Social

Copiii orfani trebuie adoptati in Moldova

Legea trebuie sa prevada dreptul oricarui copil orfan la infiere, nu doar a celor grav bolnavi. De aceasta parere sunt mai multi expertii implicati in elaborarea noului proiect de lege privind statutul juridic al adoptiei in Republica Moldova. Acestia au declarat ca opteaza pentru stimularea adoptiilor nationale in favoarea celor internationale.

„Nici un alt stat, nici o familie straina nu va avea grija de copiii din Moldova asa cum ar fi necesar”, a spus presedintele Centrului pentru Drepturile Omului din Causeni, Ion Oboroceanu. El a subliniat necesitatea de a stabili exact responsabilitatile legate de adoptie, pornind de la maternitati si terminand cu instantele care iau decizia finala, pentru a evita situatiile in care institutiile publice isi paseaza obligatiile de la una la alta.

Avocatul parlamentar Tamara Plamadeala s-a referit la procedura dificila de adoptie si a optat pentru simplificarea acesteia, inclusiv prin reducerea numarului de acte necesar a fi prezentate de familia care vrea sa infieze un copil.

Ministrul muncii, Valentina Buliga, a spus ca intentia este ca legea care va fi adoptata sa ofere sanse mai multor copii orfani sa creasca intr-o familie adoptiva din Moldova.

Textul documentului este pregatit de Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie, cu sustinerea mai multor experti nationali si internationali. Parlamentul a votat in decembrie 2008 o lege care reglementeaza procedura adoptiei in Republica Moldova, insa documentul nu a fost promulgat de presedinte care a invocat lacune de ordin conceptual si tehnico-legislativ.

Dupa info-prim.md
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *