Cultură

Copiii satului Tghira vor tine minte cine sunt

La 1 septembrie, zeci de elevi ai gimnaziului din ?aghira, raionul Ungheni asteptau cu sufletul la gura un oaspete drag – sotia regretatului poet Grigore Vieru, Raisa, care urma sa vina pentru a participa la dezvelirea unei placi comemorative cu chipul poetului, instalata in holul gimnaziului.

In luna februarie, la doar cateva saptamani de la trecerea in nefiinta a poetului, colectivul profesoral de la gimnaziul din ?aghira a decis sa faca toate demersurile necesare pentru a i se conferi institutiei respective numele lui Grigore Vieru. „L-am avut alaturi de noi pe poet in 2007. Atat de simplu a acceptat acest barbat al neamului rugamintea de a veni la noi in ospetie, incat am ramas uimita. Si acum ii simtim spiritul”, avea sa remarce profesoara Tatiana Cigoreanu, cea care si-a dorit dintotdeauna sa-l aiba ca oaspete in scoala natala pe Grigore Vieru.

Intampinata cu paine si sare, cu flori si aplauze, sotia regretatului poet nu s-a putut abtine si a izbucnit in plans cand a vazut, pe peretii din holul gimnaziului, fotografiile ce imortalizau vizita de acum doi ani. „Aici sunt inca proaspete urmele poetului!”, a exclamat dansa.

Ceremonia de dezvelire a placii comemorative a fost simpla si modesta, dar cu o incarcatura emotionala deosebita, asa cum i-ar fi placut marelui disparut. „Sa nu uitam ca Vieru este poetul a peste 38 de milioane de romani, a celor care fac umbra pamantului in limba romana. Totodata, el este un poet universal. Iata ce simbol aveti de aici incolo ca emblema a gimnaziului dumneavoastra”, li s-a adresat celor prezenti unul dintre prietenii familiei Vieru, Florian Carlan, venit de peste ocean, din New York, si care a tinut s-o insoteasca pe Raisa Vieru la aceasta ceremonie. La randul sau, sotia poetului i-a indemnat pe copii sa nu uite ca-s romani si ca vorbesc limba romana. „Sunteti viitorul nostru. Sa aparati cu sfintenie limba noastra, limba romana, sa respectati neamul, sa va stiti radacinile, sa nu uitati niciodata cine sunteti”, a spus ea.

Lucia Bacalu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *