IT&C

Contrafort la 15 ani

O revista care a schimbat destine

Prima revista literara serioasa din RM, „Contrafort”, redactata de scriitorii Vasile Garnet si Vitalie Ciobanu, a implinit 15 ani. Cu acest prilej, in numarul aniversar din septembrie-octombrie 2009 al revistei, echipa „Contrafort” a efectuat o ancheta-fulger, invitandu-i pe scriitorii romani de pe ambele maluri ale Prutului – Constantin Cheianu, Carmen Firan, Tamara Caraus, Vladimir Besleaga, Gheorghe Erizanu s.a. – sa spuna ce inseamna aceasta publicatie pentru fiecare dintre ei. Noi insa i-am pus aceeasi intrebare lui Vitalie Ciobanu, redactorul-sef al revistei…

„Contrafort” mi-a schimbat decisiv destinul. M-am format in buna masura ca scriitor si intelectual, gandind aceasta revista, invatand sa scriu si sa redactez texte pentru care, inainte, nu aveam o foarte mare calificare. O revista a spiritului critic in actiune si o interfata a sincronizarii culturale romano-romane pe coordonatele (post)modernitatii – asta ne-am propus sa facem si, sper, in mare parte am si reusit, demonstrand o alta fata a culturii si societatii basarabene decat cea conservatoare si autista, fie ca e vorba de „moldovenisti” sau de nationalistii nostri zgomotosi si profitori”.

Cat priveste planurile de viitor ale revistei, Ciobanu preconizeaza sa construiasca politica editoriala prin atragerea de nume noi, prin redactarea unor numere tematice si initierea unor intalniri sistematice cu cititorii din RM si de peste hotare. „Speram, de asemenea, ca democratizarea audiovizualului autohton sa ne ajute sa promovam mai eficient literatura generatiilor tinere de scriitori si dialogul intelectual in fata marelui public, dornic sa auda voci noi si idei care sa-i dezmorteasca pofta de cultura”, a adaugat Vitalie Ciobanu. Noi le dorim succes!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *