Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 24 Octombrie 2016, ora 09:10    Din editia print

Contractul matrimonial – o măsură de siguranță sau un moft?

Marime Font

Foto: simbol

La baza căsătoriei trebuie să stea dragostea, nu interesele meschine. De această părere sunt mulți moldoveni și prin urmare, pentru o bună parte dintre ei, propunerea de a semna un contract matrimonial, înainte de căsătorie, este un act de trădare din partea partenerului. Cu replicile de genul „nu mai ai încredere în mine” sau „nu mă mai iubești”, mulți refuză să înceapă căsnicia știind că undeva, într-un sertar, se prăfuiește un document unde este stipulat negru pe alb cum vor fi împărțite bunurile în caz de divorț. 

De ce în societatea noastră există o frică față de un asemenea act și ce prevede cu exactitate un contract prenupțial, am încercat să aflu de la juriști, psihologi, dar și oameni simpli, care la un moment dat și-au pus această întrebare.  

În articolul 27 din Codul Familiei al R. Moldova se menționează că un contract matrimonial este un acord încheiat benevol între persoanele care doresc să se căsătorească sau între soţi. În acesta sunt determinate drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale cuplului în timpul căsătoriei sau în cazul desfacerii acesteia.

Răsfoind prin filele literaturii de specialitate, am aflat că actul respectiv a prins viață odată ce și-a făcut apariţia termenul de proprietate privată şi, respectiv, conceptul acumulării de către unii cetăţeni a unor proprietăţi mai mari, în comparaţie cu alții. În consecință, a început să se producă împărţirea populaţiei în bogaţi, săraci şi clasa medie. Dragostea, care nu are limite în spaţiu şi timp, produce căsătorii ale cetăţenilor din diferite categorii sociale. În rezultatul accentuării democraţiei şi egalității în drepturi a femeilor cu bărbații, s-a majorat și numărul divorţurilor. Respectiv, în cazul destrămării căsniciei, bunurile acumulate de soţi în timpul căsătoriei, indiferent de contribuţia fiecăruia dintre ei, se împart în jumătate.

„Tu acum vii cu asemenea variante, dar ce-o să fie după căsătorie”

Datorită acestor prevederi legale, în rezultatul divorţului, soţul cu un statut social mai scăzut îşi măreşte patrimoniul, iar celălalt şi-l micşorează, deoarece venitul obţinut în timpul căsătoriei provine, de cele mai multe ori, din patrimoniul deţinut de soţul mai bogat. Prin urmare, din cauza acestor premise, au apărut persoane care simt nevoia să-și asigure întreg patrimoniul sau o parte din acesta în cazul destrămării căsniciei. 

Iulia este o domnișoară care peste două luni urmează să se căsătorească. Aceasta mărturisește că din momentul când au început discuțiile despre nuntă, tânăra i-a comunicat viitorului soț că ar dori să facă un contract matrimonial, iar bărbatul a fost de acord. Recent însă, partenerul său a acuzat-o că nu are încredere în el și că se gândește la divorț înainte ca familia să fie întemeiată.Foto: simbol

„El îmi zice că „tu acum vii cu asemenea variante, dar ce o să fie după căsătorie?!” Situația de fapt e foarte simplă, părinții mi-au cumpărat un apartament de 70 metri pătrați, într-un bloc nou, dar acesta încă nu a fost dat în exploatare și respectiv voi primi documentele necesare după căsătorie. Prin urmare, semnarea unui contract matrimonial ar putea să mă asigure că nu voi rămâne fără nimic, în cazul unui divorț. Nu mă gândesc la faptul că familia noastră s-ar putea destrăma, dar vreau să fiu sigură. Nici nu știu cum să acționez, logodnicul meu consideră că nu-l iubesc”, susține dezamăgită chișinăuianca.

„M-aș simți trădată”

Olga este o altă tânără din Capitală care în această toamnă urmează să joace la propria nuntă. Femeia spune că atât ea, cât și viitorul soț, nici n-au discutat despre un contract matrimonial, deoarece ambii sunt din familii suficient de bine asigurate financiar și nu au pentru ce să-și facă griji. „Eu consider că dacă iubești cu adevărat o persoană și ai încredere în ea, nu trebuie să te gândești la contracte, documente și tot felul de chestii. Mie nu mi-ar fi plăcut ca prietenul meu să-mi ceară să semnez un asemenea act - m-aș simți trădată. Ne împăcăm foarte bine și nu cred că vom ajunge la divorț”, se arată convinsă interlocutoarea mea.

Potrivit avocatului Igor Blanari, un contract matrimonial, în general, se aplică în familiile unde banii valorează mai mult decât interesele familiale. El susține că o bună parte dintre cetățenii moldoveni sunt din mediul rural și nici nu au auzit că există așa ceva. „Grijile lor sunt altele decât împărțirea averii. Familiile care au apelat la astfel de contracte, cred că le putem număra pe degete. Totuși, la fel ca și oricare alt contract, acesta își are susținerea legală. Astfel, el trebuie autentificat notarial, iar orice modificare se face doar prin acord reciproc. Părțile își stabilesc singure drepturile și obligațiile, dar bineînțeles că acestea nu pot conține clauze abuzive. Asemenea contract, numit și „de căsătorie”, poate fi încheiat atât până la nuntă, cât și oricând în timpul căsniciei”, susține juristul.

