Economie

Creditele continuă să se ieftinească

Creditele noi acordate de bănci în monedă națională continuă să se ieftinească, în luna mai rata medie ponderată a dobînzii a scăzut cu 0.22 puncte procentuale comparativ cu luna aprilie. În volumul creditelor noi acordate, diferența între ratele dobînzii la creditele în lei și cele în valută s-a diminuat de circa două ori. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează, apreciază experții.

Potrivit datelor BNM, creditele acordate pe termene de la 2 pînă la 5 ani au fost cele mai atractive și s-a ridicat la o pondere de 43.93 la sută din volumul total al creditelor în monedă naţională. Dobînda la împrumuturile pe termen de la 2 la 5 ani a coborît, după o perioadă lungă, sub 10 la sută, la o rată medie de 9.99 la sută.

Persoanelor juridice le-a revenit o pondere majoră de 62.23 la sută din volumul total al creditelor noi acordate în moneda naţională, cu o rată medie de 10.68 la sută. În același timp, persoanele fizice au contractat credite în moneda națională la o rată medie de 9.97 la sută.

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în valută a constituit, în luna mai, 5.10 la sută, fiind cu 1.13 puncte procentuale inferioară celei din perioada similară a anului precedent. Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 2 pînă la 5 ani (46.34 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobînzii de 5.32 la sută.

În luna mai, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în moneda naţională a fost de 5.31 la sută, în scădere cu 7.17 puncte procentuale faţă de mai 2016. Marja bancară (diferența între dobînda la credite și depozite) la operaţiunile în moneda naţională a constituit 5.10 puncte procentuale, micșorîndu-se cu 0.18 puncte procentuale faţă de luna precedentă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *