Culinar.md

Coriandrul

Foarte important – însă ştiut de către puţine mămici, din păcate – este faptul că această plantă e indicată şi la începutul bolilor copilăriei (rubeolă, rujeolă, varicelă), deoarece provoacă transpiraţia, activează circulaţia sanguină şi favorizează erupţiile cutanate, ceea ce scurtează timpul vindecării. De asemenea, coriandrul ne scapă în cel mai scurt timp de gripe şi răceli. Pentru aceasta, fierbeţi timp de cinci-zece minute două linguri de coriandru proaspăt în două căni de apă şi beţi cantitatea rămasă după masa de prânz sau înainte de culcare. Efectele pozitive le veţi resimţi în cel mai scurt timp.

Dacă ar fi să vorbim despre coriandru în bucătărie, ar trebui să spunem că acesta este fratele aproape geamăn al pătrunjelului, cel puţin, la aspect. Coriandrum sativum este originar de pe actualul teritoriu al Israelului şi din regiunea mediteraneană, în prezent fiind cultivat din abundenţă şi în sudul Europei sau în unele regiuni ale Asiei. Aroma acestei plante cu calităţi de condiment e însă diferită de cea a pătrunjelului. Coriandrul se foloseşte foarte mult în bucătăria mediteraneană, dar şi în cea din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, sau în cea indiană, mexicană, latino-americană sau chiar africană.

Despre această plantă trebuie să mai ştiţi că 100 de grame de coriandru proaspăt asigură 45% din necesarul zilnic de vitamina C şi 37% din cel de vitamina A. În aceeaşi cantitate se găsesc patru grame de carbohidraţi (dintre care trei grame de fibre), două grame de proteine şi jumătate de gram de grăsimi. Atât coriandrul proaspăt, cât şi seminţele plantei de coriandru controlează nivelul de zahăr din organism, menţin colesterolul la un nivel scăzut şi au proprietăţi antimicrobiene.

Mira Tănase

Mai multe detalii despre o viata sanatoasa gasiti accesand: www.culinar.md

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *