Astăzi 13 Decembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:15
Abonamente

Social 6 Mai 2016, ora 07:26    Din editia print

Copiii Cernobîlului – bolnavi, cu malformații și ignorați

Marime Font

Foto: simbol

La 30 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, peste 1000 de moldoveni, din cei circa 3500 care au participat la lichidarea consecințelor, au decedat. 

În prezent, alții se zbat între viață și moarte. Autoritățile sovietice din acea perioadă au evitat să-i informeze despre consecințele iradierii. Prin urmare, după ce au revenit din acea misiune nenorocită, mulți „cernobîleni” și-au întemeiat familii și au născut copii. Unii dintre aceștia au venit pe lume deja bolnavi sau cu diferite malformații. Chiar dacă este evidentă legătura dintre cauză și efect, autoritățile noastre susțin că „nu există nicio deviație”, iar după vârsta de 18 ani aceste persoane nu mai sunt monitorizate și nici nu li se mai oferă medicamente sau vizite la sanatoriu gratuite.
 
Centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, a explodat în dimineața zilei de 26 aprilie 1986, din cauza unei erori umane. Zona înconjurătoare a fost contaminată cu radiații de câteva sute de ori mai puternice decât după detonarea unei bombe atomice. Din regiunile afectate au fost evacuate peste 300 de mii de persoane. Pentru moldovenii, care au fost implicați în lichidarea consecințelor, viața s-a divizat în două: cea de până și cea de după Cernobîl. Despre cât de grav a fost afectată sănătatea celor trimiși forțat acolo s-au făcut multe studii, dar iată despre soarta copiilor acestora se cunoaște foarte puțin.

„Nu m-aș fi căsătorit niciodată și n-aș fi dat naștere la nici un copil”

Ion Caisân, din satul Talmaza, raionul Ștefan-Vodă, este unul dintre moldovenii care în anul 1986 a fost la Cernobîl. Pe atunci el abia împlinise majoratul. Vârsta de 19 ani a sărbătorit-o printre radiații, pentru că a petrecut acolo practic un an și jumătate. Când a revenit acasă acuza deja unele probleme de sănătate. S-a căsătorit când avea 25 de ani, iar în anul 1993 în familia sa a venit pe lume o fetiță. „S-a născut complet sănătoasă, dar la vârsta de trei luni i s-a ridicat brusc temperatura, am dus-o la spital și acolo s-a stins din viață”, povestește cu tristețe bărbatul.

Soții Caisân n-au vrut să accepte că această întâmplare este o consecință a radiației. Prin urmare în 1994 la ei s-a născut o altă fetiță pe care au numit-o Elena. Copila era sănătoasă și se dezvolta normal, de aceea ei au decis să mai facă un copil și în anul 1998 în familia lor a văzut lumina zilei și un băiat, pe care l-au numit Nicolae. „Când a împlinit 5 ani, Lena vedea negru în fața ochilor. Am mers la spital și s-a depistat că are cancer la un ochișor. Ca să învingem boala a fost nevoie să-l înlăturăm. De atunci fetița mea este cu un ochi de sticlă. Acum ea are 22 de ani și învață în Chișinău. Este o fetiță foarte deșteaptă, însă nu s-a dezvoltat ca toate fetele de vârsta ei – e mai mărunțică și mai slăbuță. Dacă ar fi printre niște școlărițe de clasa a 7-a sau a 8-a, nu cred că s-ar evidenția”, mărturisește tatăl fetei. La rândul său, băiatul Nicolaie, care are acum 18 ani, s-a dezvoltat normal pentru vârsta sa, însă, în ultimul timp are și el probleme cu tensiunea.


Pe lângă problemele pe care le acuză copiii, Ion Caisân a mărturisit că și soția sa a fost nevoită să lupte cu o formă agresivă de cancer. Atât membrii familiei, cât și rudele îl consideră pe el vinovat de toate relele. „Toți sunt supărați pe mine. Soția mereu îmi zice că tot ce se întâmplă e din cauza mea. Fiica nu vorbește cu mine. Rudele se uită urât. De 10 ani mai mult mă târăsc decât merg. Ies dintr-un spital și mă duc în altul. Medicii nu-mi pot stabili diagnoza. Am dureri insuportabile de picioare, de cap, de inimă, dar nu asta mă afectează cel mai mult, ci atitudinea oamenilor dragi. Oricum îi iubesc! Îmi cer scuze pentru că se chinuie! Dacă aș putea întoarce timpul înapoi nu m-aș căsători niciodată și n-aș da naștere la niciun copil. Ei nu trebuie să sufere din cauza mea. Dar eu nu port nicio vină. Nici nu știam unde mă duceau atunci”.

