Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:34
Abonamente

Social 9 Mai 2015, ora 10:10    Din editia print

Crima săvârşită contra Maricăi Balan s-a evaporat - nimeni nu mai poate fi pedepsit…

Marime Font

Expirarea termenului de prescripţie pentru pornirea unui dosar penal în cazul Maricăi Balan i-a absolvit de răspundere pe cei care au nenorocit-o pe artistă.

Premiera episodului 0 al filmului „La Hanul Morţii”, realizat de un grup de jurnalişti de la mai multe mass-media din R. Moldova, România şi Ucraina, va fi prezentată săptămâna viitoare la Chişinău, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”. Amintim că filmul descrie drama actriţei de teatru şi film Marica Balan, care şi-a trăit ultimii 13 ani din viaţă la azilurile de bătrâni, unde a fost internată ilegal, după ce a fost deposedată de apartament.

***Premiera filmului LA HANUL MORŢII va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF XII, miercuri, 13 mai 2015, la ora 12.50, la cinematograful „Odeon” din Chişinău. Festivalul se va desfășura în perioada 12-18 mai 2015 în R. Moldova.***

Episodul 0 al filmului „La Hanul Morţii” a apărut la începutul lui 2014 şi reprezintă prima parte a unui serial despre escrocheriile imobiliare din Chişinău. În el, actriţa Marica Balan povesteşte în premieră despre cum a venit de la Moscova în anii ’80 şi şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, de care ulterior ar fi fost deposedată prin înşelăciune. Potrivit artistei, persoana care a lăsat-o pe drumuri a internat-o apoi la Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală, de unde a fost externată după ce medicii s-au convins că „pacienta” este sănătoasă. Ulterior, a fost dusă într-un sat, unde a locuit într-o casă fără încălzire şi unde concubinul ei – artist şi el -, ar fi murit de frig. Iar în 2001 a fost internată într-un azil de bătrâni, unde a trăit mai mult de un deceniu, uitată de toată lumea. În 2011, jurnalistul Mircea Surdu a realizat filmul documentar „Marica” despre viaţa şi activitatea ei. În acea peliculă, însă, nu se vorbeşte nimic despre motivele din care actriţa a ajuns la azilul de bătrâni. Fiind întrebată despre aceasta, ea întotdeauna dădea acelaşi răspuns: „M-a dus acolo o nepoată”…

Şi doar în 2013, după multe discuţii interminabile cu Marica Balan, autorii filmului „La Hanul Morţii” au reuşit să o convingă să-şi divulge taina pe care a ascuns-o ani buni doar din frică. Artista a recunoscut că i-a fost teamă să deschidă gura, după ce actuala proprietară a apartamentului său ar fi ameninţat-o cu moartea. Filmul demonstrează cu lux de amănunte că artista a fost internată la azil în mod ilegal şi că unii funcţionari care au contribuit la această nelegiuire activează şi astăzi în serviciul public, iar alţii candidează pe listele unor importante partide la alegerile locale din iunie 2015. Nepoata Maricăi Balan, despre care actriţa vorbea întotdeauna, este judecătoarea Lilia Vasilevici care, deşi a ocupat funcţii foarte importante în justiţie, nu a intervenit deloc în sprijinul mătuşii sale..
.
Marica Balan a murit pe 21 februarie 2014. După apariţia episodului 0 al filmului „La Hanul Morţii”, reprezentanţi ai mai multor instituţii de drept din RM ne-au spus că nu se pot autosesiza în privinţa fărădelegilor la care a fost supusă artista, din simplul motiv că termenul de prescripţie pentru intentarea unui dosar penal în acest caz a expirat. Astfel, conform Codului Penal vechi, care a fost valabil până pe 12 iunie 2003 şi era în vigoare la momentul săvârşirii infracţiunii respective, termenul de prescripţie, inclusiv pentru omor, era de 15 ani. De aceea, toţi cei care ne-au sărăcit cultura de un talent veritabil şi au distrus viaţa unei femei de excepţie, pot răsufla uşuraţi. În prezent, Legea îi apără pe ei.

„Nu se mai poate face nimic”

Avocaţi şi procurori cu funcţii de înaltă răspundere din cadrul Procuraturii Generale se arată interesaţi de filmul „La Hanul Morţii (episodul 0)”, deşi confirmă că cei care şi-au bătut joc de celebra artistă nu mai pot fi traşi la răspundere.


Mircea Roșioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor: „Cazul Maricăi Balan pare a fi foarte interesant, însă teoretic nu se prea poate de făcut nimic. Conform legii, urmărirea penală nu mai poate fi începută, deoarece a expirat termenul de prescripţie. E adevărat că, pe de o parte, dacă făptuitorul a săvârşit ulterior alte infracţiuni, intervine întreruperea termenului de prescripție. Dar pe de altă parte, fapta cade sub incidenţa Codului Penal vechi, care prevede termenul de prescripţie de 15 ani în orice situaţie”.


Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova: „Dacă până acum ar fi fost pornit vreun dosar penal pe acest fapt, ar fi posibilă revizuirea în baza unor probe noi. În caz contrar, a expirat termenul de prescripție şi nu se mai poate face nimic. Aşa stipulează legislația în toată lumea, nu doar în RM, şi ea nu prevede excepţii în acest sens”.

Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale: „Termenul de prescripție se calculează din momentul comiterii infracțiunii, ci nu din momentul în care victima face declaraţii despre aceasta. Deşi, în cazul acesta, termenul a expirat, dacă de atunci până în prezent persoanele implicate au comis şi alte infracțiuni, acesta se întrerupe. Cât ţine de funcţionarii care au permis internarea doamnei la azil, aceştia pot fi pedepsiţi doar disciplinar. Dacă admitem că unii dintre aceştia vor fi demişi de la serviciu, de exemplu, ei vor face trimitere tot la expirarea termenelor de prescripţie și orice judecată îi va restabili în funcții. Părerea mea este că termenele de prescripţie sunt prea mici, însă aceeaşi practică este şi în Europa, și în SUA”.

Anatolie Munteanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului: „Cred că organele de urmărire penală ar trebui să se autosesizeze în acest caz. Pentru că refuzul în pornirea procesului penal în legătură cu expirarea termenului de prescripţie nu este un temei de reabilitare a victimei. Cel puţin, procuratura ar putea deschide un proces, pentru a constata că infracţiunea într-adevăr a fost săvârşită, după care să refuze pornirea urmăririi penale pe motivul expirării termenului de prescripţie. Atunci şi angajatorii persoanelor implicate, care în prezent activează în serviciul public, ar putea lua măsuri în privinţa acestora”.

Vitalie Nagacevschi, avocat: „Cred că ar trebui să punem accentele mai întâi pe faptul deposedării de apartament a dnei Balan. Din punct de vedere teoretic, dacă s-ar constata că a fost vorba de o escrocherie, nu cred că a expirat termenul de prescripție. Dar din punct de vedere practic, este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, de a aduna probe ce ar demonstra infracţiunea, pentru că s-a scurs timp și a murit partea vătămată. Cât priveşte internarea doamnei Balan la azil, eu admit că aceasta putea fi o soluţie, în cazul în care ea a rămas fără surse de existență și fără acoperire”.


***
Marica Balan s-a născut pe data de 1 aprilie 1936, în comuna Dimitreşti, judeţul Ismail. În anii 1955-1960 a studiat la şcoala teatrală „Boris Şciukin” din Moscova. A jucat timp de 35 de ani pe scenele din Rusia, inclusiv în teatrele „Romen” şi „Sovremennik”. La începutul anilor ’80, a divorţat de soţul său - renumitul scriitor şi disident rus Friedrich Gorenștein, şi s-a întors în Moldova. Aici a lucrat la Teatrul „Luceafărul”, iar în anul 1990 a fondat primul teatru al unui singur actor din ţara noastră, „Mono”. În cinematografie, a debutat în 1996 cu rolul Vasiluței în filmul „Gustul pâinii”. A mai jucat în filmele: „Nunta la palat”, „Ultimul haiduc”, „Bărbații încărunțesc de tineri”, „Durata zilei”, „Care pe care”, „Agentul serviciului secret”, „Aveți o telegramă”, „Bucurii pământene” ş.a. În 1999 şi-a pierdut apartamentul, după care a fost internată la Costiujeni, iar apoi la azilul de bătrâni, unde a trăit până la moarte.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)