Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 14 Iulie 2020
Abonamente

Politică 23 Aprilie 2020, ora 07:20

Creditul rusesc „Coordonat cu partea moldovenească” - Un nou jaf de miliarde cu implicarea lui Dodon și a Moscovei

Marime Font

Bâlbâială mare în coaliția PSRM-PDM referitoare la creditul rusesc! PD și PSRM sunt puse pe jar de mărul otrăvit, pe care țarul Putin i l-a oferit liderului de pe Bâc, Igor Dodon.

Ce înseamnă „согласовано с молдавской стороной”?

Acordul semnat la Moscova de ambasadorul Andrei Neguță, conține mai multe prevederi dubioase. Art.7 pct.2 din Acord prevede că - dacă agenții economici moldoveni au datorii față de băncile rusești în condițiile în care aceste credite au fost ”coordonate cu partea moldovenească” (согласовано с молдавской стороной), datoriile respective devin datorii ale statului Republica Moldova.

Acordul nu definește clar ce înseamnă „coordonat”. Acest termen este unul mai mult publicistic decât juridic, care poate fi interpretat extrem de larg. În lipsa unei definiri clare, din care ar rezulta exhaustiv cum trebuie înțeleasă sintagma ”согласовано с молдавской стороной”, mâine orice debitor față de ruși va invoca că suma datorată „a fost coordonată la cel mai înalt nivel”.

Loading...


Este curios faptul că nici într-un acord de credit semnat de Federația Rusă, cu alte state, nu există clauze similare, potrivit cărora datoriile agenților economici din aceste state ar deveni datorii ale statului semnatar. Această clauză indică asupra unor dubii rezonabile, că în spatele acestui acord există niște aranjamente ascunse de ochii lumii, care prevăd anumite scheme și inginerii financiare. Creditul rusesc este deja perceput de opinia publică ca și „FURTUL MILIARDULUI 2”.

Coaliția PD-PSRM a început să dea semne clare de neliniște. În prima jumătate a zilei de ieri, PSRM a venit cu un comunicat, în tradiționalul limbaj de lemn, în care titlul nu prea coincide cu conținutul... Titlul comunicatului este „Fracțiunea PSRM va susține semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă”, în timp ce conținutul este de umplutură: de la situația pandemică, la bugetul de stat și acordul cu FMI. Doar în ultima frază a fost strecurată ideea, că PSRM va susține „semnarea contractelor de împrumut cu Federația Rusă”, iar pentru a diminua cumva impactul acestei decizii, a menționat că vor sprijini și semnarea contractelor de împrumut cu Fondul Monetar Internațional.

Se pare că anumite dubii, referitor la partea invizibilă a Acordului de împrumut, au apărut chiar și în interiorul fracțiunii PSRM. Peste câteva ore, acest comunicat dispare de pe pagina oficială a PSRM, fiind înlocuit cu o acțiune sincronizată a celor două partide de guvernământ (PDM-PSRM), care au publicat pe paginile lor de partid două comunicate identice prin care solicită Ministerului Justiției să vină cu explicații în legătură cu creditul pe care urmează să-l ofere Federația Rusă.

A fost sau nu „coordonată cu partea moldovenească” livrarea gazelor pentru Moldova?

Pentru a induce opinia publică în eroare, majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanțelor o informație privind „existența unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federația Rusă”, în timp ce acordul nu se referă la „împrumuturi garantate de stat” ci la împrumuturi ”coordonate cu partea moldovenească”.

Potrivit mai multor estimări, datoria pentru gaze, inclusiv cea acumulată de regimul marionetă de la Tiraspol constituie peste 6 miliarde de dolari. Desigur că această datorie n-a fost „garantată de stat către Federația Rusă”. Dar, livrarea gazelor pentru Moldova a fost „coordonată cu partea moldovenească”?

Răspunsul îl găsim în una din sutele de declarații de acest gen ale oficialilor moldoveni. Igor Dodon, fiind întrebat de presă, dacă este adevărat că gazul se va scump cu 20%, a răspuns: «Я считаю, что есть предпосылки цены на газ не повышать. Но для этого нужно договориться с Газпромом. У меня была встреча с Миллером Алексеем Борисовичем, кстати, тоже водолей» („Eu consider că sunt indicii ca prețul la gaz să nu crească. Dar pentru asta trebuie să ne înțelegem cu Gazprom-ul. Eu am avut o întrevedere cu Miller Alexei Borisovici, care de altfel, tot este vărsător„).

În acest caz, livrarea gazelor a fost sau nu „coordonată cu partea moldovenească”, în sensul acordului semnat de Andrei Neguță la Moscova? În lipsa unei definiri exacte a acestei sintagme, orice înțelegere, chiar și una neoficială poate fi calificată ca fiind „coordonată cu partea moldovenească”. Toate discuțiile purtate de Igor Dodon și Alexei Miller nu sunt discuții dintre doi „Vodoley” (vărsători), ci discuții dintre doi oficiali. Companiile transnaționale, cum este GAZPROM, stenografiază toate discuțiile purtate și pot fi oricând prezentate ca dovezi ale „coordonării” anumitor decizii.

Rusia este percepută de lumea civilizată ca un stat mafiot

Creditul Rusesc nu poate fi calificat din perspectivă comercială sau creditară. Rusia este percepută de lumea civilizată ca „mafia-state” (stat mafiot). Un stat mafiot necesită o abordare total diferită chiar și de statele autoritare. Din aceste motive, orice relație financiară cu guvernul rus este privită în principal din această perspectivă.

Definirea „partenerului strategic de la est” ca stat mafiot, presupune că Rusia recurge la cele mai diverse mijloace de a corupe și de a propune „afaceri” regimurilor corupte și izolate, pentru a-și extinde influența și pentru a le controla pe acestea”. Cunoscutul jurnalist lituanian M. Laurinavičius, declara în cadrul ședinței Comisie pentru Securitate și Cooperare în Europa: „Nu avem de-a face cu un stat autoritar obișnuit. Avem de-a face cu un stat mafiot. Kremlinul își propune nu doar realizarea unor obiective de politică externă, ci și capturarea instituțiilor. Iar scopul final este, dacă este posibil, să captureze întregul stat ”.

Este suficient să analizăm lista regimurilor, pe care le „creditează” Kremlinul: Republica Centralafricană, Bielarusul, Serbia, Venezuela, Bangladeshul, Cuba sau Indonezia. Bună companie a ales Dodon pentru țara noastră. Orice comentarii sunt de prisos.

Regimul cleptocratic-imperial a lui Vladimir Putin, nu „crede lacrimilor” și nici declarațiilor de dragoste ale șmecherilor de pe malurile Bâcului. Putin are o agendă proprie, foarte clară și aceasta vizează refacerea imperiului. În aceste condiții, este absolut clar, că acceptând așa numitul „credit rusesc”, de fapt, acceptăm un măr otrăvit. În 2003, Vladimir Voronin a avut curajul să refuze un alt măr otrăvit, care la acea vreme era semnarea memorandumului Kozak. Va avea Igor Dodon curajul să facă același lucru cu „creditul rusesc”? Dacă o va face, va reuși să-și mai spele cumva imaginea de trădător de țară pe care o are. Dacă nu o va face, înseamnă că este parte al acestor aranjamente oculte, absolut găunoase pentru Republica Moldova.

Igor Dodon a anunțat că nu exclude organizarea alegerilor parlamentare anticipate, odată cu prezidențialele. De fapt, îi amenință pe democrați că dacă nu vor sprijini ratificarea Acordului în Parlament, îi va „băga” în alegeri.  Înseamnă că miza pentru el este suficient de mare ca sa arunce tara în haos pe timp de pandemie. 

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 09:57

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

Un tânăr cu un autoturism BMW înmatriculat în Vrancea a uitat de orice regulă de circulație și a lăsat mașina pe Calea Victoriei din București ca să-și ia o cafea.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 14 Iulie 2020, ora: 09:51

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

 Agenţiile ONU au estimat că aproape 690 de milioane de oameni - aproape 9% din populaţia lumii - au suferit de foame anul trecut. Numărul reprezintă o creştere cu 10 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi este cu aproape 60 de milioane mai mare decât în 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 Iulie 2020, ora: 08:57

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 08:36

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

 Soarele face opozitie cu Jupiter in Capricorn, marcand un punct de cotitura major. Jupiter si Pluto sunt strans legati de pandemia Covid-19, iar 14-15 iulie marcheaza o borna importanta. Este timpul sa iti faci o imagine de ansamblu asupra ultimelor sase luni si sa decizi cea mai buna cale...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:18

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

Peste 100 de milioane de lei urmează să cheltuie în acest an Primăria Chișinău pentru reparația capitală sau parțială a grădinițelor din municipiu. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:14 de Alecu Reniță

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon Foto: simbol

Toţi cei care au încercat în ultimii 7-8 ani să abordeze în spaţiul public alte subiecte de importanţă majoră decât Plahotniuk erau etichetaţi ca oamenii oligarhului. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 08:02

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

Partidul Acțiune și Solidaritate va decide la sfârșitul săptămânii dacă va semna moțiunea de cenzură împotriva actualului Guvern, inițiată de Platforma DA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 07:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)