Ion consideră că de vină este radiația de la Cernobîl și spunecă îi este frică pentru viitorii săi nepoți, care ar putea fi afectați și mai mult.

Născut cu malformații la ambele picioare

Radiația de la Cernobîl și-a spus cuvântul și într-o familie din satul Răzeni, Ialoveni. În anul 1987, Anatol Pleșca, care avea pe atunci 23 de ani a petrecut două luni și jumătate printre obiectele iradiate din zona afectată. A revenit de acolo slăbit, dar în patru ani a prins la puteri și a decis să înceapă o viață nouă. La 27 de ani s-a căsătorit și în scurt timp a adus pe lume două fete. Mai târziu a apărut și un băiat, însă din primele minute după ce a văzut lumina zilei medicii au constatat că acesta are malformații la ambele picioare.

Chiar dacă specialiștii l-au avertizat că urmașii săi ar putea avea probleme de sănătate, bărbatul nu a ținut cont de acest risc. „Fără copii nu merită să trăiești. A fost o mare prostie că au luat tineri necăsătoriți acolo, care nici măcar n-au reușit să-și întemeieze familii. Nu-mi pare rău că le-am dat naștere, dacă timpul s-ar întoarce înapoi aș proceda la fel”, se arată convins interlocutorul meu.

El consideră că doar radiația de la Cernobîl este de vină. În prezent fiul său are gradul II de invaliditate și primește lunar câte 480 de lei. Atât Anatol, cât și o fiică mai mare, acuză probleme de sănătate.

„Nu știe din ce cauză i s-a întâmplat această nenorocire”

În zona de nord a țării găsim o altă familie și un alt bărbat care a participat la lichidarea consecințelor catastrofei. El a acceptat să vorbească doar cu condiția că-i va fi păstrat anonimatul, de aceea o să-l numim Valeriu. Dânsul a fost la Cernobîl tot în anul 1987 și a petrecut acolo puțin peste două luni. Avea 21 de ani, nu era căsătorit și nici nu știa ce-l așteaptă. A revenit acasă și a petrecut câteva luni în spital. După cinci ani de la „misiunea” nenorocită s-a căsătorit. „Cineva mi-a spus că trebuie să treacă 4-5 ani până se schimbă sângele, dar totul a rămas la fel. Prima mea fată s-a născut perfect sănătoasă și acum tot se simte bine. Probleme însă are fiica mea cea mai mică, care acum a împlinit 12 ani. Imediat după naștere medicii au constatat că glanda tiroidă nu funcționează corect și nu produce cantitatea de hormoni necesară pentru ca să se dezvolte normal. Din primele zile este pe medicamente. Acestea o ajută să aibă o viață cât de cât normală”, povestește interlocutorul meu.

Fetița sa merge în fiecare an la sanatoriu, iar pe lângă aceasta este spitalizată câteva săptămâni, timp în care medicii îi prescriu medicamente conform vârstei.

Valeriu recunoaște că încă nu a discutat cu fiica sa despre Cernobîl. „Nu știe din ce cauză i s-a întâmplat această nenorocire. Mulți îmi spun că nu-i din cauza radiației, dar astea sunt povești cu zmei. După ce am fost eu acolo, n-au mai luat tineri fără copii. Probabil abia atunci au înțeles că radiația va influența urmașii. Nimeni nu vorbește despre asta deschis, dar este evident că s-a știut mult mai mult decât s-a vorbit”.

Bărbatul se arată nemulțumit că după 18 ani fiica sa și alți astfel de copii nu vor mai beneficia de medicamente gratuite și nici de foi la sanatoriu. „Până la 18 ani au avut probleme, dar după aceea ele dispar brusc – așa reiese. Sunt niște prostii”, a conchis acesta.

Liuba Corețchi, șefa Laboratorului igiena radiațiilor și radiobiologiei din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, este de părere că urmașii celor care au fost la Cernobîl sunt mai afectați decât părinții lor. „Mulți dintre ei au retard mintal și fizic. Un copil de 12 ani are un nivel de dezvoltare ca unul de 5-6 ani. Sunt și urmași sănătoși, dar cea mai mare parte acuză diferite probleme”.

