Spectacole

Crăciunul european: metropole cu scenarii de poveste

Copenhaga, „oraşul Sirenei”, sărbătoreşte Crăciunul mai ales în Grădinile „Tivoli”. Opt kilometri de lumini, un mare brad, lacul transformat într-o pistă de patinaj, nenumărate căsuţe cu cadouri, cu statuete şi tot felul de jucării, dar şi cu „krapfen” cu mere, prăjituri umplute cu marţipan, fructe confiate, servite cu grape, vin fiert parfumat cu scorţişoară. Sutele de jocuri mecanice, elfii domestici, tipici tradiţiei daneze, se alătură „Nissekobing” (scenete cu păpuşi), una dintre atracţiile principale în parcul de iarnă. Seara vă puteţi amuza la „Crazy Christmas Cabaret”. Dacă vă opriţi în acest oraş, vizitaţi o rară serie de 70 de sculpturi de Degas, expuse de Carl Jacobsen, fiul fondatorului berii „Carlsberg”, într-un muzeu ce-şi deschide porţile, intitulat „Carlsberg Glyptotek”. Muzeul e constituit din 10.000 de piese, într-un elegant şi eclectic edificiu, creat de arhitectul Jens Wilhelm Dahlerup.

La Praga, Crăciunul e concentrat pe două istorice pieţe ale oraşului: Venceslao care, în 31 decembrie, este scena unor impresionante festivităţi cu muzică, baluri şi focuri de artificii, şi medievala piaţă a Oraşului Vechi, în care au loc nenumărate concerte. În jurul giganticului brad se află standuri în aer liber cu jucării din lemn, bijuterii făcute de mână, cristale de Boemia, clasicele marionete cehe, cu alchimişti, şi multe dulciuri, precum cornuri cu ghimbir şi cu miere. Mâncărurile te invită în atmosfera de iarnă cu crap fript şi servit cu salată rusească, care e felul principal de Crăciun. Se zice că, dacă îţi pui un solz într-o geantă, vei avea bani tot anul. Pe străzi vezi plimbându-se braţ la braţ îngerul şi diavolul, care împart copiilor dulciuri şi fructe.

În fiecare an, la Paris se ridică în faţa Primăriei un cort în care sunt prezentate, în cadrul unui mic spectacol, iesle artizanale. Vitrinele sunt împodobite cu ghirlande, coroniţe şi lumânări electrice. Pieţele publice găzduiesc festivităţi în aer liber şi târguri de iarnă, numite „Marchés de Noël”. Champs-Elysées este luminat a giorno. Tradiţionalele pieţe de Crăciun sunt deschise în Montparnasse, în Grădinile Trocadero, în Piaţa Saint-Germain, cât şi lângă Biserica Sacré-Coeur sau „Musée de la Vie Romantique”, până la „Espace Dali”. Colina Montmartre, splendid luminată, etalează pânzele pictorilor, desenatorilor şi caricaturiştilor. Nu lipsesc nenumărate piste de patinaj în faţa Primăriei, în Piaţa Raoul Dautry, la Trocadero, la picioarele Palatului Chaillot. La Théâtre de Champs-Elysées, nu pierdeţi, în premieră, „Eonnagata”, spectacol realizat şi interpretat de celebra Sylvie Guillem, în coregrafia britanicului Russell Maliphant, regizat de celebrul canadian Robert Lepage. Costumele poartă marca lui Alexander McQueen. Reprezentaţia povesteşte istoria Cavalerului Eon, Charles de Beaumont, scriitorul, diplomatul, omul de arme şi membru al Societăţii Secrete a Regelui… O oprire în lumea basmelor e obligatorie la Disneyland.

La Strasbourg, regiunea Alsacia, graţie tradiţiei teutonice, există cel mai vechi târg francez de Crăciun. Între case cu garduri de nuiele (care în timpurile vechi găzduiau morari, vânători şi pescari), pe canalele din cartierul „La Petite France”, de 440 de ani, Crăciunul îşi etalează magia luminilor în sunetul corurilor. În imensa piaţă din jurul Catedralei „Notre Dame”, în preajma magazinelor cu suvenire, artizanii oferă produse tipice: covrigi, gogoşi calde, vin fiert, ceşti de ceai tipice, decorate cu scene de Crăciun, dar şi mascota oraşului, o barză albă. La „Opera du Rhin”, de văzut „Frumoasa Elena” de Offenbach, pusă în scenă de Mariame Clement.

Un înger de aur deasupra Nürnbergului a deschis „Piaţa Copilului Iisus” de la „Christkindlesmarkt”, una din cele mai cunoscute din Europa. Peste două milioane de vizitatori vin aici în perioada sărbătorilor de iarnă. Mai mult de 200 de măsuţe în aer liber, încărcate cu jucării, dulciuri şi obiecte de artizanat, sunt montate în Piaţa „Hauptmark” din centrul istoric al oraşului, unde puteţi mânca tipicul „wurstel” pe grătar, însoţit de o băutură tare sau vin fiert, sau alune, migdale îmbrăcate în ciocolată, gogoşi cu ghimbir. În „Kinderweihnachten” copiii aşteaptă renii şi pe Moş Crăciun, fie în roata panoramică, într-o locomotivă cu aburi sau chiar în Casa lui Moş Crăciun, în care trimit câte un bileţel exprimându-şi dorinţele.

Viena se transformă într-o gigantică scenă în sărbătoarea de „Silvesterpfad”. Piaţa de Crăciun de la Viena are o tradiţie veche de şapte secole. În ultimii 35 de ani, „Christkindlmarkt” a găsit un loc special în centrul oraşului, în Piaţa Primăriei, în mijlocul parcului, unde se află şi o imensă pistă de patinaj. Mai mult de trei milioane de vizitatori se învârt în această perioadă în jurul celor peste 180 de standuri care oferă de la lumânări din ceară de Alpi, împodobite cu flori şi cu ramuri de brad, la jucării din lemn, de la căciuli, fulare, mănuşi croşetate din lână la pălării futuriste şi ornamente din sticlă, dar şi altele mai elegante cu cristale Swarovski. Pentru a vă consola de absenţa lui Moş Crăciun, înlocuit de o tânără cu bucle blonde, gustaţi un crenvurst ori bratvurst cald, însoţit neapărat de „weihnachtspunsch” (combinaţie, obligatoriu fierbinte, de vin roşu, brandy, grapa, îndulcit cu suc de fructe). La Viena nu pierdeţi „Balul Imperial”, care se ţine la 31 decembrie în sălile Palatului Hofburg şi care e deschis de debutanţii Şcolii de Dans „Elmaier”, pe notele „Dunării albastre”. În acest an, „Concertul de Anul Nou” de la mitica „Wiener Philharmoniker” este dirijat de Franz Welser-Möst, în eleganta sală de la „Musikverein”.

Bruxelles, capitala ciocolatei, din 26 noiembrie până în 2 ianuarie bate în ritmul Crăciunului, graţie Festivalului „Plaisirs d’Hiver”. În frumoasa Piaţă „Sainte Catherine” se luminează castelele din lemn ale celor 240 de artizani proveniţi din toată lumea, care creează un caleidoscop al tradiţiilor. În fiecare an există un oaspete de onoare. La ediţiile trecute au fost Provence, Quebec, Tallinn, Laponia, iar de această dată a venit rândul Mongoliei. În acest amestec de culturi, cea belgiană vine onorată cu colaci îmbrăcaţi în zahăr şi ornaţi cu bomboane, cu plăcinte, ciocolată caldă şi bere. Şi după shopping? O frumoasă plimbare prin oraş sau în Parcul de distracţii, unde tronează o roată panoramică, îmbrăcată şi ea, acum, în lumini colorate şi, de ce nu, un vals pe pista de patinaj. La Palais des Beaux-Arts, vizitaţi o expoziţie enigmatică a lui Cranach cuprinzând „Venerele” sale post gotice…

Şi pentru că în Belgia ciocolata e o artă, în inima Bruxellesului, în istorica piaţă Grande Place, te întâmpină „La Maison des Maîtres Chocolatiers Belges”, unde se pot achiziţiona creaţiile maeştrilor ciocolatieri din Walonia şi Flandra. Nu departe de Grande Place te îmbie parfumul unei ciocolate fierbinţi la „Planete Chocolat”, un adevărat muzeu în domeniu, în care poţi întâlni toate varietăţile de ciocolată în combinaţie cu fructe exotice ş. a…

Magdalena Popa Buluc, „Cotidianul”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *