Politică

Controversatul om de afaceri Dan Voiculescu rămâne în puşcărie. Judecătorii au respins cererea de anulare a pedepsei

Prin această decizie, Voiculescu rămâne cu pedeapsa de zece ani de închisoare dispusă anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Completul de divergenţă a decis cu privire la solicitarea lui Voiculescu a fost alcătuit din trei judecători: Dan Lupaşcu, Isabellle Tocan şi Corina Cornelia Dăescu.

În decembrie, Lupaşcu şi Tocan nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii privind contestaţia, astfel că a fost format completul de trei care va lua hotărârea definitivă în acest caz, prin cooptarea judecătoarei Corina Cornelia Dăescu, cea care judecă şi dosarul retrocedărilor al primarului Radu Mazăre, aflat pe rol de şase ani, notează gândul.info.

În momentul în care judecătorii au rămas în pronunţare, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, se declara optimist.

"Decizia aparţine judecătorilor, judecătorii sunt cei care, după examinarea tuturor dovezilor care se află la dosar şi în urmă dezbaterilor orale vor examina pe fond" cererea lui Dan Voiculescu, dar "există dovezi multiple, numeroase, nu doar o singură proba sau două sau trei din care rezultă cu prisosina temeinicia cererii", spunea Mateuţ.

În 15 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş, condamnaţi la zece, respectiv şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Avocaţii lui Voiculescu au depus, în 18 august, la Curtea de Apel Bucureşti, o contestaţie în anulare cu privire la pedeapsa primită de acesta în dosarul ICA, iar imediat după acest demers au formulat o cerere de strămutare a cauzei la o altă curte de apel din ţară. Motivele invocate de avocaţii lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesivă a dosarului, dar şi de faptul că magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea nu ar fi fost imparţiali atunci când au dat sentinţa în cauza.

Cererea de strămutare a procesului în care Dan Voiculescu solicită anularea pedepsei a fost însă respinsă că nefondată de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care au dispus astfel că acest proces să fie analizat în continuare de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.

În 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vică Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

sursa: Hotnews.ro/gandul.info. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *