Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 14 Februarie 2018, ora 08:56    Din editia print

Marime Font

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

 
 
 

Tuturor le este foarte frică de boli. Cine se bucură de boala trupească? Nimeni. Cine se bucură de durere? Nimeni. Dar ca să ajungem să credem că prin credința adevărată orice boală trupească fuge de noi, măcar pentru faptul că ne îmbăiem de Bobotează, e deja altă poveste, una care, în loc să ne întărească credința, ne-o face bucăți.

Ce va face omul credincios, care vede că boala se agravează în ciuda rugăciunilor, în ciuda maslurilor, în ciuda aghesmei? Pentru că dacă preoții propovăduiesc vindecare trupească, credința devine un fapt trupesc, nu unul spiritual. Iar omul care se roagă pentru însănătoșire, cu convingerea că e o urmare firească a credinței sau a îmbăierii, va ajunge să se întrebe dacă este un Dumnezeu, care să răspundă la rugămințile lui.Uităm cel mai adesea că Sfântul Apostol Pavel și-a dus boala în suferință și durere, a cerut de la Dumnezeu de trei ori să fie vindecat și nu a fost. A considerat că, dacă Dumnezeu nu l-a vindecat, a făcut-o pentru sănătatea lui duhovnicească, boala devenind o piedică împotriva mândriei.

Noi suntem foarte departe de credința lui Pavel. Și totuși le vorbim credincioșilor de minunile vindecărilor. Un motiv pentru care Sfântul Nectarie din Eghina a devenit mai cunoscut decât sfinții mucenici, care nu doar că nu au primit vindecare, ci au fost schingiuiți și omorâți pentru credința lor. Sau să ne amintim de boala de stomac a Sfântului Ioan Gură de Aur, care s-a mutat la cele veșnice la vârsta de (doar) 49 de ani.

Această realitate nu înseamnă că trebuie să deznădăjduim de vindecarea noastră și a celor pe care îi iubim. Suntem datori să ne rugăm pentru sănătatea tuturor. Dar să nu uităm esențialul: vindecarea, care durează o veșnicie și care mântuiește, nu e a trupului, ci a sufletului. De aceea trebuie să cerem de la Dumnezeu exact ceea ce cerem în rugăciunea Tatăl Nostru: facă-se voia Ta! Nu voia noastră, care nu pricepe planul Tău cu noi.

Să cerem doar cele pentru mântuire, fiindcă pe acelea le primim când avem credință. Sănătatea duhovnicească ne este accesibilă prin lucrarea virtuților și rugăciune, prin părtășia la cele sfinte, de la Sfânta euharistie la agheasma cea mare. Dar să nu cădem în capcana de a confunda voia proprie cu voia lui Dumnezeu.

Să nu uităm că viața de aici e doar un drum, lung sau scurt, greu sau ușor, care are ca scop: mântuirea noastră. Cunoașterea lui Dumnezeu, răspunsul la iubirea Lui, practicarea virtuților ne dau sănătatea mult dorită. Dar nu una, cum spuneam, pentru următorii 30 de ani, ci una pentru veșnicie, pentru rai.
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul