Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

Finanţe 6 Martie 2015, ora 07:14    Din editia print

Creditele imobiliare pentru tinerele familii devin inaccesibile

Marime Font

Piața imobiliară din Republica Moldova dispune de o varietate de apartamente. În ultimii ani s-au făcut investiții majore în acest sector, doar că nu toți locuitorii capitalei își permit să procure un apartament din cauza veniturilor modeste.

Atunci când nu au sume necesare în cont, și nici o locuință, cetățenii se gândesc să apeleze la un credit bancar pe termeni de 10 sau 20 de ani. De obicei, tinerele familii ajung în situația că trebuie să facă rost de bani pentru cumpărarea unei locuințe. În timp ce băncile se întrec în oferte pentru creditele imobiliare, puţini dintre potenţialii clienţi ajung să semneze contractele de împrumut. De cele mai multe ori, doritorii de a cumpăra o locuinţă cu bani de la bancă renunţă, pentru că nu au salariul potrivit, iar dobânda este mult prea mare.

În anul 2014 s-a observat o scădere a numărului de apartamente date în folosință. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul apartamentelor date în exploatare în ianuarie-martie 2014 s-a micşorat cu peste 13 la sută faţă de aceeaşi perioadă în 2013, iar în mun. Chișinău – cu 27%. Economiştii susţin că principalul motiv al stagnării pieţei sunt preţurile mari la imobile. În același timp, băncile oferă credite pentru doritorii de a procura imobile prin sistemul de creditare. Dar ofertele de pe piața locală sunt prea usturătoare pentru cetățenii de rând. Potrivit unui top al Agenţiei Imobiliare Penny Lane Realty, Republica Moldova se numără printre ţările cu cele mai scumpe credite ipotecare, plasându-se pe locul 50 din 60 de ţări.

Creditele accesibile măresc numărul cumpărătorilor

Adrian Balmuș, directorul financiar al unei companii de construcții din capitală, a declarat că „datorită creditelor accesibile pe care le oferă băncile în ultimul timp, în medie 10% dintre clienții noștri au procurat apartamente prin sistemul de creditare în 2014”. Dar deprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă are efecte din ce în ce mai nefaste asupra capacității de plată a populației și asupra întregii economii naționale. „Creșterea valutelor internaționale va reduce din dorința clienților de a cumpăra imobile. Acum așteptăm stabilizarea cursului monedei naționale și să vedem care va fi reacția cumpărătorilor”, a adăugat acesta.

„Creditele luate în valută sunt dificile”

În 2012, Natalia T. a luat un credit în valută străină pentru procurarea unui apartament în Durlești. „Am luat credit pentru că eram însărcinată cu al doilea copil și ne trebuia un apartament. Pentru că nu dispuneam de toată suma, am decis să luăm un credit”, a spus tânăra. Pentru procurarea unui apartament cu două camere, ea a luat un împrumut de 20 mii de dolari pentru o perioadă de 10 ani. La un moment dat însă dolarul a început să se întărească față de moneda națională și tânăra familie era nevoită să plătească mai mult către bancă. „Până la urmă, noi am achitat la bancă tot restul creditului și am scăpat de datorie, pentru că devenise prea dificil”, a spus Natalia. „Noroc de părinții care ne-au ajutat, căci altfel nu reușeam”, Natalia este una dintre norocoase în care venitul mediu în familie este de circa 14 mii de lei. În așa fel, ea a reușit să procure un apartament printr-un credit și să îl achite înainte de termen.

Câştigul salarial mediu în anul 2014 a constituit 4172,0 lei

Desigur, nu toți tinerii din țară au parte de un salariu bun, cu care și-ar permite să își procure un apartament în credit. Mihaela Canțer se numără printre tinerele mămici care își dorește să aibă propria locuință. Acum ea trăiește cu soțul și copilul în chirie, pentru care achită o sumă de 150 euro lunar. După calculele lor, acești bani ar putea fi plătiți pentru un credit, chiar dacă ar fi pe o perioadă mai lungă de timp. „Ne-am gândit să luăm un credit pentru procurarea unui apartament. Banii oricum se duc în vânt. Având un credit mobiliar, îi vom investi, cel puțin, în propria casă”, a spus tânăra. Au căutat la bănci o ofertă convenabilă pentru credit și erau siguri că au găsit-o. Dar în ultimele luni, devalorizarea monedei naționale și valul de scumpiri i-a pus pe gânduri. „Deocamdată nu suntem deciși de pasul care urmează să îl facem. Nu e nimic stabil atât cu euro, cât și cu leul”, a adăugat aceasta. Venitul mediu în familia Mihaelei este salariul soțului în valoare de 4000 de lei.

Loading...


Experții economici susțin că viitorul nu sună deloc bine pentru facilitarea accesului la creditare, în special la creditele imobiliare, care în ultimii 2 ani au înregistrat creșteri solide după volumul creditelor noi acordate.

„Presiunea creditelor va deveni insuportabilă”

În ultimul timp, majoritatea băncilor și-au creat produse de credite ipotecare prin care rata dobânzii este legată de rata de bază. Ținând cont că în ultimele două luni rata de bază a crescut succesiv cu un total de 10 puncte procentuale, situația este realmente dramatică în special pentru cei care au contractat deja credite și se vor trezi în situația de a fi nevoiți să achite rate lunare mult mai mari. „Ținând cont și de valul de scumpiri care are loc, este clar că pentru multe familii presiunea creditelor va deveni insuportabilă. În situația de acum, cred că foarte multe persoane au renunțat pentru moment la contractarea unui credit pentru imobil în așteptarea poate a unor vremuri mai bune” a adăugat expertul Stas Madan.

Experții pieței imobiliare susțin că, în anul ce urmează, se prognozează o creștere a prețurilor la imobile, în funcție de situația economică. „Criza de pe piața financiară și devalorizarea continuă a leului față de euro și dolar va duce la majorarea prețului la imobil. Dacă în euro, prețul la apartamente va scădea cu circa 10 la sută, atunci în lei costul imobilului va crește cu 5%, din cauza devalorizării accentuate a monedei naționale față de principalele valute de referință în ultimele luni”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc.

Ratele creditelor ipotecare în țările dezvoltate sunt mult mai mici decât în statele în curs de dezvoltare. În anul 2014, rata medie pentru creditele ipotecare din Marea Britanie era de 2.50%, iar în Statele Unite ale Americii aceasta a ajuns până la 4%. În România rata medie a creditelor ipotecare a fost de 9.36%, în Ungaria de 8.00%, iar în Cehia de 2.95%.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 20:46

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Maia Sandu spune că a văzut ce fel de partner e Dodon

Președinta PAS, Maia Sandu, spune că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor și cu președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 17:53

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Regina Elisabeta a II-a, 67 de ANI de la încoronare / VIDEO

Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iunie 2020, ora: 17:43

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Liderii G7 resping propunerea lui Trump de a invita Rusia să se alăture din nou grupului

Marea Britanie și Canada s-au opus reîntoarcerii Rusiei în G7, după ce președintele SUA, Donald Trump a spus că va amâna summitul prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, printre care și Rusia. Prim-ministrul...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iunie 2020, ora: 17:38

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2 MII de părinți au depus o PETIȚIE prin care cer redeschiderea grădinițelor

Părinții susțin că înțeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 2 Iunie 2020, ora: 17:35

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

Cât te costă să mergi vara asta în vacanță pe litoralul românesc. Care sunt prețurile în Grecia sau Bulgaria

 Preţurile în cea mai căutată staţiune de la malul Mării Negre din România, Mamaia, variază, în medie, de la 30 de euro/noapte de persoană la un hotel de 3 stele, la 120 de euro, pentru unul de cinci stele, dar în funcţie şi de perioada aleasă, în timp...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 17:30

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

Ultima oră // + 188 de persoane testate pozitiv la Covid-19 în Moldova: Bilanțul a ajuns la 8548

 Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 16:33

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

BREAKING! Dodon a decis ca militari din R. Moldova să participe la parada militară de „ziua victoriei” de la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acceptat invitația părții ruse de a participa la sărbătorile dedicate „zilei victoriei” în marele război patriotic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Panică la Kremlin. Putin se PRĂBUȘEȘTE în sondaje. Se pregătesc PROTESTE

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)