„Actul respectiv este pentru cei care „au grijă” să ajungă la divorț”

Totodată, avocatul a mai menționat că în lipsa unui astfel de document, bunurile cuplului se împart conform Codului Familiei. Prin urmare, averea care a aparţinut fiecăruia dintre soţi până la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre parteneri. „Lucrurile de uz personal (îmbrăcămintea, încălţămintea etc.), cu excepţia bijuteriilor de preţ şi altor obiecte de lux, sunt proprietate personală a soţului pe care le foloseşte, indiferent de timpul şi modul de dobândire. Totuși, dacă nu există o înțelegere între soți, atunci împărțirea bunurilor se face pe cale judecătorească, astfel, instanța hotărăște ce și cui revine. La bază sunt mai multe argumente: dacă au copii, cu cine vor trăi aceștia, unde, care este situația soților și un șir de alte aspecte”, a subliniat Blanari.


Igor Blanari, avocat

Juristul nu vede niciun avantaj atunci când cuplul semnează un contract matrimonial. „Actul respectiv este indicat mai mult celor care au „grijă” să ajungă într-un final la divorț și au drept scop obținerea unor foloase patrimoniale”, consideră acesta. „Nu cred că în cadrul unei familii are loc divizarea pe clase, cum se întâmplă în societate. În asemenea situații suferă cel mai mult copiii, deoarece părinții vor fi mereu preocupați să respecte obligațiile prevăzute de contract”.

„Nu vor să rănească partenerul sau partenera”

Psihologul Ana Niculăeș consideră că o căsătorie, teoretic, ar trebui să fie bazată pe încredere, însă atunci când îi propui partenerului un contract, îi transmiți mesajul că „eu nu am încredere în tine”. „Cred că mulți sunt încă romantici din fire și vor să creadă în dragoste, dar dragostea nu presupune un contract”, opinează cu ironie, specialista.


Ana Niculăeș, psiholog

La întrebarea de ce în străinătate semnarea unui contract matrimonial este o normă, iar în R. Moldova oamenii încă sunt sceptici în privința acestuia, Ana Niculăeș a răspuns că un rol important îl joacă tipul de societate din care face parte persoana. „În societăți individualiste e perceput mai deschis elementul de a avea în primul rând grijă de tine. Până la urmă, aceasta este valoarea contractului - de a te asigura pentru orice eventualitate. În țările cu o mentalitate colectivă însă, precum este R. Moldova, predomină grija față de celălalt. La noi persoanele care se căsătoresc nu propun un astfel de contract deoarece nu vor să rănească partenerul sau partenera”, a conchis psihologul.

Contractul lasă o amprentă în relație

Constantin Popa, un bărbat însurat din Chișinău, consideră că un contract matrimonial are dreptul la viață în orice familie, însă el prefera să nu aibă treabă cu un asemenea act. „Dacă aș fi fost burlac foarte bogat, m-aș fi gândit la acest lucru mai mult, dar așa nu m-am interesat foarte mult. Mereu există unele riscuri, iar un asemenea contract te-ar putea scăpa de bătăi de cap. Sunt unii care se căsătoresc doar cu un anumit scop, de aceea trebuie să fim precauți. Nu degeaba se spune că dragostea-i oarbă”, susține chișinăuianul. El mai consideră că semnarea unui contract matrimonial oricum lasă o amprentă în relație. Totuși, în cazul în care i s-ar fi propus să accepte un astfel de document, Constantin ar fi acceptat, însă în niciun caz o asemenea propunere n-ar veni din partea sa.

Tatiana Macovei, o tânără din R. Moldova care lucrează în Irlanda, este sigură că dragostea e un basm până vine vorba de bani. „Dacă în Moldova ideea contractului matrimonial este acceptată cu greu, în Vest aceasta are o tradiție de ani buni. Aici soții își partajează foarte clar bunurile – începând cu banii și terminând cu cele mai ciudate obiecte dobândite până la mariaj sau în timpul acestuia. Tradiția că băiatul vine cu casa, iar fata cu zestrea, e depășită deja. În ziua de azi, tinerii nu mai vor să-și amestece bunurile obținute în perioada căsniciei și astfel evită să le împartă în cazul unui divorț. Personal sunt pentru semnarea unui astfel de contract și nu cred că această dorință ar ciopli cumva din dragoste. Iubirea e frumoasă, dar păcat că la un moment dat trece”, conchide Tatiana. Ea a încheiat prin mențiunea că „a fi precaut nu este un defect, ci mai degrabă o calitate, pe care moldovenii nu prea o au”.

