Social

Copii cu dizabilităţi vor învăţa să lucreze la calculatoare

44 de copii cu boli oncologice, malformaţii congenitale şi maladii ale glandei tiroide, care frecventează centrul de reabilitare al fundaţiei „Ecoul Cernobîlului”, vor învăţa, timp de un an de zile, cum să lucreze la calculator şi ce presupune legătoria manuală.

Atelierele au fost înfiinţate în cadrul unui proiect transfrontalier susţinut de Uniunea Europeană cu scopul de a identifica potenţialul fiecărui tânăr şi de a-l valorifica prin formarea de abilităţi care să le permită ulterior integrarea socială şi profesională. Tinerii care vor însuşi aceste meserii vor fi ajutaţi să se angajeze în câmpul muncii. Preşedinta fundaţiei, Natalia Hasan, a menţionat că, astfel, beneficiarii proiectului se vor putea integra în societate şi nu vor mai fi nevoiţi să stea izolaţi în case. „În ţările europene, toată lumea munceşte, şi persoanele cu dizabilităţi. Ne dorim ca şi copii noştri să aibă un viitor prosper, chiar dacă au probleme de sănătate”, a spus Natalia Hasan, fondatoarea centrului. Ea a adăugat: „Fundaţia am înfiinţat-o pe baza propriei mele dureri de suflet. Copilul meu tot a fost bolnav de cancer. Aici, la centru, copii au parte de consiliere psihologică, art-terapie, iar acum vor putea să deprindă şi o meserie”.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, care a declarat că „Moldova are deficienţe la capitolul protecţie socială, educaţie şi dezvoltare a copilului, iar prezenţa unor asemenea oameni cu inimă mare sunt o comoară pentru întreaga societate şi noi avem multe de învăţat de la asemenea persoane”, a menţionat ministrul.

Aceste două ateliere au fost realizate, în cadrul unui proiect european, de către fundaţia „Ecoul Cernobâlului”, în parteneriat cu fundaţia „Alături de voi” din România, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Turismului din România. „Este pentru prima dată când fondurile de cooperare transfrontalieră au avut impact financiar în ambele ţări. Am insistat foarte mult pe un parteneriat eficient, în care să se vadă investiţia. Sperăm că serviciile pe care le-am creat împreună vor reuşi să aducă un plus de valoare şi să schimbe în bine viaţa tinerilor”, a afirmat Angela Achiţei, reprezentanta fundaţiei „Alături de voi”.

Ieri, fundaţia condusă de Natalia Hasan a inaugurat distincţia „Crucea carităţii”, distincţie care va fi oferită anual celor care se vor implica activ în acţiuni de caritate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *