau o familie de afaceriști doreşte să-şi asigure averea. Totodată, sunt cazuri când soţii pur şi simplu nu-și doresc probleme suplimentare în caz de divorţ, dar și atunci când cuplul dorește să divorţeze şi a ajuns la un numitor comun, încheie contract matrimonial – drept garanţie că celălalt nu se va răzgândi.

Conform menţiunilor date de psihologii specialişti în dreptul familiei, regimul matrimonial contractual nu provoacă divorţul, dar, în cele mai multe cazuri, îl exclude. Atunci când există un contract matrimonial, nici unul dintre soţi nu este cointeresat să creeze o situaţie de divorţ. Chiar dacă această situaţie apare, divorţul se realizează mai ușor.

Anul 2015 - 25 de mii de căsătorii și 11 mii de divorțuri

Într-un document foarte popular în rândul americanilor, numit „The prenuptial”, se menționează că în cazul existenţei unui contract matrimonial, divorţul devine o formalitate facilă. Toate aspectele legate de divorț sunt stipulate în contractul matrimonial, iar averea celor doi soţi urmează să fie distribuită conform dorinţei prealabile a cuplului. Contractul matrimonial poate reglementa şi responsabilităţile soţilor ce țin atât de îngrijirea copiilor din căsătorii anterioare, cât şi a celor care urmează să se nască. Acest aspect poate fi de o însemnătate considerabilă în instanţă atunci când unul dintre soţi intenţionează să renunţe la cariera sa şi să se dedice creşterii copiilor.

În 2015, în R. Moldova s-au înregistrat peste 25.000 de căsătorii. În aceeași perioadă au fost înregistrate peste 11 mii de divorţuri. Motivele invocate cel mai des sunt: problemele financiare, migraţia, violenţa în familie, viciile sau incompatibilitatea caracterelor.

Statul nostru este unul dintre lideri în Europa în ce priveşte numărul de divorțuri. Astfel, în Moldova, la 1000 de locuitori revin trei divorțuri, pe când media statelor UE este de două divorțuri.

Valabilitatea, recunoaşterea şi punerea în executare a contractelor matrimoniale depinde de mai mulţi factori, cum ar fi: clauzele contractuale trebuie să conţină dispoziţii cu privire la bunurile viitoare ale copiilor rezultaţi din căsătorie; conţinutul nu poate fi unul evident injust pentru una din părţi; situaţia financiară trebuie prezentată de ambii parteneri, în întregime, anterior încheierii contractului etc.

Contractul matrimonial încheiat în timpul căsătoriei nu are acţiune şi nu produce efecte pentru trecut. Astfel, în cazul desfacerii căsătoriei, bunul imobil dobândit până la semnarea actului respectiv va fi supus partajului în condiţiile legii şi nu conform prevederilor contractului. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)