Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Actualitate 23 Aprilie 2013, ora 05:39    Din editia print

Clubul părinţilorCopii de împrumut

Marime Font

Nu, dragii mei, nu am fost la bancă, e vorba de un împrumut pe care, din când în când, îl împlinesc în parteneriat cu alte familii, de preferat cu prietenii cei mai buni.  

Copiii de împrumut sunt un excelent exerciţiu de răbdare şi pedagogie. Cu copiii altora îţi reactivezi metodele elegante, exersezi eticheta şi ritualurile protocolare, eşti mai atent, nu care cumva să păţească ceva, deci această experienţă te ţine treaz şi vigilent. A lua sub aripă un copil străin te provoacă la noi descifrări. Pe ai tăi ai impresia că îi ştii pe de rost, de aceea şi reacţiile sunt de multe ori automate, dar cu copiii altora eşti mereu luat prin surprindere.

Apoi, în preajma altor copii poţi analiza mai obiectiv. Nu, nu obişnuiesc să-mi compar copiii nici între ei nici cu ai altora. Nu îi ridic în slăvi nici pe ei, nici pe alţii, nu arăt cu degetul şi nu fac ierarhii. Nu îmi plac concursurile şi îi încurajez spre individualitate. Nu suport notele şi calificativele de la şcoală. Nu folosesc şabloane şi nu mă raportez la standarde. Când vorbesc de analiză, mă refer strict la confirmările de care am eu nevoie, când îmi dau târcoale îndoieli de genul: sunt un părinte bun, relaţia mea cu copiii e în regulă? Atunci când apar alţi copii în casă, de obicei aceste nesiguranţe dispar şi primesc răspunsuri favorabile mie. Ştiu că e tentant să arunci priviri curioase în curtea vecinilor sau a prietenilor şi să constaţi: vai ce obraznic e Gigel, al meu nu face aşa ceva, vai ce răzgâiat e Costel, al meu e rezonabil şi înţelegător. N-are niciun rost. Dar părinţii obişnuiesc să cadă în păcatul acesta. Orice cioară îşi laudă puiul. Vălul se ridică atunci când reuşim să nu ne mai raportăm la alţii şi să găsim confirmările în interior, în sine şi în familie.Acum sunt copiii mei plecaţi în deplasare. Cred că şi lor le prinde bine o schimbare de decor. Cred că e util să înveţi de mic să fii şi gazdă, şi musafir, să fii pus în faţa convenţiilor sociale, care, e drept, te îngrădesc, dar fără de care nu te poţi descurca mai târziu printre oameni. Oricum, urmează să-i întreb când se întorc acasă ce le-a plăcut şi ce nu le-a convenit în treaba aceasta cu „împrumutul”.
Copiii sunt mult mai naturali decât adulţii în toate, deci şi atunci când vine vorba de un oaspete. Poftim jucării, te descurci. Dacă li se încalcă spaţiul personal, ştiu să spună imediat: „Dă-te jos din patul meu sau maşinuţa aia e a mea!”. Pentru ei regulile şi bunul obicei nu sunt la mare preţ. Lucrurile se complică ulterior, când cresc şi când toate se îndepărtează de firesc. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât suntem mai artificiali, pentru că trecem prin toate filtrele educaţiei care ciuntesc şi modelează.
Experimentul cu copiii de împrumut m-a ţinut în priză. Recunosc, a fost obositor, dar util. Iar când vine vorba de copii la casa omului, întotdeauna e valabilă axioma: cu cât mai mulţi, cu atât mai bine!

 

Un articol de: Ramona Szucsik Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul