Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Editorial 21 Octombrie 2017, ora 08:12    Din editia print

Marime Font

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

Însă stau oare la fel lucrurile când vorbim despre păstori? Despre cei care îi învață pe cei din biserici cuvântul Domnului? E drept că mulți dintre apostoli erau oameni simpli, dar învățătura primită în Duhul Sfânt nu poate fi egalată decât de sfinți. În rest, vorbim de cu totul altceva: de o inconștiență ce le va fi imputată învățătorilor falși.

De ce spun aceste lucruri? Pentru că trăim împărțiți între două mitropolii, ambele ortodoxe. Situație ce de obicei o vedem în diasporă, nu în țări ortodoxe. Însă fiți foarte atenți cum se reacționează la această situație. Nu o dată am participat la evenimente culturale, unde i-am văzut alături pe preoții ambelor mitropolii. Fiindcă un preot care merge la un eveniment cultural e un preot cultivat. Iar un preot cultivat și-a făcut treaba în facultate și știe foarte bine că un ortodox dintr-o altă mitropolie e tot un ortodox și e tot parte din „una, sfântă, sobornicească și apostolească biserică”.
Ce se întâmplă însă prin satele Moldovei? Nici nu vă imaginați. Știu cazuri de preoți îndepărtați de la nunți, fiindcă făceau parte din Mitropolia Basarabiei. Ba mai mult, știu situații în care criticile la adresa preotului Mitropoliei Basarabiei au fost aduse de „colegii” din Mitropolia Moldovei chiar în parohia celui dintâi. Motivul pare unul halucinant: sunt eretici, schismatici și tot ce mai poate trece prin mintea unui preot habotnic și fără suficientă cunoaștere a dogmaticii.În timp ce la Chișinău îi vedem alături – cum s-a întâmplat la comemorarea Mitropolitului Gurie Grosu, unde reprezentanții ambelor mitropolii s-au rugat împreună, la sat umblă cu dezbinare printre credincioși, sucind mințile unor creștini care și așa sunt slăbiți de zeci de ani de ateism și care nu se pot orienta singuri, luând de bun tot ce le zice popa.

N-ar strica să amintesc aici și de vizita pe care Patriarhul rus, Chiril, a anunțat că o va face în România pentru aniversarea a 10 ani de păstorire ai Patriarhului Daniel. Deci de la vlădică la preoții cu carte toate merg strună. Mai jos, lucrurile sunt atât de încâlcite încât oamenii simpli vor ajunge să se ducă la neoprotestanți, ca să sfârșească o dată cu tot bâlciul ăsta stârnit de păstorii lor.

Aceste situații mă întristează în mod deosebit, fiindcă spun ceva despre slaba pregătire a unor preoți.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md