Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:04
Abonamente

Interviu 16 Aprilie 2013, ora 05:34    Din editia print

Corina Fusu: „Sunt convinsă că femeile pot fi lidere bune, corecte, cooperante...”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

- Doamnă Corina Fusu, ce exigenţe îi cere unei femei activitatea de deputat?  

- A fi femeie deputat înseamnă să fii profesionistă în domeniul pe care l-ai profesat înainte de a veni în politică. Să ştii să-ţi asumi responsabilitatea, să însuşeşti mereu domenii noi de activitate, să ştii să comunici, să fii foarte rezistentă fizic şi emoţional. O femeie deputat poate ajunge prin muncă şi perseverenţă lider de opinie, lider în propriul partid, iar în cazurile cele mai fericite poate deveni credibilă în ochii cetăţenilor. 

- Toate acestea o costă însă mulţi nervi şi stres – cel puţin aşa se văd lucrurile de la o parte...
- Astăzi, sunt mai puţin vulnerabilă la permanentele situaţii de stres, la faptul că nu ştii exact ce agendă de lucru vei avea mâine. Faptul că am rezistat, am perseverat alături de colegii mei liberali trei campanii electorale parlamentare (aprilie 2009, iulie 2009, noiembrie 2010), un referendum (septembrie 2010), două tururi în alegerile locale din mai 2011, alegerea preşedintelui RM (martie 2012) vorbeşte despre faptul că am devenit mai puternică. Şi asta este o schimbare în bine.


- Aveţi trei feciori - ca trei flori, ar zice cântecul. Cu ce se ocupă, ce părere au despre faptul că v-aţi implicat în politică?
- Am trei feciori minunaţi, pe care i-am crescut şi educat în spiritul credinţei în Dumnezeu şi al dragostei de neam românesc. Cele mai luminoase pagini din viaţa mea sunt legate de propria-mi copilărie şi de copilăria feciorilor mei, alături de care m-am simţit împlinită şi fericită pentru reuşitele lor, neliniştită atunci când ne ciocneam de anumite probleme la grădiniţă, şcoală, universitate sau chestiuni care sunt extrem de importante la anumite vârste.

Cel mai mare, Lucian, este doctor în biologie, lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Theodor şi Leonard sunt firi artistice, scriu versuri şi muzică, deşi au studii superioare în domeniul economic şi sunt angajaţi conform acestui profil. „Din artă, în R. Moldova nu trăieşti, mamă”, au dedus ei după mai multe încercări de a face doar artă.

Acum sunt mari şi independenţi, dar inima de mamă tot la ei cu gândul mă duce în fiecare zi, în fiecare clipă. Comunicăm, vorbim zilnic, ne vedem mai rar decât am fi vrut, dar sunt copii înţelegători, acceptă cu înţelepciune activitatea mea politică şi mă roagă să fac tot posibilul să nu vină din nou comuniştii la putere.

- Ce contează mai mult în politică - spiritul conciliant al femeii sau calitatea ei de luptător?
- Pentru o femeie deputat este foarte important să fie luptătoare şi consecventă, dar totodată înţeleaptă şi conciliantă la nevoie. Echipa din care fac parte îmi oferă spaţiu suficient pentru a-mi exprima ideile, a promova proiecte de legi, în special cele ce se referă la libertatea de exprimare şi libertatea mass-media. Mă simt responsabilă în faţa colegilor mei de la Compania „Teleradio-Moldova” cu care am stat pe baricade în anii guvernării comuniste, protestând împotriva cenzurii la această instituţie, de aceea insist pe îmbunătăţirea cadrului legal din spaţiul mass-media. Am convins partenerii de Alianţă să votăm legi importante din domeniu: Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea cu privire la deetatizarea presei periodice publice, legi care au fost foarte apreciate de către instituţiile internaţionale. De doi ani încerc să conving colegii de Alianţă să ne asumăm votarea unui nou Cod al Audiovizualului, pe care l-am elaborat cu sprijinul instituţiilor europene. E greu să răzbaţi interesele de grup sau de partid ale unor deputaţi atunci când e vorba de presă, dar şi jurnaliştii noștri neglijează uneori normele deontologice. Fenomenul coruperii presei, cu mare părere de rău, şi-a făcut loc şi în spaţiul puterii a patra din R. Moldova.

- Apropo de puterea a patra, ce aţi putea spune despre femeile din presa naţională?
- Şi în domeniul mass-media, femeile sunt prezente la posturile unde se munceşte mult, iar salariile sunt mai mici. Majoritatea directorilor de instituţii media sunt bărbaţi, iar reporteri sunt doamne şi domnişoare. Nici în această breaslă nu există solidaritate feminină, pentru că jurnalistele preferă să discute, să ia interviuri de la deputaţi, lideri-bărbaţi. Pe noi, politicienele, ne invită de obicei la emisiuni de 8 Martie sau ne întreabă despre cum pregătim bucatele de Crăciun sau Paşte şi ce branduri de haine preferăm. Trebuie să ştiți că femeile gândesc foarte bine şi pe alte dimensiuni, cum ar fi cea economică, juridică, agrară sau de securitate a statului...
- Între femeile din actualul parlament câtă solidaritate există?
- Cu siguranţă, dacă am fi mai solidare, am fi mult mai eficiente. Cu părere de rău, la noi toate domeniile sunt extrem de politizate şi atunci când apar situaţii de solidarizare a femeilor deputate prevalează instrucţiunea partinică. În aşa fel nu am reuşit să creăm grupul femeilor deputate din Parlamentul R. Moldova şi nici chiar grupul femeilor deputate din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Trebuie să depăşim animozităţile existente astăzi şi să promovăm viziunile, ideile, abordările specifice femeilor. Orice proiect de lege trebuie privit şi prin ochelarii femeilor, care sunt mult mai aproape de problemele oamenilor.

- Ca preşedintă a unei organizaţii de femei, sunteţi mulţumită de gradul de implicare a femeilor în viaţa publică?
- Femeile au nevoie de sprijin, de încurajare, de apreciere a muncii lor. Din păcate, ele sunt foarte legate de responsabilităţile din familie şi uneori e complicat să împaci viaţa profesională, socială cu cea personală, familială. De mai mulți ani organizez diverse seminare, traininguri, mese rotunde, conferinţe internaţionale pentru a dezvolta abilitățile de lider ale femeilor şi a le convinge că pot reuşi. Sunt convinsă că femeile pot şi trebuie să participe la luarea deciziilor în diverse domenii, ele pot fi lidere bune, corecte, cooperante.

- O bună parte din ele muncesc în străinătate. Cum le-am putea întoarce acasă, în familiile lor?
- Doar dezvoltarea societăţii noastre, reformele, lupta cu corupţia, supremaţia legii, integrarea europeană pot întoarce cetăţenii noştri acasă. Fără locuri de muncă, fără condiţii favorabile dezvoltării businessului mic şi mijlociu, fără servicii de calitate în sănătate, fără educaţie de calitate pentru toți copiii, începând cu creşa sau grădiniţa, nici cei rămaşi acasă nu pot să o ducă bine. Cei care au trăit şi au muncit în Europa cu greu se adaptează la condiţiile din RM. Trebuie să aducem Europa la noi acasă.

- Povestiţi-ne o întâmplare de la întâlnirile cu cetăţenii, care v-a impresionat cel mai mult…
- În timpul audierilor săptămânale ale cetăţenilor, vizitelor din teritoriu am constatat că oamenii noştri sunt îngăduitori şi buni, înţelepţi şi înţelegători, dar săraci. Unele partide parazitează tocmai pe aceste calități ale cetăţenilor. Dar întâlneşti în satele noastre persoane foarte luminate şi inteligente. În 2009, o bătrână de 93 de ani mi-a povestit cum a refuzat să voteze în prezenţa celor care au venit cu urna mobilă de vot la ea. A zis că votul e secret şi a plecat cu buletinul de vot în altă cameră. Eu cred în bunul-simţ al cetăţenilor noştri.

- Ce personalităţi marcante vă inspiră în momentele mai dificile, dacă aveţi asemenea momente?
- Toată lumea are momente de oboseală, de incertitudine, de frică, de singurătate. Deputaţii, la fel, sunt frământaţi de îndoieli, cântăresc dacă fac bine sau nu. Mă inspiră femeile de succes. Avem un proiect cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare care presupune întâlniri lunare cu doamne de succes din Europa. Din discuţiile purtate cu ele înveţi multe lucruri practice, inclusiv cum să coabitezi în lumea politicului masculinizat. Modele pentru mine sunt femeile puternice care ştiu să-şi impună punctul de vedere, să-şi apere zona de libertate, să-i ajute pe cei din jur... Din lumea politicului acestea sunt Margaret Thatcher, Hillary Clinton sau Tarja Halonen.

- Dacă nu intervin nori negri şi parlamentul îşi va continua mandatul, ce idei îşi aşteaptă rândul în agenda dvs. de deputat?
- Vreau să conving partenerii de Alianţă să dezbatem şi să adoptăm un nou Cod al Audiovizualului, să îmbunătăţim cadrul legal în ceea ce priveşte combaterea violenţei în familie, să îmbunătăţim calitatea serviciilor oferite de stat mamelor, calitatea educaţiei în grădiniţe, şcoli, licee, să ne gândim şi la sprijinul culturii din partea statului. Preşedinta Finlandei, Tarja Halonen, a reuşit să ridice bunăstarea finlandezilor la un nivel foarte înalt pe plan mondial prin politici de stat orientate spre educaţie, cultură şi promovarea femeilor.

- Cum vedeţi R. Moldova peste cinci ani? Vor fi femeile noastre mai mulţumite de viaţă?
- Sunt optimistă. Cred că peste cinci ani vom fi cu un pas mai aproape de fraţii noștri din Europa, iar femeile vor fi primele care vor simţi beneficiile unei democraţii mai stabile.

Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Odată cu venirea toamnei și a vântului, pielea și mai ales buzele se usucă mai mult și mai des. Schimbările de temperatură, încălzirea contribuie, precum și anumite alimente, precum ananasul, papaya sau portocalele, contribuie și ele.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Noiembrie 2018, ora: 00:01

Creierul este un organ complex, care coordonează toate funcțiile importante ale organismului. Este foarte important să îl menții sănătos. Află care sunt greșelile zilnice care îți afectează creierul.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)