Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Actualitate 1 Iunie 2018, ora 10:15    Din editia print

Copiii din R. Moldova pot schimba lumea

Marime Font

„Omul nu poate realiza lucruri mari de unul singur”, este de părere Sandu Chirița, un tânăr cu care țara noastră ar trebui să se mândrească

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, care se sărbătorește astăzi, TIMPUL a discutat cu Sandu Chirița, un tânăr care încă din copilărie a dus faima R. Moldova peste mări și țări, iar zilele trecute a ocupat locul II la cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume. Fiind în prezent și elev, și profesor, la vârsta de numai 18 ani, el ne-a povestit cum e să combini jocurile din curtea blocului cu pasiunea pentru calculatoare și ce ar trebui să știe copiii dependenți de telefoane și calculatoare despre aceste instrumente, care le pot schimba viața.

Este elev la Liceul Tehnologic Resurse Educaţionale și Training Tehnologic „B. Z. Herţli” din Chișinău. Recent, a ocupat locul II la Concursul internațional de științe și inginerie „Intel ISEF”, care a avut loc în SUA și la care au participat peste 1750 de elevi din circa 80 de ţări ale lumii.
Puțini însă cunosc că, până a ajunge un fan IT, Sandu nu se împăca deloc cu calculatoarele.


Când a venit în clasa I, încă nu înțelegea că învață la un liceu tehnologic. Doi ani mai târziu, când a început să studieze tehnologiile informaționale, avea impresia că toate calculatoarele pe care punea mâna se defectau. Dar n-avea treabă, căci își dorea să devină pilot. „Părinții mei nu au nimic în comun cu tehnologiile informaționale, mama fiind contabilă, iar tata – polițist. De aceea, chiar dacă studiam la un liceu tehnologic, ei mi-au spus că nu-mi vor impune nici o profesie. Iar eu îmi doream să fiu pilot”, își amintește tânărul.

A renunțat la visul de a zbura prin nori, la bordul unui avion, prin clasa a cincea, odată cu introducerea în programa școlară a lecțiilor de robotică. „Atunci când profesoara de informatică mi-a explicat că, dacă folosești butoanele corect, nu distrugi nimic, ci dimpotrivă poți crea lucruri, am înțeles de ce calculatoarele de care mă atingeam se defectau”, adaugă Sandu râzând.

La 15 ani, și-a luat primul salariu

Așa a apărut pasiunea lui Sandu pentru tehnologiile informaționale, iar de aici până la crearea unui soft nou a parcurs o cale de câțiva ani, presărată cu multă răbdare și muncă. Părinții încercau să-i limiteze accesul la calculator, când observau că băiatul lucrează prea mult timp. „Nu pot spune că mă verificau sau îmi rezervau un anumit timp pentru calculator, pentru că înțelegeau că anume așa eu învăț. Însă, dacă vedeau că mă joc sau muncesc prea mult, bineînțeles că-mi făceau agenda astfel, încât să mă ocup și de altceva”, recunoaște Sandu.

Curios din fire, protagonistul nostru, la vârsta de numai 15 ani, a renunțat la vacanță și s-a angajat la o companie care crea website-uri. A lucrat acolo două veri. „Părinții mi-au susținut alegerea, înțelegând că orice experiență contribuie la dezvoltarea mea. Totuși, înainte de a mă angaja, tata s-a asigurat că voi face parte dintr-un mediu sănătos”, afirmă tânărul. surâzând.

În ciuda faptului că era copil, Sandu spune că și-a gestionat primul salariu cu multă precauție, înțelegând că banii nu se obțin atât de ușor, cum ar părea la prima vedere. „Nu vă pot spune pe ce anume am cheltuit primul salariu, dar vă asigur că am făcut-o rațional. Știam cât am muncit pentru a obține rezultate. Însă cel mai împlinit m-am simțit atunci când am reușit să contribui puțin și la bugetul familiei”, precizează el, cu mândrie modestă.

A inventat un algoritm, care analizează calitatea sunetelor în rețelele mobile

Nici vara trecută Sandu Chirița nu a stat cu mâinile în sân. A muncit pentru o companie de telecomunicații, iar problemele cu care s-a confruntat în cele trei luni l-au determinat să gândească proiectul pentru care a obținut locul II la recentul concurs din Statele Unite. „Când vorbim la telefonul mobil, auzim deseori sunete de fundal sau ni se întrerupe discuția. Din această cauză se investesc foarte mulți bani pentru îmbunătățirea acestor servicii. Eu am creat un algoritm care asigură analiza calității sunetelor în rețelele mobile și permite operatorilor mobili să depisteze problemele în sunetul care se transmite prin rețele”, ne explică tânărul.

