Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Ianuarie 2017, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Copilul din vestiar

A început și anul 2017. Parcă despre mai multe îmi vine să scriu, dar nu știam din ce să aleg. Pare deopotrivă comic și grețos behăitul antiromânesc, antieuropean și prorusesc al caprei de Dodon, ca și grohăitul geopolitic a lui Plahotniuc, doar că la început de an nu merită așa efort intelectual. Vom mai avea manifestări ale animalelor din menajeria moldovenească tot anul. Mai degrabă am fost marcat de o istorie a copilului meu, care a venit în una din zilele astea de la sala de sport extrem de supărat și revoltat.

Cică, unul din copiii vorbitori de limba rusă le-ar fi spus în vestiar că „rușii ne-au eliberat în 1940”, că „dacă nu erau rușii, eram pierduți”, iar „Dodon este cel mai bun președinte pentru noi”. Această gâlceavă asupra „memoriei istorice” a unor copii de 12-13 ani ascunde câteva lucruri curios de observat și naște mai multe întrebări. De unde la un copil crescut în alt mediu decât cel rusesc sau sovietic apare un asemenea discurs de legitimizare în raport cu ceilalți semeni? Care sunt sursele acestei educații – școala rusă pe care o frecventează? Familia din care descinde? Discuțiile pe care le are cu alți copii? Sau poate internetul? Ultimele două sunt mai puțin probabile, pentru că puștanii între ei sau pe internet caută alte lucruri. Dar n-aș dori nici să subestimez aceste două posibilități. Cu familia clar că nu putem face nimic. Ea întotdeauna a fost o lume aparte, un bazin de depozitare a unei „memorii istorice” alternative realității existente. Atât pentru noi, românii, care în perioadele țariste și sovietice am menținut vie trăirea și simțirea românească, cât și pentru vorbitorii de rusă, care după independența noastră cultivă un astfel de discurs ca a copilului din vestiar. Prin urmare, pornind de la dezbaterile copilărești dintr-o sală de sport putem deduce că cel puțin încă o generație ne așteaptă trageri de păr între Est și Vest, cu ideea că „rușii ne-au eliberat și ne-au făcut oameni”.

Asta desigur în condițiile în care școala, ca instituție centrală în modelarea culturii istorice și politice, nu-și schimbă vocația și menirea. Școala întotdeauna a condiționat și în mare parte a prefațat marile schimbări ale societăților în care s-a aflat. Modernizarea, prin care au trecut majoritatea națiunilor europene la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX, însoțită de profundele schimbări social-economice și politice, a avut în avangardă setarea unui sistem de învățământ viabil și comprehensiv, care să cuprindă segmente largi ale populației. Accesul la școală a încetat a fi un privilegiu a celor puțini și bogați, iar societățile avansate, mai ales după Primul Război Mondial, care a adus o „invazie a maselor în istorie”, au inițiat schimbări ale sistemului educațional care să reflecte necesitatea modelării unor societăți trainice și capabile de discernământ istoric, politic și civic, mai ales în condițiile votului egal și universal.

Loading...


Sistemul nostru de învățământ a cunoscut patru mari perioade de evoluție istorică, care în mare parte a modelat profilul identitar actual al R. Moldova. Loc al unor bătălii acerbe între românism și cultura imperială rusă/sovietică timp de peste două sute de ani, școala a reprezentat pilonul de rezistență a memoriilor istorice și colective divergente, care s-au conturat în acest răstimp. În absența înțelegerii acestor realități nu vom putea conștientiza de ce în cei peste douăzeci și cinci de ani de independență în şcoli se predă limba română, iar în Constituţie este stipulată ca limbă de stat „limba moldovenească”, iar copiii învăţă istoria românilor, dar în recensăminte continuăm să ne etalăm drept moldoveni, ceva distinct de români. Asta fără a mai lua în considerare reflecțiile copilului din vestiar.

Perioada dominației țariste (1812-1918) a fost una prioritară a învățământului urban, destinat în mare parte populației vorbitoare de limba rusă, care alcătuia cu predilecție populația orașelor. Atragerea populației vorbitoare de limba română a fost prin urmare un fenomen sporadic, iar acceptarea românilor în sistemul de învățământ, cât și ulterior în spațiul social, cultural sau politic, s-a făcut prin aculturație și rusificare. Românii din Basarabia au fost a doua cea mai analfabetă populație a provinciei, după țigani, doar 14 la sută dintre bărbați și 8 la sută dintre femei știind carte. Chiar dacă dintr-un anumit punct de vedere „analfabetismul a salvat românismul”, păstrând tradițiile și limba română în mediul rural, lipsa de acces la școală pentru țăranii basarabeni a condus la pierderea luptei pentru dominație și a marginalizat populația românească majoritară din provincie și la superioritatea politică, urbană și culturală a celor veniți.

