Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Economie 11 Iulie 2017, ora 09:26

Cooperare între R. Moldova și Georgia. Care vor fi urmările acestei relații

Marime Font

Cooperarea între Republica Moldova și Georgia în sectorul comercial-economic, dar și în alte domenii a constituit subiectul întrevederilor pe care le-a avut ministrul afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze, aflat în vizită oficială la Chișinău, cu premierul Pavel Filip și cu președintele Parlamentului Andrian Candu. În cadrul ambelor întrevederi oficialii s-au referit și la Declarația comună semnată de către legislativele Republicii Moldova, Georgiei și Ucraina, prin care cele trei state au cerut Parlamentului European să le ofere o perspectivă clară de aderare la blocul comunitar, transmite IPN.

În cadrul întrevederii cu premierul, oficialii au efectuat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor actuale ce țin de cooperarea bilaterală, pledând pentru intensificarea contactelor, inclusiv la nivel interguvernamental și interministerial. Pavel Filip a remarcat succesele realizate de Georgia în procesul de integrare europeană, adresând un mesaj de felicitare poporului georgian pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu UE.

„Vreau să remarc buna cooperare în domeniul integrării europene, discuțiile care au avut loc în cadrul celei de-a 9-a Reuniuni informale a Parteneriatului Estic denotă încă o dată că avem un câmp larg de cooperare în cadrul procesului de integrare europeană a țărilor noastre”, a punctat premierul Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.Prim-ministrul s-a pronunțat pentru sporirea cooperării în domeniul comercial-economic, menționând că lansarea Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare comercial-economică, precum și desfășurarea Forului oamenilor de afaceri, în aprilie curent, la Tbilisi, vor impulsiona dezvoltarea relațiilor pe acest segment.

La rândul său, ministrul georgian de externe Mikheil Janelidze s-a pronunțat pentru valorificarea potențialului de cooperare între Moldova și Georgia în sectorul comercial-economic, al turismului, în sectorul cultural și al educației. Totodată, oficialul georgian l-a felicitat pe premierul Pavel Filip pentru reformele ambițioase promovate de Guvernul de la Chișinău, reiterând toată deschiderea pentru efectuarea schimbului de experiență în acest sens.

În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Andrian Candu, părțile au apreciat parteneriatul dintre Moldova și Georgia, convenind că ar fi potrivit ca relațiile politice excelente să aibă continuitate în proiecte de cooperare comercial-economică. Potrivit șefului legislativului, la această oră atât Moldova, cât și Georgia trec prin transformări. Oficialii au constatat că problemele cu care se confruntă cele două țări sunt comune: separatism, embargouri, propagandă și dezinformare. În aceste condiții s-a decis intensificarea cooperării multidimensionale. 

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md