Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 28 Martie 2018, ora 08:05

Crimele Comunismului: Basarabia sovietică, o țară de canibali (III)

Marime Font

Copiii flămânzi din mediul rural se refugiau în orașe, unde pribegeau pe străzi până când nimereau la miliție

Dacă n-ar fi căzut subit imperiul sovietic, n-am fi cunoscut nici astăzi ororile pe care discipolii lui Vladimir Ilici Lenin le-au semănat pe pământul nostru în cei câțiva zeci de ani de ocupație. În acea perioadă, când toate lucrurile erau hotărâte de persoane întâmplătoare, provenite din străfundurile estice, oameni fără cultură generală elementară, străini de limba și datinile noastre, care pe neprins de veste au devenit conducătorii Basarabiei. Acestora nu le convenea deloc ca poporul nostru să afle despre suferințele diabolice prin care au trecut cei de-un sânge cu ei. Din câte am constatat și în textele precedente despre teroarea comunistă, parafa „strict secret” rezolva toate problemele criminalilor sovietici și îi proteja de orice fel de eventuală răzbunare.


După cum au stabilit istoricii, studiind documentele de arhivă, foametea organizată în Basarabia sovietică, în anii 1946-1947, a lovit întâi de toate în copiii mici și în persoanele de vârsta a treia, mai bine zis, în oamenii vulnerabili. Copiii mai mari însă, cei care se puteau deplasa, părăseau căminele părintești, luând calea spre orașe, unde își căutau singuri de mâncare. Dacă se întâmpla să fie prinși de miliție, erau trimiși înapoi, la casele lor flămânde.


În acest mod, multitudinea de copii vagabonzi a devenit una intre principalele teme de preocupare a celor mai înalte foruri conducătoare ale RSSM. Secretarul comitetului orășenesc de partid al Chișinăului, M. Malțev, informa în nota sa din 10 iunie 1947, adresată comitetului central al partidului comunist din RSSM, că, în numai primele șase zile ale acelei luni, miliția a reținut în oraș peste 350 de copii ai străzii, toți în zdrențe și lihniți de foame. Majoritatea a fost plasată la Centrul de plasament expeditiv, unde se adunaseră 511 suflete la doar 125 de locuri disponibile. Cei mai mulți dintre aceștia veniseră din satele județelor apropiate. Se pare că și alte orașe ale RSSM au fost supuse aceluiași „asalt” al copiilor fără adăpost.

O fetiță mâncată de tatăl său vitreg, alta - de soră-sa

După cum am putea să ne dăm seama, să nimerească pe mâna miliției era cea mai bună soluție pentru copiii fără părinți. În caz contrar, acești copii riscau să devină carne în oala canibalilor, al căror număr continua să crească. Este destul de semnificativă în acest sens nota aceluiași secretar de partid al județului Chișinău, Nicolai Krainyi, despre care am scris și în textele trecute că informa conducerea partidului cu privire la cazurile de canibalism.

Secretarul relata și despre Vasilița Medoni, care avea o fiică, Maria, în vârstă de șase ani. Rămânând fără soț, femeia a început să-și ducă traiul împreună cu Macarie Bivol din satul Costești, județul Chișinău. Lipsa de alimente a determinat-o să-și caute de lucru oriunde și astfel, la începutul lui iunie 1947, a plecat tocmai în Donbas, lăsându-și copila în grija noului său soț. Însă acesta, flămând ca toată lumea din jur, și-a pierdut luciditatea și a ucis fetița, hrănindu-se din carnea ei... După ce cazul a ajuns în vizorul anchetatorilor, Macarie Bivol a declarat că micuța Maria a murit de foame și numai apoi el a mâncat-o.

