Economie

Cresc preţurile la terenurile pentru construcţii, dar scad cele la apartamente

Așadar, ulterior analizei dinamicii prețurilor de ofertă pe tipuri de bunuri imobile, conform Agenției Relații Funciare şi Cadastru, s-a constatat că în primul trimestru au scăzut preţurile la apartamentele din Chişinău cu patru la sută şi la casele individuale cu circa șase la sută. De cealaltă parte, s-au majorat prețurile la terenurile pentru construcții cu trei la sută şi la spaţii pentru birouri cu cinci la sută. 

Locuinţele cele mai ieftine rămân a fi cele din sectoarele Botanica, Ciocana şi Buiucani, iar cele mai scumpe în sectoarele Centru şi Râşcani. Drept urmare, prețurile de ofertă medii, raportate la metru pătrat, au fost următoarele: apartamente – 838 euro, case de locuit – 922 euro, imobile comerciale – 976 euro, imobile cu destinație comercială – 930 euro, terenuri pentru construcții – 17 611 euro per ar. Totodată, prețurile la apartamentele vechi s-au menținut la o medie de 590 de euro per metru pătrat în ultimele şase luni. 

Mai mult, prețurile la apartamentele cu trei-patru camere, raportate la metru pătrat, sunt cu 10-25 la sută mai mici decât la cele cu o cameră. Astfel, dacă un metru pătrat de spațiu locativ în sectorul Centru într-un apartament cu o cameră costă, în medie, 786 de euro, atunci cele cu trei camere se vând la prețul de 614 euro pentru un metru pătrat, iar cu patru camere – 547 de euro.

Potrivit agenţilor imobiliari, situația se va menține aceeaşi şi în lunile următoare şi prognozează că anul acesta pe piața imobiliară din Republica Moldova vor exista aceleaşi tendințe ca în anul precedent şi dacă se va produce o scădere a prețurilor, aceasta va fi nesemnificativă. Totodată, într-un raport al bursei imobiliare LARA se arată că vânzătorii continuă să mențină prețurile chiar dacă cererea este în scădere. 

Preţurile la apartamentele cu trei camere, în uşoară scădere

În ceea ce privește prețurile de ofertă la fondul locativ, apartamentele cu o cameră, per metru pătrat, au fost propuse spre vânzare cu 961 euro în sectorul Centru, cu doi la sută mai mult decât în trimestrul patru, şi cu 853 euro în sectorul Ciocana. Totodată, prețurile la apartamentele cu trei camere au scăzut în toate sectoarele capitalei comparativ cu ultimele trei luni ale lui 2012. Respectiv, în Centru preţurile s-au micşorat cu 11 la sută, Botanica – 5,3 la sută, Râşcani – 8,8 la sută, Buiucani – patru la sută, Ciocana şi Telecentru – 12 la sută. De asemenea, au fost într-o uşoară scădere şi preţurile caselor individuale şi doar în sectorul Centru costul lor s-a majorat cu unu la sută faţă de ultimul trimestru al anului precedent. 

Piața bunurilor imobile cu destinație comercială 

De altfel, şi prețurile medii la spațiile comerciale din Chişinău au diminuat cu circa patru la sută cu perioada analogică a anului trecut, acestea constituind 976 euro per metru pătrat. Referitor la prețurile medii de ofertă a bunurilor imobile comerciale din Chişinău se observă o stabilitate, comparativ cu perioada similară din 2012, iar prețul mediu de ofertă a ajuns la 492 euro pentru metru pătrat, în timp ce prețurile medii la obiectele comerciale din restul teritoriului republicii sunt în creştere cu 14 la sută comparativ cu al patrulea trimestru al anului trecut. Totodată, preţurile la terenurile pentru construcţii din Chişinău s-au majorat cu trei la sută şi constituie 17611 euro per ar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. 

Potrivit Agenției Relații Funciare şi Cadastru, prețul de ofertă, însă, se „deosebeşte de prețul real al tranzacției, în funcție de condițiile tranzacției şi de abilitatea cumpărătorului de a negocia prețul". Diferența, potrivit agenților cadastrali, este de 10-30 la sută.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *