Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:51
Abonamente

Finanţe 6 Martie 2015, ora 07:14    Din editia print

Creditele imobiliare pentru tinerele familii devin inaccesibile

Marime Font

Piața imobiliară din Republica Moldova dispune de o varietate de apartamente. În ultimii ani s-au făcut investiții majore în acest sector, doar că nu toți locuitorii capitalei își permit să procure un apartament din cauza veniturilor modeste.

Atunci când nu au sume necesare în cont, și nici o locuință, cetățenii se gândesc să apeleze la un credit bancar pe termeni de 10 sau 20 de ani. De obicei, tinerele familii ajung în situația că trebuie să facă rost de bani pentru cumpărarea unei locuințe. În timp ce băncile se întrec în oferte pentru creditele imobiliare, puţini dintre potenţialii clienţi ajung să semneze contractele de împrumut. De cele mai multe ori, doritorii de a cumpăra o locuinţă cu bani de la bancă renunţă, pentru că nu au salariul potrivit, iar dobânda este mult prea mare.

În anul 2014 s-a observat o scădere a numărului de apartamente date în folosință. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul apartamentelor date în exploatare în ianuarie-martie 2014 s-a micşorat cu peste 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă în 2013, iar în mun. Chișinău – cu 27%. Economiştii susţin că principalul motiv al stagnării pieţei sunt preţurile mari la imobile. În același timp, băncile oferă credite pentru doritorii de a procura imobile prin sistemul de creditare. Dar ofertele de pe piața locală sunt prea usturătoare pentru cetățenii de rând. Potrivit unui top al Agenţiei Imobiliare Penny Lane Realty, Republica Moldova se numără printre ţările cu cele mai scumpe credite ipotecare, plasându-se pe locul 50 din 60 de ţări.

Creditele accesibile măresc numărul cumpărătorilor

Adrian Balmuș, directorul financiar al unei companii de construcții din capitală, a declarat că „datorită creditelor accesibile pe care le oferă băncile în ultimul timp, în medie 10% dintre clienții noștri au procurat apartamente prin sistemul de creditare în 2014”. Dar deprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă are efecte din ce în ce mai nefaste asupra capacității de plată a populației și asupra întregii economii naționale. „Creșterea valutelor internaționale va reduce din dorința clienților de a cumpăra imobile. Acum așteptăm stabilizarea cursului monedei naționale și să vedem care va fi reacția cumpărătorilor”, a adăugat acesta.

„Creditele luate în valută sunt dificile”

În 2012, Natalia T. a luat un credit în valută străină pentru procurarea unui apartament în Durlești. „Am luat credit pentru că eram însărcinată cu al doilea copil și ne trebuia un apartament. Pentru că nu dispuneam de toată suma, am decis să luăm un credit”, a spus tânăra. Pentru procurarea unui apartament cu două camere, ea a luat un împrumut de 20 mii de dolari pentru o perioadă de 10 ani. La un moment dat însă dolarul a început să se întărească față de moneda națională și tânăra familie era nevoită să plătească mai mult către bancă. „Până la urmă, noi am achitat la bancă tot restul creditului și am scăpat de datorie, pentru că devenise prea dificil”, a spus Natalia. „Noroc de părinții care ne-au ajutat, căci altfel nu reușeam”, Natalia este una dintre norocoase în care venitul mediu în familie este de circa 14 mii de lei. În așa fel, ea a reușit să procure un apartament printr-un credit și să îl achite înainte de termen.

Câştigul salarial mediu în anul 2014 a constituit 4172,0 lei

Desigur, nu toți tinerii din țară au parte de un salariu bun, cu care și-ar permite să își procure un apartament în credit. Mihaela Canțer se numără printre tinerele mămici care își dorește să aibă propria locuință. Acum ea trăiește cu soțul și copilul în chirie, pentru care achită o sumă de 150 euro lunar. După calculele lor, acești bani ar putea fi plătiți pentru un credit, chiar dacă ar fi pe o perioadă mai lungă de timp. „Ne-am gândit să luăm un credit pentru procurarea unui apartament. Banii oricum se duc în vânt. Având un credit mobiliar, îi vom investi, cel puțin, în propria casă”, a spus tânăra. Au căutat la bănci o ofertă convenabilă pentru credit și erau siguri că au găsit-o. Dar în ultimele luni, devalorizarea monedei naționale și valul de scumpiri i-a pus pe gânduri. „Deocamdată nu suntem deciși de pasul care urmează să îl facem. Nu e nimic stabil atât cu euro, cât și cu leul”, a adăugat aceasta. Venitul mediu în familia Mihaelei este salariul soțului în valoare de 4000 de lei.


