Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Actualitate 28 Martie 2018, ora 08:05

Crimele Comunismului: Basarabia sovietică, o țară de canibali (III)

Marime Font

Copiii flămânzi din mediul rural se refugiau în orașe, unde pribegeau pe străzi până când nimereau la miliție

Dacă n-ar fi căzut subit imperiul sovietic, n-am fi cunoscut nici astăzi ororile pe care discipolii lui Vladimir Ilici Lenin le-au semănat pe pământul nostru în cei câțiva zeci de ani de ocupație. În acea perioadă, când toate lucrurile erau hotărâte de persoane întâmplătoare, provenite din străfundurile estice, oameni fără cultură generală elementară, străini de limba și datinile noastre, care pe neprins de veste au devenit conducătorii Basarabiei. Acestora nu le convenea deloc ca poporul nostru să afle despre suferințele diabolice prin care au trecut cei de-un sânge cu ei. Din câte am constatat și în textele precedente despre teroarea comunistă, parafa „strict secret” rezolva toate problemele criminalilor sovietici și îi proteja de orice fel de eventuală răzbunare.


După cum au stabilit istoricii, studiind documentele de arhivă, foametea organizată în Basarabia sovietică, în anii 1946-1947, a lovit întâi de toate în copiii mici și în persoanele de vârsta a treia, mai bine zis, în oamenii vulnerabili. Copiii mai mari însă, cei care se puteau deplasa, părăseau căminele părintești, luând calea spre orașe, unde își căutau singuri de mâncare. Dacă se întâmpla să fie prinși de miliție, erau trimiși înapoi, la casele lor flămânde.


În acest mod, multitudinea de copii vagabonzi a devenit una intre principalele teme de preocupare a celor mai înalte foruri conducătoare ale RSSM. Secretarul comitetului orășenesc de partid al Chișinăului, M. Malțev, informa în nota sa din 10 iunie 1947, adresată comitetului central al partidului comunist din RSSM, că, în numai primele șase zile ale acelei luni, miliția a reținut în oraș peste 350 de copii ai străzii, toți în zdrențe și lihniți de foame. Majoritatea a fost plasată la Centrul de plasament expeditiv, unde se adunaseră 511 suflete la doar 125 de locuri disponibile. Cei mai mulți dintre aceștia veniseră din satele județelor apropiate. Se pare că și alte orașe ale RSSM au fost supuse aceluiași „asalt” al copiilor fără adăpost.

O fetiță mâncată de tatăl său vitreg, alta - de soră-sa

După cum am putea să ne dăm seama, să nimerească pe mâna miliției era cea mai bună soluție pentru copiii fără părinți. În caz contrar, acești copii riscau să devină carne în oala canibalilor, al căror număr continua să crească. Este destul de semnificativă în acest sens nota aceluiași secretar de partid al județului Chișinău, Nicolai Krainyi, despre care am scris și în textele trecute că informa conducerea partidului cu privire la cazurile de canibalism.

Secretarul relata și despre Vasilița Medoni, care avea o fiică, Maria, în vârstă de șase ani. Rămânând fără soț, femeia a început să-și ducă traiul împreună cu Macarie Bivol din satul Costești, județul Chișinău. Lipsa de alimente a determinat-o să-și caute de lucru oriunde și astfel, la începutul lui iunie 1947, a plecat tocmai în Donbas, lăsându-și copila în grija noului său soț. Însă acesta, flămând ca toată lumea din jur, și-a pierdut luciditatea și a ucis fetița, hrănindu-se din carnea ei... După ce cazul a ajuns în vizorul anchetatorilor, Macarie Bivol a declarat că micuța Maria a murit de foame și numai apoi el a mâncat-o.

