Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 2 Iunie 2017, ora 07:22

Copilăria prin ochii a cinci generații

Marime Font

Copilăria este vârsta în care începe a se contura personalitatea fiecărui om. Cum era această perioadă acum câteva decenii și cum este în prezent? Ce amintiri au copiii de ieri și ce cred despre copiii de azi? Ce momente le-au marcat copilăria, dar și ce regrete au adunat în timp, aflați din reportajul ce urmează.

„Copiii prezentului nu-și mai trăiesc copilăria”

Petru are 60 de ani și își amintește cu drag de copilărie, pentru că aceasta a fost perioada în care libertatea i-a fost camarad de încredere. Bărbatul spune că a fost un copil fericit, deși încă de la vârsta de 12 ani a avut o serie de responsabilități care ulterior, l-au ajutat să-și definească personalitatea. „Nu doar eu, dar toți copiii generației mele au fost liberi. E adevărat că eu am fost independent, încă de când eram mic. M-am născut la sfârșitul lunii mai. Iar pe vremea aceea femeile, nu aveau prea mult timp pentru a se reface după naștere. A venit vara și mama avea de prășit pământurile colhozului. Așa că mă lua și pe mine pe deal, mă punea într-un coș în care erau aranjate niște cearșafuri și mă lăsa undeva la umbră la începutul rândului. Abia când se întorcea pe celălalt rând, venea să vadă ce fac ca să mă hrănească. Și uite așa am crescut ferit de orice boală”, povestește bărbatul.

După ce a crescut, Petru s-a apucat de șotii, își aduce aminte cum păștea oile, cum împreună cu alți copii pleca în livezi la furat cireșe sau piersici, cum se jucau în noroi după ploaie, dar și cum a început să muncească. „Am făcut multe năzdrăvănii, sărmana mamă, câtă rușine a tras. Apoi pe la 12 ani, părinții au început a avea încredere în mine. De aceea mă trimiteau să pasc oile, iar pentru mine nu exista bucurie mai mare. Lăsam animalele pe imaș și mă scăldam toată ziua în lacul din apropiere. Pe la 14 ani, vara, alături de alți colegi de clasă, lucram în colhoz, iar elevii cei mai harnici primeau diferite foi de odihnă sau excursii. Așa am vizitat Moscova, Odesa, Sankt Petersburg, am fost la munte și la mare”, spune interlocutorul meu.


Petru recunoaște că a avut o copilărie în veșnică mișcare și că a legat prietenii durabile, dar regretă sedentarismul și veșnicul control la care sunt supuși copiii în prezent. „Am un nepoțel stabilit la Moscova. Acum are deja 14 ani, dar încă pe când avea nouă ani și venea în vacanță, stătea toată ziua la calculator. Zădarnic încercam să-l scot afară și să ne jucăm. Auzeam doar reproșuri din partea părinților săi: „vezi să nu cazi!”, „vezi să nu te murdărești”, „vezi să nu ieși în drum!”. Nu vreau să judec pe nimeni, e adevărat, acum sunt alte vremuri și copiii sunt poate mult mai deștepți decât am fost noi. Dar, din păcate, nu-și mai trăiesc copilăria”, concretizează bunicul.


„Aș da orice să mai pot găti măcar o dată pentru mama”


Silvia este o femeie de 46 de ani și la fel ca și Petru s-a născut și a crescut la țară. Femeia este mezina unei familii numeroase și a avut o copilărie plină de aventuri. Mama ei a crescut și a educat nouă copii, dar cu toate acestea nu a lipsit nicio zi de la munca colectivă. De aceea, vara când femeia era plecată la prășit, Silvia avea în grija sa o întreagă gospodărie. „Mama pleca la prășit în colhoz și mă lăsa să pasc rățuștele și bobocii. Dar eu, după ce oboseam să hoinăresc toate râpile și dealurile împreună cu ei, mă apucam de făcut clătite rusești și zahăr ars. Aveam 11 ani și nu știam proporțiile, de aceea făceam foarte mult aluat, iar după ce hrăneam toți copiii de pe uliță, oboseam să le mai prăjesc și aruncam cantitatea rămasă. Făceam acest gest, ca să nu ne certe mama că am îndrăznit să mă apropii de foc nesupravegheată. Acum, peste ani realizez cât de egoistă eram. Poate că s-ar fi bucurat mama, dacă venea după o zi de muncă și mânca niște clătite proaspete. Acum aș da orice să mai pot găti măcar o dată pentru ea”, își amintește femeia cu lacrimi în ochi.

Silvia spune că experiența copilăriei a învățat-o să le ofere copiilor săi libertatea de care au avut nevoie și să le fie o prietenă de încredere. De aceea femeia nu înțelege tendința tinerilor părinți de a-și controla copiii. „Eu am o fiică și un fecior, ambii au crescut oameni demni și nu au apucat pe cărări greșite nici în copilărie, nici în adolescență, pentru că am construit o relație de prietenie cu ei. Observ în jurul meu din ce în ce mai mulți părinți care-și privează copiii de libertatea vârstei și așa ajut să-i piardă definitiv”, spune mama.

De la vârsta de 6 ani plecam singură la Chișinău


Victoria are 30 de ani, este din raionul Strășeni și poate scrie un roman despre șotiile pe care le-a făcut în copilărie. Femeia spune că la vârsta de 6 ani ajungea singură la școala de muzică din Chișinău, iar la 10 ani călătorea la fel singură până la Tiraspol, acolo unde locuia bunica sa, pentru că mama nu avea timp s-o însoțească. „Mama mi-a dat foarte multă libertate. Până la vârsta de 15 ani am știut doar să mă joc și să-mi fac temele, nu m-a încărcat cu treburile casnice, deoarece este de părere că toate lucrurile au timpul lor. Mama nu avea timp să mă însoțească, de aceea îmi explica drumul și eu plecam singură la școala de muzică de la Chișinău și la bunica la Tiraspol. Așa am învățat să fiu independentă încă de la 6 ani, să-mi susțin părerea și să comunic cu oamenii. Acum procedez la fel cu fiica mea de 5 ani, nu o implic în activitățile casnice și o las să se joace cât mai mult afară cu semenii săi. Ne jucăm și împreună, dansăm, colorăm, o las să-și susțină punctul de vedere și să crească liberă. Ce-i drept, încă nu-i permit să plece nesupravegheată, deoarece lumea s-a schimbat, nu mai este ca acum 20 de ani”, recunoaște Victoria.

„Până la 11 ani am fost un copil fericit, după care mama a plecat peste hotare”


Mariana are 20 de ani și face parte din generația urmașilor cărora fenomenul migrației le-a afectat copilăria. Astfel, această perioadă se împarte în viziunea tinerei în două etape, înainte și după plecarea mamei în Israel. „Până la 11 ani am fost un copil fericit, după care mama a plecat la muncă peste hotare, iar eu și fratele meu am rămas în grija tatălui. Primele luni mi-a fost foarte greu, apoi între mine și tata s-a înfiripat o frumoasă prietenie. Tata mi-a oferit toată dragostea și încrederea sa, am fost un copil liber să plec unde vreau și cu cine vreau, doar dacă-l anunțam. Nu mi-a impus niciodată limite, dar m-a ajutat să mi le stabilesc singură. Am învățat împreună cu el să gătesc, să-mi împletesc cosița și chiar să mă joc. Când mama s-a reîntors după 5 ani, nu-i venea să creadă ce relație frumoasă am reușit să construim”, spune fata.

Copilăria lui Maxim, un adolescent de 13 ani, a fost mereu protejată de părinții săi. Adolescentul spune că în mare parte timpul și activitățile sale sunt monitorizate de mama și tatăl său. „Chiar și în timpul care îl petrec la calculator părinții mei se interesează ce fac, pe ce site-uri navighez. Ei spun că în aceste zile pentru un copil e foarte nesigur timpul petrecut pe internet. Pe mine nu mă deranjează că părinții văd tot ce fac eu. Am încredere în ei. Ei doar vor să aibă grijă de mine și să mă protejeze”, spune Maxim. Acesta a mai spus că verile lui, de cele mai multe ori le petrece acasă, în Chișinău. Și-ar dori mai mult să petreacă timpul la bunici, însă părinții își doresc ca toată familia să fie împreună acasă. Cât despre cele mai frumoase vacanțe, le petrece la bunicii săi. „Bunelul meu crește iepuri, păsări și chiar are câteva capre. Îmi plac animalele și de câte ori mă duc, îi ajut pe bunici în îngrijirea acestora. Mi-ar plăcea să stau mai mult cu ei, însă trebuie să urmez și școala”, spune adolescentul.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2016, erau 685,5 mii de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani, dintre care 51 la sută băieți și 49 la sută fete. Circa 64 la sută dintre aceștia locuiesc în mediul rural, iar în structura populației, ponderea copiilor a scăzut. În anul 2005, fiecare a patra persoană era copil, pe când în anul 2015, fiecare al cincilea cetățean avea acest statut.


 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:27

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:37

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent - peste 31 la sută - al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:36

JOIA MARE. Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:36

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:30

O explozie a fost auzită joi în localitatea Pugoda, aflată la 40 de kilometri de Colombo, capitala statului Sri Lanka, au informat autoritățile și rezidenții orașului, relatează Mediafax, citând site-ul agenției Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:07

Un şofer a intrat cu maşina în trecători în orașul Sunnyvale, din nordul Californiei, provocând rănirea a opt persoane, informează autoritățile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:06

Un tânăr de 34 de ani, din Straja, a fost preluat de o ambulanță în stare gravă și dus la spital în cursul nopţii, înjunghiat în piciorul stâng.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:01

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor. Tot în Joia Mare, avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:59

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

Accident grav în urmă cu puţin timp pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Cernavodă. Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat după ce a izbit o dubă şi un taxi în care se afla un client. Sunt patru răniţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:55

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

De la an la an, tradiţionalul cozonac moldovenesc pierde teren în faţa celui italian. Brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie spun că, în ultimii 14 ani, producţia de cozonac fabricat după reţeta de import a crescut cu 15 procente şi a ajuns la 23 de tone. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 APRILIE 2019. RACII SUNT AGRESIVI ÎN COMUNICARE

Horoscopul zilei de 25 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)