Experții economici susțin că viitorul nu sună deloc bine pentru facilitarea accesului la creditare, în special la creditele imobiliare, care în ultimii 2 ani au înregistrat creșteri solide după volumul creditelor noi acordate.

„Presiunea creditelor va deveni insuportabilă”

În ultimul timp, majoritatea băncilor și-au creat produse de credite ipotecare prin care rata dobânzii este legată de rata de bază. Ținând cont că în ultimele două luni rata de bază a crescut succesiv cu un total de 10 puncte procentuale, situația este realmente dramatică în special pentru cei care au contractat deja credite și se vor trezi în situația de a fi nevoiți să achite rate lunare mult mai mari. „Ținând cont și de valul de scumpiri care are loc, este clar că pentru multe familii presiunea creditelor va deveni insuportabilă. În situația de acum, cred că foarte multe persoane au renunțat pentru moment la contractarea unui credit pentru imobil în așteptarea poate a unor vremuri mai bune” a adăugat expertul Stas Madan.

Experții pieței imobiliare susțin că, în anul ce urmează, se prognozează o creștere a prețurilor la imobile, în funcție de situația economică. „Criza de pe piața financiară și devalorizarea continuă a leului față de euro și dolar va duce la majorarea prețului la imobil. Dacă în euro, prețul la apartamente va scădea cu circa 10 la sută, atunci în lei costul imobilului va crește cu 5%, din cauza devalorizării accentuate a monedei naționale față de principalele valute de referință în ultimele luni”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc.

Ratele creditelor ipotecare în țările dezvoltate sunt mult mai mici decât în statele în curs de dezvoltare. În anul 2014, rata medie pentru creditele ipotecare din Marea Britanie era de 2.50%, iar în Statele Unite ale Americii aceasta a ajuns până la 4%. În România rata medie a creditelor ipotecare a fost de 9.36%, în Ungaria de 8.00%, iar în Cehia de 2.95%.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 20:51

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

Moldova: reținere față de o inițiativă a Rusiei în Transnistria

 Autoritățile de la Chișinău sunt de părere că orice tentantivă de retragere sau distrugere a stocului de muniție păzit de Rusia în regiunea separatistă transnistreană trebuie făcute sub monitorizare internațională, nu doar a Rusiei, se arată într-o analiză Balkan...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:45

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon are interese personale și politice pentru a transmite aeroportul internațional Chișinău unui investitor rus, cel mai probabil din cercul său de interese, scrie cunoscuta publicație europeană eureporter. Astfel, Dodon își va achita...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 17:40

Liderul PPDA Andrei Năstase este un trișor, se preface că muncește și va fi taxat de electoratul din Capitală, la alegerile din 20 octombrie. De această părere este deputatul PSRM Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său, în care comentează rezultatele ultimelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:08 de Dorin Dusciac

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Encore une fois... UNIRE, UNIONIȘTI!

Am auzit nu demult un intelectual de la Chișinău, care se arăta foarte entuziasmat în cadrul unui interviu televizat de creșterea numărului tinerilor unioniști. Aceasta ne-ar da de înțeles, în opinia dânsului, că Unirea este tot mai aproape. Deși am un respect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 15:06

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

Porțiunea de pe promenada Senei de lângă Turnul Eiffel din Paris va primi numele Reginei Maria

O porțiune de pe promenada pariziană a Senei (din Quai Branly) va purta, începând de marți, numele Reginei Maria, potrivit unui anunț, pe Facebook, al ambasadei României în Franța.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 14:39

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Calea Ferată din Republica Moldova va fi separată în trei companii

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) va fi reorganizată. CFM va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 13:07

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Unul dintre ”turiștii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

Radio Liberty și echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofițer GRU Sergei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:45