Potrivit Ludmilei Beșleagă, vicepreședintele Uniunii „Cernobîl” din Moldova, poziția oficială a Ministerului Sănătății este una foarte comodă. „Ei susțin că cei peste 1700 de urmași ai „cernobîliștilor” nu au absolut nicio deviație. Această situație nici nu a fost analizată vreodată, iar gradele de invaliditate, care li se oferă unor asemenea copii, tot nu sunt atribuite radiației”.

Contactați de TIMPUL, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat că au nevoie de indicații „de sus” ca să răspundă la întrebări ce țin de explozia de la Cernobîl.
 
Datele oficiale arată că, în prezent, în R. Moldova sunt 1740 de persoane care s-au născut în familii unde unul sau ambii părinți au fost la Cernobîl. Până la vârsta de 18 ani ei beneficiază de unele medicamente gratuite, tot fără bani sunt spitalizați câteva zile pe an și primesc o foaie de odihnă la sanatoriu. După împlinirea majoratului aceștia rămân pe cont propriu.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 12:15

Patru formațiuni politice ar intra în Parlament, în baza votului pe liste, dacă duminică ar avea loc alegeri. Acest lucru rezultă din cel mai recent sondaj, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor (ASD). Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA. Datele studiului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Decembrie 2018, ora: 11:33

Intrăm sau nu intrăm? Societatea românească în preajma Primului Război Mondial

Intrăm sau nu intrăm? Societatea românească în preajma Primului Război Mondial

Odată cu izbucnirea războiului, devenea firească în cadrul societății românești, o cristalizare a curentelor de opinie, a atitudinilor și pozițiilor politice românești; poziționarea personalităților politice și a celor provenind din mediile intelectuale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 10:44 de Natalia Hadârcă

Kremlinul a dat startul campaniei electorale din R. Moldova

Kremlinul a dat startul campaniei electorale din R. Moldova Din editia print

Analiștii politici atenționează asupra pericolului imixtiunii Rusiei în treburile interne ale statului nostru Deși oficial ar trebui să-și dea startul pe 25 ianuarie 2019, campania electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova a început pentru Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2018, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Doi bărbați învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari deferiți justiției

Procuratura Anticorupție anunță despre transmiterea în judecată a unei cauze penale în privința a doi administratori de firmă, reținuți în luna octombrie și învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și trafic de influență,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2018, ora: 10:30

Angela Merkel intervine în conflictul maritim dintre Rusia şi Ucraina. Sancţiune DURĂ cerută la summitul UE

La summitul UE care va avea loc săptămâna viitoare se vor pune în discuţie probleme importante privind securitatea ţărilor din Europa precum şi situaţia din largul peninsulei Crimeea. Referitor la acest ultim punct, cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 10:27

Unii exponenți ai opoziíei care se declară proeuropeană reflectă, de fapt, interesele unor grupări oligarhice, care vor să ajungă la putere. Opinia a fost exprimată de către analistul politic Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la postul de televiziune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 10:13

Ce înseamnă o lume dominată de Rusia și China?

Pentru a înțelege diferența dintre realismul american și cel ruso-chinez, este momentul ca comunitatea internaționaă să acorde atenție „rețelei de lagăre de concentrare” din China, „furturilor teritoriale” și acțiunilor militare rusești din Siria, ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 09:47

Dan Alexe: „Posibilitatea unei jumătăți de insulă”: Theresa May înfruntă un vot de neîncredere

Dan Alexe: „Posibilitatea unei jumătăți de insulă”: Theresa May înfruntă un vot de neîncredere

Situația politică de la Londra este mai confuză ca oricând. Theresa May se confruntă un vot de neîncredere în seara aceasta, în ajunul summitului UE de la Bruxelles, 13-14 decembrie, dedicat în bună parte Brexitului, iar situația politică de la Londra este mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 09:35

Ce i-a spus atacatorul din Strabourg taximetristului care l-a salvat involuntar

720 de polițiști și jandarmi îl caută în continuare pe autorul atacului de la Târgul de Crăciun de la Strasbourg, dar e posibil ca acesta să fi fugit în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 09:11

Die Welt: Putin își pregătește fiica pentru succesiune la conducerea Rusiei? (VIDEO)

„Fiica lui Putin, care pana acum a evitat să apară în presă, a acordta un interviu la televizor. Acum rușii se întreabă dacă nu cumva Putin o consideră drept succesoarea sa, pentru că zvonurile despre plecarea presedintelui circulă deja de multă vreme”, scrie Die...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 09:06

Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă

Fiara care a ajuns în România și s-a înmulțit necontrolat. A făcut masacru în Deltă

Şacalii, animale originare din Asia şi Africa, au ajuns şi la noi, în Delta Dunării, şi s-au înmulţit peste măsură.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 09:02

„Legea sclaviei”, votată în Ungaria. Proteste VIOLENTE în Budapesta, 4 răniți / Reacția lui Viktor Orban

„Legea sclaviei”, votată în Ungaria. Proteste VIOLENTE în Budapesta, 4 răniți / Reacția lui Viktor Orban

Au fost proteste de amploare la Budapesta, după ce Parlamentul maghiar a adoptat, într-o atmosferă foarte tensionată, o controversată lege a muncii, pe care sindicatele și opoziția o numesc “legea dreptului la sclavie”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 08:58

Tragedie de proporţii în Turcia. Un tren de mare viteză s-a ciocnit cu un tren local. 7 morţi (VIDEO)

Tragedie de proporţii în Turcia. Un tren de mare viteză s-a ciocnit cu un tren local. 7 morţi (VIDEO)

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa şi 43 au fost rănite, în această dimineaţă, la Ankara, în Turcia, după ce un tren de mare viteză s-a ciocnit cu o locomotivă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 08:55

Cutremur după cutremur în România. Ultimul s-a produs în Vrancea, la 135 kilometri adâncime

Val de cutremure în România, în ultimele zile. Încă un seism a avut loc în Vrancea, în această dimineață. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 135 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Decembrie 2018, ora: 08:54

Horoscop 13 decembrie 2018. Astrele întrevăd veşti bune în dragoste pentru unii nativi

Horoscop 13 decembrie 2018. Surprize mari în dragoste în această zi. Dacă inima vă bate tare pentru cineva, aveţi curaj şi faceţi pasul cel mare. Categoric nu veţi regreta decizia de a vă întemeia o familie. La serviciu aveţi ocazia de a pune în aplicare anumite...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 00:54

Putin și trecutul murdar de la KGB. Confirmare la cel mai înalt nivel

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește o nouă lovitură. Legitimația Stasi, de pe vremea când acesta era agent KGB, a fost descoperită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2018, ora: 00:20

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Plenul Parlamentului European a votat ieri o recomandare pentru primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Europarlamentarul PSD, Andi Cristea, dezvăluie însă dedesubturile acestui vot. Deși votul a fost unul masiv Pentru, europarlamentarul PSD arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 17:51

500 de familii fericite de sărbătorile de iarnă, datorită unei inițiative sprijinite de Partidul Șor

500 de familii fericite de sărbătorile de iarnă, datorită unei inițiative sprijinite de Partidul Șor

Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor de la Bologna, deschis la inițiativa Partidului „ȘOR” a desemnat miercuri, 12 decembrie, prin tragere la sorți, cei 500 de moldoveni care vor avea posibilitatea să călătorească gratuit în Moldova, în perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 17:50

Țara preferată de români pentru joburi majorează salariul minim cu 22%. La cât ajunge de la 1 ianuarie

Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro, a anunţat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 16:24

(video) Maia Sandu și Andrei Năstase au fost huiduiți pentru că APĂRĂ un VIOLATOR!

Activiștii trinomului ACUM (n.r. trinom – după ce la blocul ACUM alcătuit din PAS cu DA a aderat și PLDM) au fost huiduiți la Judecătoria Orhei de mai multe persoane care s-au arătat profund indignate de faptul că Maia Sandu apără o persoană acuzată de viol. Oamenii Maiei Sandu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 15:44

Analiză la rece: Cum, de-a lungul anilor, presa clanului Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon a reuşit să manipuleze moldovenii

Analiză la rece: Cum, de-a lungul anilor, presa clanului Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon a reuşit să manipuleze moldovenii

Portalul Telegraph.md a identificat câteva mijloace prin care clanul Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon manipulează cetăţenii. Analiza portalului utilizează drept instrument de lucru teoriile lui Noam Chomsky, ilustru profesor de lingvistică la Massachusetts Institute of Technology,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:11

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, de către Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Derek J. Hogan, în timpul unei vizite oficiale...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)