Sănătate

Copii otrăviţi de propriii părinţi

Într-o discuţie cu medici de la Spitalul Republican, am aflat istoria tragică a unui copil care nu împlinise încă un anişor. Prima dată, micuţul a fost internat în spital în stare gravă din cauza unei intoxicaţii provocate cu lapte de vacă. Medicii s-au chinuit mult ca să-l salveze. La externare, i-au explicat mamei că bebeluşului ei îi este contraindicat laptele de vacă şi i-au dat mai multe cutii cu lapte de soia. După ce a terminat laptele de soia, mama, crezând că pericolul a trecut, i-a dat să bea o sticluţă cu lapte de vacă. Micuţul a ajuns iarăşi la spital, unde a fost salvat a doua oară. Femeii i s-a explicat încă o dată că folosirea laptelui de vacă în alimentaţie poate fi fatală pentru copil. I-au mai dat o cantitate de lapte din soia şi au insistat să aibă atitudinea cea mai serioasă faţă de sănătatea copilului – să-i cumpere lapte de soia. Femeia le-a răspuns: „Am vândut un viţel şi o să fac cumătrie”. Medicii au sfătuit-o să lase cumătria pe mai târziu şi să-i cumpere copilului mâncarea necesară. Peste un timp, copilul a ajuns pentru a treia oară în secţia de reanimare. De data aceasta n-a mai putut fi salvat…

Academiciana Eva Gudumac, directoare coordonatoare a Centrului Naţional „Natalia Gheorghiu”, şefa Departamentului chirurgie pediatrică la Centrul mamei şi al copilului, ne-a spus că, anul trecut, mulţi copii care au fost trataţi la Centrul de intoxicaţii şi metode extracorporale de detoxicare aveau vârsta de până la trei luni şi s-au intoxicat cu apă potabilă ce conţinea nitraţi, folosită la prepararea ceaiurilor sau a supelor. Circa 200 de copii s-au otrăvit consumând medicamentele lăsate de părinţi la întâmplare. Au mai fost cazuri în care chiar părinţii le-au administrat copiilor o supradoză de medicamente. De exemplu, acum se află în spital un copil mai mic de un an, căruia mama i-a turnat în nas picături de naftizină pentru adulţi. Un alt copil a fost intoxicat cu paracetamol. Mama încerca să-i scadă febra de 40 de grade şi, văzând că aceasta nu cedează, i-a administrat patru doze de paracetamol la intervale de o oră. De două săptămâni se află în reanimare un copil de aproape doi ani, care a băut oţet din sticla pe care mama a uitat-o pe masă. Micuţul are arsuri în jurul gurii, în cavitatea bucală şi în câteva sectoare ale esofagului. Alături de el se află micuţi cu intoxicaţii severe de la detergenţii lăsaţi, întâmplător, pe podea.

O fetiţă de patru ani din Căuşeni a avut de suportat o intervenţie chirurgicală la esofag pentru că i-a sărit în gură dopul de la o sticlă din plastic, în care era vin. Micuţa s-a dus în beci să caute suc. Acolo a văzut câteva sticle de vin care i s-a părut că sunt cu suc. N-a putut deschide sticla cu mâna şi a încercat cu dinţii. Vinul fiind în fermentaţie, sticla avea acumulate multe gaze, care au răbufnit în gura ei, rupându-i esofagul.

Profesorul susţine că sunt otrăvitoare şi multe buruieni scoase pe piaţă pentru tratarea diferitelor maladii. De exemplu, unii părinţi le dau copiilor ceai din planta Tătăneasă, ca să aibă poftă de mâncare. Folosită în doze mari, aceasta poate duce la cancer de ficat. Toxic poate fi chiar şi morcovul la cultivarea căruia au fost folosiţi nitraţii. Supa care conţine morcovi, folosită a doua zi, poate provoca o intoxicaţie periculoasă.

„Orice medicament, orice substanţă chimică are un potenţial de intoxicaţie. Aceasta depinde de doză, de durata utilizării preparatului şi de organismul copilului. Micuţii, în procesul de cunoaştere a lumii, duc totul la gură. Fiind atraşi de ambalajul medicamentelor, ei înghit pastilele una câte una. Spre regret, o mare parte dintre ei rămân invalizi pentru toată viaţa”, ne-a spus doctorul habilitat în ştiinţe medicale Eva Gudumac.

Pentru a informa părinţii despre pericolele la care sunt supuşi copiii lor, anul trecut a început o amplă campanie de comunicare, al cărei scop este de a preveni accidentele produse în condiţii casnice la copiii cu vârsta de până la cinci ani. În cadrul campaniei, Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu alte instituţii, şi-a propus să informeze părinţii despre posibilităţile de apariţie a accidentelor în condiţii casnice, importanţa supravegherii copiilor mici şi măsurile de prevenire a accidentării lor. Astfel, se aşteaptă o diminuare a numărului de copii traumatizaţi în condiţii casnice, cu riscul de a rămâne invalizi pe viaţă sau de a-şi pierde viaţa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *