Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente
 
 

Social 9 Mai 2015, ora 10:10    Din editia print

Crima săvârşită contra Maricăi Balan s-a evaporat - nimeni nu mai poate fi pedepsit…

Marime Font

Expirarea termenului de prescripţie pentru pornirea unui dosar penal în cazul Maricăi Balan i-a absolvit de răspundere pe cei care au nenorocit-o pe artistă.

Premiera episodului 0 al filmului „La Hanul Morţii”, realizat de un grup de jurnalişti de la mai multe mass-media din R. Moldova, România şi Ucraina, va fi prezentată săptămâna viitoare la Chişinău, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”. Amintim că filmul descrie drama actriţei de teatru şi film Marica Balan, care şi-a trăit ultimii 13 ani din viaţă la azilurile de bătrâni, unde a fost internată ilegal, după ce a fost deposedată de apartament.

***Premiera filmului LA HANUL MORŢII va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF XII, miercuri, 13 mai 2015, la ora 12.50, la cinematograful „Odeon” din Chişinău. Festivalul se va desfășura în perioada 12-18 mai 2015 în R. Moldova.***

Episodul 0 al filmului „La Hanul Morţii” a apărut la începutul lui 2014 şi reprezintă prima parte a unui serial despre escrocheriile imobiliare din Chişinău. În el, actriţa Marica Balan povesteşte în premieră despre cum a venit de la Moscova în anii ’80 şi şi-a cumpărat un apartament în Chişinău, de care ulterior ar fi fost deposedată prin înşelăciune. Potrivit artistei, persoana care a lăsat-o pe drumuri a internat-o apoi la Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală, de unde a fost externată după ce medicii s-au convins că „pacienta” este sănătoasă. Ulterior, a fost dusă într-un sat, unde a locuit într-o casă fără încălzire şi unde concubinul ei – artist şi el -, ar fi murit de frig. Iar în 2001 a fost internată într-un azil de bătrâni, unde a trăit mai mult de un deceniu, uitată de toată lumea. În 2011, jurnalistul Mircea Surdu a realizat filmul documentar „Marica” despre viaţa şi activitatea ei. În acea peliculă, însă, nu se vorbeşte nimic despre motivele din care actriţa a ajuns la azilul de bătrâni. Fiind întrebată despre aceasta, ea întotdeauna dădea acelaşi răspuns: „M-a dus acolo o nepoată”…

Şi doar în 2013, după multe discuţii interminabile cu Marica Balan, autorii filmului „La Hanul Morţii” au reuşit să o convingă să-şi divulge taina pe care a ascuns-o ani buni doar din frică. Artista a recunoscut că i-a fost teamă să deschidă gura, după ce actuala proprietară a apartamentului său ar fi ameninţat-o cu moartea. Filmul demonstrează cu lux de amănunte că artista a fost internată la azil în mod ilegal şi că unii funcţionari care au contribuit la această nelegiuire activează şi astăzi în serviciul public, iar alţii candidează pe listele unor importante partide la alegerile locale din iunie 2015. Nepoata Maricăi Balan, despre care actriţa vorbea întotdeauna, este judecătoarea Lilia Vasilevici care, deşi a ocupat funcţii foarte importante în justiţie, nu a intervenit deloc în sprijinul mătuşii sale..
.
Marica Balan a murit pe 21 februarie 2014. După apariţia episodului 0 al filmului „La Hanul Morţii”, reprezentanţi ai mai multor instituţii de drept din RM ne-au spus că nu se pot autosesiza în privinţa fărădelegilor la care a fost supusă artista, din simplul motiv că termenul de prescripţie pentru intentarea unui dosar penal în acest caz a expirat. Astfel, conform Codului Penal vechi, care a fost valabil până pe 12 iunie 2003 şi era în vigoare la momentul săvârşirii infracţiunii respective, termenul de prescripţie, inclusiv pentru omor, era de 15 ani. De aceea, toţi cei care ne-au sărăcit cultura de un talent veritabil şi au distrus viaţa unei femei de excepţie, pot răsufla uşuraţi. În prezent, Legea îi apără pe ei.

„Nu se mai poate face nimic”

Avocaţi şi procurori cu funcţii de înaltă răspundere din cadrul Procuraturii Generale se arată interesaţi de filmul „La Hanul Morţii (episodul 0)”, deşi confirmă că cei care şi-au bătut joc de celebra artistă nu mai pot fi traşi la răspundere.Mircea Roșioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor: „Cazul Maricăi Balan pare a fi foarte interesant, însă teoretic nu se prea poate de făcut nimic. Conform legii, urmărirea penală nu mai poate fi începută, deoarece a expirat termenul de prescripţie. E adevărat că, pe de o parte, dacă făptuitorul a săvârşit ulterior alte infracţiuni, intervine întreruperea termenului de prescripție. Dar pe de altă parte, fapta cade sub incidenţa Codului Penal vechi, care prevede termenul de prescripţie de 15 ani în orice situaţie”.


Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova: „Dacă până acum ar fi fost pornit vreun dosar penal pe acest fapt, ar fi posibilă revizuirea în baza unor probe noi. În caz contrar, a expirat termenul de prescripție şi nu se mai poate face nimic. Aşa stipulează legislația în toată lumea, nu doar în RM, şi ea nu prevede excepţii în acest sens”.

Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale: „Termenul de prescripție se calculează din momentul comiterii infracțiunii, ci nu din momentul în care victima face declaraţii despre aceasta. Deşi, în cazul acesta, termenul a expirat, dacă de atunci până în prezent persoanele implicate au comis şi alte infracțiuni, acesta se întrerupe. Cât ţine de funcţionarii care au permis internarea doamnei la azil, aceştia pot fi pedepsiţi doar disciplinar. Dacă admitem că unii dintre aceştia vor fi demişi de la serviciu, de exemplu, ei vor face trimitere tot la expirarea termenelor de prescripţie și orice judecată îi va restabili în funcții. Părerea mea este că termenele de prescripţie sunt prea mici, însă aceeaşi practică este şi în Europa, și în SUA”.

Anatolie Munteanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului: „Cred că organele de urmărire penală ar trebui să se autosesizeze în acest caz. Pentru că refuzul în pornirea procesului penal în legătură cu expirarea termenului de prescripţie nu este un temei de reabilitare a victimei. Cel puţin, procuratura ar putea deschide un proces, pentru a constata că infracţiunea într-adevăr a fost săvârşită, după care să refuze pornirea urmăririi penale pe motivul expirării termenului de prescripţie. Atunci şi angajatorii persoanelor implicate, care în prezent activează în serviciul public, ar putea lua măsuri în privinţa acestora”.

Vitalie Nagacevschi, avocat: „Cred că ar trebui să punem accentele mai întâi pe faptul deposedării de apartament a dnei Balan. Din punct de vedere teoretic, dacă s-ar constata că a fost vorba de o escrocherie, nu cred că a expirat termenul de prescripție. Dar din punct de vedere practic, este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, de a aduna probe ce ar demonstra infracţiunea, pentru că s-a scurs timp și a murit partea vătămată. Cât priveşte internarea doamnei Balan la azil, eu admit că aceasta putea fi o soluţie, în cazul în care ea a rămas fără surse de existență și fără acoperire”.


***
Marica Balan s-a născut pe data de 1 aprilie 1936, în comuna Dimitreşti, judeţul Ismail. În anii 1955-1960 a studiat la şcoala teatrală „Boris Şciukin” din Moscova. A jucat timp de 35 de ani pe scenele din Rusia, inclusiv în teatrele „Romen” şi „Sovremennik”. La începutul anilor ’80, a divorţat de soţul său - renumitul scriitor şi disident rus Friedrich Gorenștein, şi s-a întors în Moldova. Aici a lucrat la Teatrul „Luceafărul”, iar în anul 1990 a fondat primul teatru al unui singur actor din ţara noastră, „Mono”. În cinematografie, a debutat în 1996 cu rolul Vasiluței în filmul „Gustul pâinii”. A mai jucat în filmele: „Nunta la palat”, „Ultimul haiduc”, „Bărbații încărunțesc de tineri”, „Durata zilei”, „Care pe care”, „Agentul serviciului secret”, „Aveți o telegramă”, „Bucurii pământene” ş.a. În 1999 şi-a pierdut apartamentul, după care a fost internată la Costiujeni, iar apoi la azilul de bătrâni, unde a trăit până la moarte.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md