În altă notă a lui Nicolai Krainyi, din 15 martie 1947, se informa că, în s. Ratuș, r-nul Vadul lui Vodă, cetățeanca Dabija Eugenia, în vârstă de 22 de ani, ducea foame permanentă alături de sora sa mai mică, Lucheria, în vârstă de opt ani. Ambele erau înregistrate oficial ca bolnave de distrofie de gradul trei, marginal. După ce Lucheria a murit, sora ei mai mare a tăiat în bucăți cadavrul și s-a alimentat din el. Cu două luni mai devreme, în ianuarie, același an, preciza Krainyi, Dabija Eugenia a furat de undeva ceva de-ale gurii. De aceea, la momentul în care a săvârșit actul de canibalism, ea era de-acum condamnată la detenție pe un an, cu amânarea pedepsei.

Mai întâi i-au îngropat capul…

Lipsa acută de hrană a condus la degradarea generală a sănătății populației. În iarna și primăvara foametei, în Basarabia au bântuit mai multe epidemii, inclusiv cea de tifos exantematic. Bolnavii erau strânși laolaltă pentru tratament în afara spitalelor, în niște încăperi adaptate în grabă, mai mult pentru a-i salva pe cei sănătoși de infecții transmisibile, decât pentru a-i vindeca pe cei suferinzi. În s. Trușeni, r-nul Chișinău, exista o astfel de încăpere, numită „baracă”, în care se afla internată și o copilă de șapte ani, pe nume Irina Madan. Tot acolo muncea, printre personalul auxiliar, cetățeanca Gribincea Parascovia, în vârstă de 45 de ani. La un moment dat, femeia a ademenit copila să o viziteze acasă, unde a înjunghiat-o. După aceasta, împreună cu cumătra sa, Nicolai Ana și fiica, Maria, Parascovia a secționat trupul fetiței bolnave de tifos, îngropându-i capul în grădină, iar carnea a folosit-o ca mâncare. După ce femeile au fost arestate, anchetatorii au aflat că ele au primit de la stat pâine pe împrumut, dar prea puțină, pentru a-și putea potoli foamea.

Deznădejdea care a cuprins Basarabia în iarna anilor 1946-1947 a generat un exod masiv al oamenilor de aici nu numai spre regiunile de est sau nord, mai puțin afectate de foamete, ci i-a făcut să-și caute salvarea și peste frontierele sovietice. Cum România era țara cea mai apropiată, lumea a început să treacă clandestin Prutul. Chiar dacă și în România a bântuit aceeași secetă ca în Basarabia, autoritățile de la București au avut grijă ca populația să nu sufere mult de foame.

Trecerea Prutului, în căutare de mâncare, a devenit subiect de discuție, deși în secret, pentru conducerea RSSM. Într-o notă a secretarului județean de partid comunist din Cahul, S. Gancev, adresată comitetului central al partidului comunist - cel mai înalt organ de conducere de atunci al noii republici sovietice, se arăta că exodul populației spre România a luat caracter de masă.

România, ca salvare pentru înfometați

Într-adevăr așa era. Numai în ianuarie 1947, informa secretarul, grănicerii sovietici au reținut peste o sută de persoane care „au trecut ilegal Prutul spre România”. Iar în primele trei săptămâni ale lunii februarie, au fost arestați alți șaizeci și patru de fugari. Erau însă și dintre cei care reușeau să scape de grăniceri și să se ascundă pe teritoriul României. Din informațiile operative de la frontieră, reieșea că, în perioada decembrie-februarie 1946-1947, granița cu România a fost traversată în mod nelegitim de un număr mult mai mare de flămânzi, care sperau să găsească produse alimentare pe celălalt mal al Prutului.

Oricât ar părea de stupid, conducerea sovietică interpreta exodul basarabenilor în România de la acea vreme ca rezultat al activității „elementelor chiabure și naționaliste românești” care, chipurile, „și-au ridicat capul în ultimul timp, pe fundalul greutăților populației”. TIMPUL a reușit să discute cu unul dintre oamenii care, în toamna lui 1946, a evadat din „raiul sovietic” peste râul care desparte românii. Este vorba de Nicolae Baltag, născut în 1928, în s. Gheltosu de pe malul stâng al Prutului. Un interviu cu el va fi publicat în unul dintre numerele următoare.

George Mârzencu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)