Perioada administrației românești (1918-1940) a încercat inversarea acestei situații, prin eforturile de românizare ale mediului rural și atragerea populației românești la orașe. Școala a jucat un rol fundamental în „ofensiva culturală” a statului român, iar cele „patru clase la români” sunt ceea ce în mare parte a permis menținerea liniei de rezistență a limbii și culturii românești în perioada sovietică și după aceasta. Considerată a fi cea mai de succes politică românească, opera de alfabetizare a populației basarabene s-a referit nu doar la românii majoritari, dar și la celelalte naționalități conlocuitoare, pentru care interbelicul românesc a fost o sursă nu doar de românizare, dar și de europenizare, prin accesul la istoria, limbile și literatura universală.

În perioada sovietică (1940/1941-1944/1991) școala era concepută a fi mijlocul principal de acţiune pentru a combate modurile de viaţă tradiţionale, românești, considerate arierate și dăunătoare de autorităţile sovietice pentru buna desfășurare a sovietizării, pe care „lupta cu analfabetismul” nu le putea eradica decât parţial, într-o școală în întregime clădită pe principii bolșevice, în care copiii urmau să fie educaţi pentru a deveni cetăţeni sovietici, fideli URSS și partidului comunist. Spre deosebire de țarism, regimul totalitar sovietic a pretins „integritatea sufletelor și a minții”, prin urmare școala a avut rolul „alfabetizării depline și totale”, dar care a avut ca revers profunda ideologizare a copiilor, de care cu regret nu putem scăpa nici acum. În cazul românilor din Basarabia lucrurile au fost și mai grave, pentru că aceștia au fost educați ca homo moldovanus, adică antiromâni sau cel puţin refractari la tot ce e românesc, convinși de faptul că sunt altceva decât români, puţin educați, vorbitori de limbă „moldovenească” amestecată cu rusisme, predispuși spre îndoctrinare, deznaţionalizare, rusificare şi sovietizare, preferând cu uşurinţă limba rusă ca mijloc de comunicare în alte circumstanţe decât cele legate de baştina sa, pătrunși de un complex de inferioritate faţă de ruşi sau cei vorbitori de limba rusă, complex compensat prin adularea şi acceptarea formelor imperiale şi culturale de sorginte sovietică/rusă, mândri de ideea apartenenţei la marea „supraputere” sovietică sau cea rusă mai recent. Cam așa cum este capra de Dodon și alții care l-au votat.

Prin urmare, perioada independenței noastre a văzut școala confruntată cu câteva tendințe suprapuse și extrem de complicate. Pe de o parte, una din misiunile centrale ale sistemului școlar a fost demontarea habiturilor sovietice de îndoctrinare și ideologizare, pe de alta are rolul principal în revenirea noastră la reperele firești ale limbii, istoriei și culturii românești, iar toate acestea într-un context de globalizare, care a amestecat memoriile rivale și divergente, făcând coabitarea noastră dificilă. Toate acestea se întâmplă într-o epocă în care școala nu mai este instanța supremă de adevăr și dreptate, iar profesorul rămâne unica sursă credibilă și autoritate incontestabilă. Accesul nelimitat la informație, oferit de lumea virtuală a internetului, posibilitatea sporită de circulație și diversitatea posturilor de televiziune; educația (de multe ori diferențiată) din sânul familiei, care conturează deseori un discurs educațional alternativ, mai ales în sens istoric și lingvistic; influența nefastă a politicului moldovenesc, care speculează rivalitatea memoriilor istorice și educaționale, reprezintă o totalitate de factori perturbatori și provocatori pentru intențiile și misiunile școlii ca edificiu central în modelarea tinerei generații.

Menirea școlii și a pedagogului în contextul globalizării este mai provocator și mai responsabil ca niciodată din acest punct de vedere. Pentru că sub aspectul finalităților educaționale, civice și sociale, ambii actori sunt definitorii în conturarea viitoarelor repere de românizare și europenizare, iar școala nu ar trebui să se opună sau să lupte cumva împotriva efectelor globalizării, ci din contra să le condiționeze și să poată exploata beneficiile sale. Scopul principal în această bătălie pentru „minți și suflete” este dezvoltarea unei gândiri critice și analitice, deopotrivă clasică în exprimarea educației filosofice, literare, istorice sau fizice (absolut indispensabilă în condițiile atrofierii determinate de sedentarism și urbanizare), cât și postmodernistă prin formele de raportare la efectele invizibile ale globalizării. Copilul din vestiar și alții ca el trebuie să fie deschiși la minte și ancorați în ambele forme ale câmpului stilistic de formare, cum spunea Blaga. El trebuie să fie ca un Ianus cu două fețe, deopotrivă întors spre înțelegerea adecvată a spațiului în care s-a născut și locuiește, dar și spre lumea mare, spre civilizația occidentală de la care ne tragem și spre care tindem. Prin urmare, globalizarea, concurentă redutabilă și aparent devansatoare a realităților conturate de școală, urmează a fi cooptată și ajustată la nevoile și necesitățile sale, altfel școala și educația în general riscă să rămână în afara marilor procese pe care le generează, iar prin aceasta să-și compromită definitiv misiunea. Așa cum se pare că a făcut până acum.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)