Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:10
Abonamente

Editorial 30 Ianuarie 2018, ora 08:10    Din editia print

Marime Font

Credința și minunile (I)

Am văzut zilele trecute un interviu la televizor în care preotul vorbea despre puterea credinței în raport cu bolile. 

 
 
 

El afirma că cel care are credință puternică se vindecă de boli, vorbind în acest context și de băile în apă rece pe care unii oameni le fac de Bobotează. 

Sigur că o baie în apă sfințită nu are de ce să dăuneze. Întrebarea însă poate fi pusă altfel: încape mai multă sfințenie, mai mult har al Duhului Sfânt într-o cană de agheasmă decât într-o picătură? E un metru cub de agheasmă mai vindecător decât un pahar? Dacă da, atunci întrebarea merge mai departe la euharistie: e în potir mai mult Hristos decât în linguriță? Nu. Hristos se dă deplin fiecărui om care se împărtășește. Ceea ce înseamnă că și în agheasmă sfințenia e deplină, fie ea o picătură, fie o găleată.Să nu fiu înțeleasă greșit, nu sunt împotriva băilor prin lacuri, râuri, mări, pe care unii oameni le fac de Bobotează. Fiecare tradiție își are locul său atâta vreme cât oamenii încă o săvârșesc. Dar aici e altă discuție, e extrem de ciudat ca o persoană publică să invite televiziunile sau să își facă poze la baia de Bobotează. Parcă totuși nu e vorba de un concediu la mare.

În acord cu cei care au curajul să facă astfel de băi, cred și eu că e bine. Chiar și asiaticii, care s-au priceput extrem de bine să citească natura, vorbeau de apa nouă, de puterile ei în anumite perioade.

Sigur, agheasma e cu totul altceva, iar Duhul Sfânt nu are nevoie de calendar ca să sfințească apele, dar trebuie să înțelegem că de vreme ce Dumnezeu a creat această lume, e firesc ca toate să se așeze în bună orânduire cu legile nescrise pe care El le-a pus în creație.

De aceea sărbătorim Crăciunul iarna, când ziua începe să crească, Învierea – primăvara, când natura explodează de viață nouă, Rusaliile – vara, când deja grâul e copt și desăvârșit. De aceea o stea a apărut la Nașterea Domnului, pentru că toate sunt în armonie.

Faptul că obiceiurile par să se întâlnească și în alte religii, nu contrazic creștinismul, ci îl susțin, fiindcă văd în creație ceea ce a rânduit Dumnezeu. Agheasma nu are putere fiindcă apa nouă, cum spun asiaticii, e vindecătoare, ci fiindcă Duhul Sfânt a sfințit-o. Însă a sfințit-o atunci când, după legea naturii, e momentul cel mai potrivit. Crăciunul nu e o altă formă luată de Saturnaliile romane, cum consideră azi câte unii, ci Saturnaliile erau o presimțire, o anticipare, că ceva se încheie și altceva începe.

Cu Nașterea Domnului s-a încheiat o lume și a început o împărăție – trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Dar despre Saturnalii și Crăciun voi vorbi mai pe larg în alt articol.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md