Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 28 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 5 August 2016, ora 09:10    Din editia print

Copiii învață cum să-și aleagă o profesie

Marime Font

În perioada de admitere, mulți tineri sunt confuzi în alegerea viitoarei profesii. De multe ori se întâmplă ca decizia lor să fie luată la sugestia părinților, dar în acest caz, există riscul ca mai târziu să o regrete.  

Pornind de la această situație, o organizație pentru drepturile copiilor a desfășurat o tabără de vară despre ghidarea în carieră.
 
În timpul celor nouă zile de activități, copiii au primit sfaturi prețioase cum să aleagă o viitoare profesie, chiar dacă o vor face peste câțiva ani. Datorită unui proiect care este susținut de o organizație de femei din Norvegia, circa 30 de copii au luat cunoștință cu procesul de admitere și alte deprinderi sănătoase pentru vârsta lor.

Aliona Stepan, coordonatoare de proiecte din cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și organizatoarea taberei de vară, spune că agenda plină care a fost pregătită pentru copiii din Nisporeni le-a oferit posibilitatea să îmbine mai multe activități teoretice și practice. În timpul acestora, copiii împreună cu mentorii au avut parte de vizite la câțiva producători locali, au simulat interviuri de admitere, au întâlnit profesioniști din diverse domenii, centre de sănătate prietenoase tinerilor și alte instituții care i-ar putea interesa pe viitor.

Confuzi în alegerea viitoarei profesii

„Scopul taberei de vară a fost de a informa adolescenții despre posibilitățile pe care le au aceștia după ce absolvă gimnaziul, ce profesie să aleagă și ce acte sunt necesare pentru admitere”, spune organizatoarea. Potrivit Alionei Stepan, chiar dacă programul școlar prevede ca acest subiect să fie discutat la câteva discipline în timpul anului de învățământ, copiii sunt de multe ori confuzi ce profesie să aleagă, astfel ca aceasta să fie pe placul lor și nu după cum le dictează părinții.

Loading...


Tabăra de vară a cuprins un program adoptat individual pentru toți participanții care aveau vârsta între 6-16 ani. Din acest grup au făcut parte și copiii cu dizabilități mintale și locomotorii, copii marginalizați, din familii rome, copii ai căror părinții sunt plecați peste hotare sau din familii monoparentale.

„Copiii au nevoie de suport emoțional”

„Am avut un grup de fetițe ale căror mămici sunt plecate peste hotare. Ele aveau nevoie de încredere sau de suportul emoțional ca să le valideze cineva deciziile pe care le iau. Iar noi am putut să fim un fel de suport pentru ele”, susține coordonatoarea de proiect. Organizatorii s-au focusat și pe deprinderile de viață pe care ar trebui să le aibă un adolescent care părăsește familia și merge într-o altă comunitate să-și continue studiile, cum ar fi planificarea cheltuielilor, a timpului, a activităților, în așa fel încât să le reușească pe toate.
„Este o experiență nouă de a lucra cu copiii cu cerințe educaționale speciale. În acest caz ne-a trebuit un efort mai mare pentru a-i vedea implicați. Eu cred că ne-a reușit, dacă am avut în grup un băiețel care nu vorbea practic deloc în primele zile, ca până la sfârșitul taberei de vară să nu aibă problemă în a comunica cu oamenii din jur”, spune Aliona Stepan.

Potrivit organizatorilor, cel mai mult copiilor le-a plăcut vizitele la antreprenori. Participanții au vizitat o fabrică de confecționarea încălțămintei din Nisporeni și o fabrică de producere a biscuiților din Chișinău. „Pentru ei aceste vizite au fost o adevărată descoperire. Copiii au văzut ce înseamnă să produci anumite lucruri pe care le folosim sau consumăm zilnic. Au făcut cunoștință cu diferiți profesioniști și i-au întrebat care sunt responsabilitățile lor la locul de muncă. Unii dintre ei și-au ales viitoarele profesii, alții se mai gândesc. Este bine când oamenii dețin informații și nu mai sunt cu ochii legați. Atunci pot să-și spună și ei cuvântul că nu mi-ar plăcea să fiu medic așa cum vrea să mă vadă mama, dar vreau să fac rețete de biscuiți sau să cos o pereche de încălțăminte”, a afirmat coordonatoarea de proiect.

Adolescenții s-au interesat de funcții manageriale

Nadejda Cornețel este unul dintre antreprenorii care au fost vizitați de copii în timpul taberei. În cadrul fabricii de biscuiți pe care o conduce, Nadejda le-a prezentat copiilor activitățile și procesele care au loc la întreprindere. „Copiii au fost foarte interesați de ceea ce se întâmpla în timpul procesului de lucru la fabrică și cum se produc și se împachetează dulciurile. Am primit diferite întrebări de la ei și nu neapărat despre profesie. Copiii au fost interesați de funcțiile manageriale, vânzări sau domenii din companie. S-au interesat ce salarii primesc angajații ca să se orienteze și ei aproximativ la ce salariu poți să te aștepți în cazul în care te angajezi la o întreprindere în țara noastră”, susține producătorul.

„Am hotărât să merg la liceu, apoi la universitate”

Unii dintre copii care au participat la această tabără de vară spun că acum știu ce profesie își vor alege, iar majoritatea dintre ai au descoperit lucruri noi. Ilie de 14 ani, în timpul taberei de vară, a aflat ce este voluntariatul. „Până acum credeam că trebuie să ai 18 ani ca să îl practici și că nu oricine poate face asta”, susține adolescentul. Mădălina care are acum 13 ani spune că datorită activităților de la tabără s-a hotărât să meargă la liceu, iar apoi să urmeze studiile universitare. Un alt participant la tabără, Sergiu, era decis că vrea să studieze muzica la Chișinău, iar în timpul taberei a aflat unde poate să obțină cunoștințe în acest domeniu. „Mi-a plăcut că am lucrat împreună și că am vorbit despre ce înseamnă să fii prieten și cum să ne facem prieteni buni”, a spus adolescentul de 13 ani. O altă adolescentă, Ana, a aflat de ce este bine să faci voluntariat și de ce nu este bine să agresezi alte persoane.

Valeriu Lungu, specialist în cadrul Direcției învățământ din raionul Nisporeni a afirmat că tabăra de vară a fost un lucru binevenit pentru copiii din comunitate. „Astfel de activități ar trebui să fie organizate la nivel de guvern, pe întreaga țară, astfel toți copiii vor avea șansa să cunoască din timp ce specialitate să aleagă în viitor”, susține specialistul.

Potrivit acestuia, astfel de tabere de vară ar fi bine de continuat și la nivel de localități pe întreg teritoriul țării

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING/// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Ianuarie 2020, ora: 20:00 de Silviu Tănase

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Șahul lui Dodon, PAȘII Maiei Sandu și UNIREA

Campania electorală pentru Alegerea Președintelui R. Moldova nu va fi influențată de toată această gâlceavă din jurul candidaturilor pentru mandatul de deputat din circumscripția Hâncești. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 19:59

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:12

 Ciorbarii erau atât de importanți în cazărmile de soldați turci, încât și-n zilele noastre cuvântul este sinonim pentru „șmecher” în comunitățile musulmane din România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 13:00

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 10:06

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

AUDIERI /// Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă (Unimedia)

Deputatul Sergiu Sîrbu este cercetat într-un dosar de corupere activă.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Ianuarie 2020, ora: 08:47

opinie Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Gheorghe Erizanu: Un duel ipocrit: Pușkin & Kogălniceanu

Președintele Dodon anunță reparații de peste jumătate de milion pentru Casa-muzeu Pușkin din Chișinău. Reparația va începe în martie-aprilie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:37

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Reuters /// Hackeri din zona Turciei s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice din Grecia

Atacurile asupra unor pagini de internet ale unor instituţii de stat şi ale unor organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu se crede că sunt opera unor hackeri care acţionează în interesul guvernului turc, potrivit relatărilor agenţiei Reuters, care citează trei demnitari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 08:29

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Alarmă falsă / Pacientul din Bacău nu are coronavirus, ci gripă. Va fi externat marți

Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu, potrivit Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Ianuarie 2020, ora: 07:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 28 Ianuarie 2020, ora: 06:00

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 04:05

Va fi demis șefului SIS?

Va fi demis șefului SIS?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 01:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)