Nepopulare în rândul moldovenilor

Tatiana Ungureanu, președinta Uniunii Notarilor din R. Moldova, susține că în țara noastră nicio instituție nu monitorizează numărul de contracte matrimoniale înregistrate. „Această informație ați putea s-o obțineți doar de la fiecare notar în parte – ceea ce este destul de dificil. Cert este faptul că asemenea contracte sunt foarte puține la noi, iar înainte de căsătorie persoanele nu dau o mare importanță acestui document. Eu, spre exemplu, anul acesta am făcut doar un singur contract matrimonial, iar asta spune totul despre „popularitatea” lor în rândul moldovenilor”, a declarat notarul.


Foto: simbol

Pe lângă lipsa unei monitorizări, în R. Moldova nu există nici cercetări ştiinţifice naționale aprofundate în acest domeniu. În unele state, contractele matrimoniale sunt încheiate de majoritatea celor ce se căsătoresc. Aceasta, datorită faptului că în țările respective populaţia conștientizează importanţa actului respectiv pentru liniştea familiei. Potrivit juriștilor, consultați de TIMPUL, la noi cetăţenii sunt prea puțin informaţi despre priorităţile contractului matrimonial. Unii îl consideră fără sens şi inutil, iar cei care doresc să-l încheie simt lipsa unor consultaţii juridice profesioniste în domeniu și renunţă la încheierea acestuia, conformându-se realităţii.

Nu provoacă divorțul, ba chiar de multe ori îl exclude

Motivele de a nu încheia contracte matrimoniale sunt multe, dar specialiştii cred că cel mai important e faptul că tinerii însurăţei, dar şi părinţii acestora, nu cunosc ce este un contract matrimonial, cum se încheie şi care sunt efectele lui în cazul unui divorţ. Alţii, deşi cunosc prea bine ce este un contract matrimonial, nu cred că le este absolut necesar, deoarece sunt ferm convinşi de faptul că la baza căsătoriei lor stă dragostea şi nu alte interese.

Doctrinarii ruși A. S. Gasparean şi E. S. Atroxova au identificat câteva motive pentru care tinerii îndrăgostiţi apelează la contractul prenupțial: una dintre părţi are îndoieli în privinţa dragostei celeilalte și crede că cel din urmă încearcă să se folosească de bunurile sale sau o familie de afaceriști doreşte să-şi asigure averea. Totodată, sunt cazuri când soţii pur şi simplu nu-și doresc probleme suplimentare în caz de divorţ, dar și atunci când cuplul dorește să divorţeze şi a ajuns la un numitor comun, încheie contract matrimonial – drept garanţie că celălalt nu se va răzgândi.

Conform menţiunilor date de psihologii specialişti în dreptul familiei, regimul matrimonial contractual nu provoacă divorţul, dar, în cele mai multe cazuri, îl exclude. Atunci când există un contract matrimonial, nici unul dintre soţi nu este cointeresat să creeze o situaţie de divorţ. Chiar dacă această situaţie apare, divorţul se realizează mai ușor.

Anul 2015 - 25 de mii de căsătorii și 11 mii de divorțuri

Într-un document foarte popular în rândul americanilor, numit „The prenuptial”, se menționează că în cazul existenţei unui contract matrimonial, divorţul devine o formalitate facilă. Toate aspectele legate de divorț sunt stipulate în contractul matrimonial, iar averea celor doi soţi urmează să fie distribuită conform dorinţei prealabile a cuplului. Contractul matrimonial poate reglementa şi responsabilităţile soţilor ce țin atât de îngrijirea copiilor din căsătorii anterioare, cât şi a celor care urmează să se nască. Acest aspect poate fi de o însemnătate considerabilă în instanţă atunci când unul dintre soţi intenţionează să renunţe la cariera sa şi să se dedice creşterii copiilor.

În 2015, în R. Moldova s-au înregistrat peste 25.000 de căsătorii. În aceeași perioadă au fost înregistrate peste 11 mii de divorţuri. Motivele invocate cel mai des sunt: problemele financiare, migraţia, violenţa în familie, viciile sau incompatibilitatea caracterelor.

Statul nostru este unul dintre lideri în Europa în ce priveşte numărul de divorțuri. Astfel, în Moldova, la 1000 de locuitori revin trei divorțuri, pe când media statelor UE este de două divorțuri.

Valabilitatea, recunoaşterea şi punerea în executare a contractelor matrimoniale depinde de mai mulţi factori, cum ar fi: clauzele contractuale trebuie să conţină dispoziţii cu privire la bunurile viitoare ale copiilor rezultaţi din căsătorie; conţinutul nu poate fi unul evident injust pentru una din părţi; situaţia financiară trebuie prezentată de ambii parteneri, în întregime, anterior încheierii contractului etc.

Contractul matrimonial încheiat în timpul căsătoriei nu are acţiune şi nu produce efecte pentru trecut. Astfel, în cazul desfacerii căsătoriei, bunul imobil dobândit până la semnarea actului respectiv va fi supus partajului în condiţiile legii şi nu conform prevederilor contractului. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)