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Ion Ceban spune că Chișinăul trebuie sa fie orașul familiilor fericite

Karl Schmidt este un model de primar eficient pentru candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Ion Ceban. Acesta a depus flori la placa memorială a legendarului edil, care, în opinia lui Ceban, a lăsat cea mai mare frumoasă urmă în istoria Chișinăului. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Octombrie 2019, ora: 11:23

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM

Alexandru Argint: Campania antialcoolică din 1985-1987 şi efectele sale pentru RSSM Din editia print

13 la sută din moldoveni beau în fiecare zi

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 11:22

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

De la Roșca la Năstase. Declarațiile consilierei parlamentare a PPDA: „România este țara cu cele mai multe fraude din UE privind fondurile europene”

 Consiliera fracțiunii PPDA în Parlament, Angela Arama, susține că moldovenii ar trebui să înceteze să ceară „unire cu frații români” și să cânte „noi suntem români”, pentru că România ar fi „țara cu cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:57

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Rise Project: Adevărul despre Dan Barna. Șeful USR, partidul care a inițiat campania „FărăPenali”, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că ”șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:54

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Andrei Năstase despre candidații pentru primăria Chișinăului – „niște bufoni”

Liderul PPDA Andrei Năstase își insultă contracandidații săi din cursa pentru primăria Chișinău și refuză să participe la dezbaterile televizate. Portalul politics.md scrie că Năstase arată încă o dată că este un individ dezechilibrat și plin de complexe. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:26

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China recurg la gesturi extreme pentru a se asigura că nu vor naşte fete

Femeile din China încalcă legea atunci când vor să afle sexul viitorului lor copil. Guvernul de la Beijing a interzis astfel de analize, însă ele se pot face în Hong Kong. Au apărut și rețele de cărăuși, care duc în regiunea autonomă fiole cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:17

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație Sci-fi, filme de Oscar, povești care au făcut înconjurul lumii și animatori de elită. Maratonul de proiecții speciale, petreceri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:16

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

Minister pentru relația cu R. Moldova, precondiția PMP pentru votul acordat noului Guvern al României

 Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, în contextul căderii guvernului Dăncilă, că este necesară înființarea unui minister special pentru relația cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:14

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Un nou accident GRAV. O fată de 13 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

O copilă de 13 ani a decedat, iar alți trei tineri au fost internați în Secția de reanimare, în urma unui grav accident produs ieri-seară, în jurul orei 21.30, în satul Blândești, comuna Sculeni din raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:13

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis din Japonia a crescut considerabil. Cel puțin 70 de persoane au murit

Bilanțul taifunului Hagibis care a lovit Japonia și a provocat inundații și alunecări de teren a ajuns la 70 de morți, potrivit unei noi statistici prezentate marți de către televiziunea publică niponă, NHK, informează Le Figaro. Potrivit informațiilor prezentate de televiziunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:12

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Sportivii din Moldova optează pentru Ion Ceban: El a susținut întotdeauna dezvoltarea sportului

Candidatul la funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, are sprijinul mai multor sportivi cu renume din Republica Moldova. Aceștia speră că Ceban, ca un adevărat profesionist, va face ordine în Chișinău și va construi și amenaja terenuri și arene sportive.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:11

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

OPINIE /// Râul Bîc e un closet

O promenadă pe malul râului Sena din Paris e reconfortantă. Iar o plimbare pe malul râului Bîc (Bâc) din Chişinău e în stare să te îngrozească. M-am dus deunăzi să văd Bîcul din preajma podului de la Circ, iar ceea ce am văzut m-a băgat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

România, primul loc la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019

Între 9 și 11 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc cea de-a șasea ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC 2019). Evenimentul, susținut la nivel european de ENISA (European Union Agency for Cyberecurity), a fost organizat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:10

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marşul împotriva capitulării, o acţiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei faţă de decizia noii conduceri a ţării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora: 10:07

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

FLASH /// Procurorii PCCOCS au trimis în judecată trei pretinși polițiști, care au cerut 40.000 lei de la un chișinăuian

Marți, 15 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați, care au pretins că ar fi polițiști și au cerut, prin șantaj, suma de 40.000 lei de la un locuitor din Chișinău, la care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)