Deși, în concursul din America, nu s-a pus accentul pe o invenție care ar salva lumea, dar pe rezolvarea unei probleme concrete cu care se confruntă o nișa de oameni, Sandu nu s-a așteptat că va duce faima R. Moldova în lume. „Pentru mine simpla participare la „Intel ISEF” a fost o realizare, nu m-am așteptat că voi ocupa vreun loc. Participanții din alte țări au susținerea universităților și a laboratoarelor performate, iar pe mine m-au îndrumat doar trei oameni… Îmi amintesc că atunci când au anunțat locurile IV și III, eu eram încă atent, după care începusem să mă joc în telefon, iar când mi-au anunțat numele, îmi părea incredibil...”, precizează premiantul.

„Tehnologiile informaționale pot fi utilizate atât spre bine, cât și spre rău”

Deși este un fan al tehnologiilor informaționale, tânărului îi place să interacționeze cu oamenii și consideră că pasiunea față de un anumit lucru nu te izolează, ci dimpotrivă îți lărgește cercul de cunoștințe. „Omul nu poate realiza lucruri mari de unul singur, el are nevoie întotdeauna de o echipă. Poți fi cel mai mare geniu, mai devreme sau mai târziu, dar oricum va trebui să interacționezi cu alți oameni”, consideră Sandu Chirița.
Întrebat cum și-a petrecut copilăria, el își amintește cu drag de acei ani și ne asigură că pasiunea pentru calculatoare nu l-a împiedicat să se joace în curtea blocului și să aibă prieteni. El este de părere că fiecare copil trebuie să înțeleagă că tehnologiile informaționale pot fi utilizate atât spre bine, cât și spre rău. Anume aceasta încearcă tânărul să le explice micuților din clasa a III-a, cărora deja le predă robotica.

În afară de aceasta, echipa ghidată de el a luat locul întâi la competiția RoboticsSIM din Mexic. „Cercul de robotică pe care-l conduc este frecventat de copii mici, care poate că, la momentul dat, sunt dependenți de telefoane și calculatoare. Însă eu încerc să le demonstrez că aceste mijloace pot fi folosite nu doar pentru jocuri și rețele sociale, dar și pentru a crea ceva nou, care ar ajuta oamenii să soluționeze o anumită problemă”, menționează tânărul profesor.

„Patria mea nu reprezintă un punct pe hartă”

Pe lângă performanțele pomenite mai sus, Sandu Chirița a reușit să obțină, în 2017, medalia de aur, iar, în 2016, medalia de argint la competiția internațională INFOMATRIX din București. A ocupat locul I, în 2017, și locul II, în 2016 , la MoldSEF. A câștigat concursul Cyber Olympics și, totodată, a creat sistemul de management al lecțiilor la liceul său. Deși succesele sale sunt remarcabile, el consideră că ar fi putut realiza mai multe. „Copil fiind, citeam știri despre semeni mei, care au obținut performanțe în anumite domenii și credeam că eu mă voi impune în fața lor.

Însă atunci când am atins majoratul, am realizat că nu am avut posibilitatea să fac mai multe”, specifică tânărul.
Elevul încă nu a decis unde își va continua studiile după absolvirea liceului, dar susține că, dacă va avea oportunități, în acest sens, peste hotarele țării, nu va ezita să le folosească. „Din păcate, nu sunt atât de patriot, cum și-ar dori unii. Patria mea nu reprezintă un punct pe hartă, ci locul unde se află familia mea. De aceea, oriunde aș pleca, mă voi întoarce în R. Moldova, pentru că aici este principala valoare pentru mine – familia”, recunoaște Sandu.


„Cei mai importanți sunt oamenii ce ne înconjoară”

Pe lângă părinți și bunici, în viața tânărului există un alt om foarte important. Este fratele său, de 14 ani, pentru care are un singur sfat: „Nu mă consider un frate exemplar, dar mi-aș dori ca el să investească în relațiile interumane. Deoarece viața e imprevizibilă, putem greși oricând, iar cei de lângă noi ne pot ajuta să depășim situațiile dificile. De aceea, performanțele și cariera sunt bune, dar cei mai importanți ne sunt oamenii ce ne înconjoară”.

Sandu Chiriță are un singur vis, pe care deocamdată nu știe cum îl va realiza. În schimb, știe că visul său ține de domeniul IT și poate deveni realitate, inclusiv în R. Moldova. „Visul meu este să am un serviciu care să mă facă mai bun și să îmbunătățească viețile oamenilor din jur”, ne atrage el atenția.

În anul 2015, la Concursul internațional de științe și inginerie „Intel ISEF”, Laurențiu Calancea și Gleb Vizitiv din R. Moldova s-au clasat pe locul III la categoria „Energy: Physical” , iar Diana Marusic și Dumitru Savva, și ei din țara noastră, s-au ales cu locul IV la „Robotics and Intelligent Machines”. La aceeași categorie, în acest an, Sandu Chirița a ocupat locul II.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)