În altă notă a lui Nicolai Krainyi, din 15 martie 1947, se informa că, în s. Ratuș, r-nul Vadul lui Vodă, cetățeanca Dabija Eugenia, în vârstă de 22 de ani, ducea foame permanentă alături de sora sa mai mică, Lucheria, în vârstă de opt ani. Ambele erau înregistrate oficial ca bolnave de distrofie de gradul trei, marginal. După ce Lucheria a murit, sora ei mai mare a tăiat în bucăți cadavrul și s-a alimentat din el. Cu două luni mai devreme, în ianuarie, același an, preciza Krainyi, Dabija Eugenia a furat de undeva ceva de-ale gurii. De aceea, la momentul în care a săvârșit actul de canibalism, ea era de-acum condamnată la detenție pe un an, cu amânarea pedepsei.

Mai întâi i-au îngropat capul…

Lipsa acută de hrană a condus la degradarea generală a sănătății populației. În iarna și primăvara foametei, în Basarabia au bântuit mai multe epidemii, inclusiv cea de tifos exantematic. Bolnavii erau strânși laolaltă pentru tratament în afara spitalelor, în niște încăperi adaptate în grabă, mai mult pentru a-i salva pe cei sănătoși de infecții transmisibile, decât pentru a-i vindeca pe cei suferinzi. În s. Trușeni, r-nul Chișinău, exista o astfel de încăpere, numită „baracă”, în care se afla internată și o copilă de șapte ani, pe nume Irina Madan. Tot acolo muncea, printre personalul auxiliar, cetățeanca Gribincea Parascovia, în vârstă de 45 de ani. La un moment dat, femeia a ademenit copila să o viziteze acasă, unde a înjunghiat-o. După aceasta, împreună cu cumătra sa, Nicolai Ana și fiica, Maria, Parascovia a secționat trupul fetiței bolnave de tifos, îngropându-i capul în grădină, iar carnea a folosit-o ca mâncare. După ce femeile au fost arestate, anchetatorii au aflat că ele au primit de la stat pâine pe împrumut, dar prea puțină, pentru a-și putea potoli foamea.

Deznădejdea care a cuprins Basarabia în iarna anilor 1946-1947 a generat un exod masiv al oamenilor de aici nu numai spre regiunile de est sau nord, mai puțin afectate de foamete, ci i-a făcut să-și caute salvarea și peste frontierele sovietice. Cum România era țara cea mai apropiată, lumea a început să treacă clandestin Prutul. Chiar dacă și în România a bântuit aceeași secetă ca în Basarabia, autoritățile de la București au avut grijă ca populația să nu sufere mult de foame.

Trecerea Prutului, în căutare de mâncare, a devenit subiect de discuție, deși în secret, pentru conducerea RSSM. Într-o notă a secretarului județean de partid comunist din Cahul, S. Gancev, adresată comitetului central al partidului comunist - cel mai înalt organ de conducere de atunci al noii republici sovietice, se arăta că exodul populației spre România a luat caracter de masă.

România, ca salvare pentru înfometați

Într-adevăr așa era. Numai în ianuarie 1947, informa secretarul, grănicerii sovietici au reținut peste o sută de persoane care „au trecut ilegal Prutul spre România”. Iar în primele trei săptămâni ale lunii februarie, au fost arestați alți șaizeci și patru de fugari. Erau însă și dintre cei care reușeau să scape de grăniceri și să se ascundă pe teritoriul României. Din informațiile operative de la frontieră, reieșea că, în perioada decembrie-februarie 1946-1947, granița cu România a fost traversată în mod nelegitim de un număr mult mai mare de flămânzi, care sperau să găsească produse alimentare pe celălalt mal al Prutului.

Oricât ar părea de stupid, conducerea sovietică interpreta exodul basarabenilor în România de la acea vreme ca rezultat al activității „elementelor chiabure și naționaliste românești” care, chipurile, „și-au ridicat capul în ultimul timp, pe fundalul greutăților populației”. TIMPUL a reușit să discute cu unul dintre oamenii care, în toamna lui 1946, a evadat din „raiul sovietic” peste râul care desparte românii. Este vorba de Nicolae Baltag, născut în 1928, în s. Gheltosu de pe malul stâng al Prutului. Un interviu cu el va fi publicat în unul dintre numerele următoare.

George Mârzencu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)